Ce este anxietatea și cum putem să-i facem față

rope-1655780_1920

Grijile nu ne ocolesc, iar stresul devine cronic.. Cum s-a întâmplat că, mecanismul care ar fi trebuit să ne ajute să supraviețuim a început să ne facă viața insuportabilă?

Hai să ne imaginăm pentru câteva clipe că ești o girafă. Trăiești în uriașa savană africană. Ai gâtul de aproape doi metri. Observi, periodic, oameni care trec pe lângă tine și îți fac poze.

Însă nu doar gâtul lung și lipsa camerei te fac diferit de oameni. Se pare că, cea  mai mare diferență, este fiecare decizie a ta îți aduce beneficii imediate.

Când îți este foame, mergi și mănânci frunzele copacilor. Când vine furtuna, te ascunzi sub copaci. Când vezi că leul îi atacă pe prietenii tăi, fugi.

În fiecare zi, în viața ta de girafă ai de luat câteva decizii: ce mănânci, unde dormi, cum te salvezi de prădători. Viața unei girafe aduce rezultate imediate. Asta e tipul de viață aici și acum.

Mediul rezultatului amânat

Acum să facem schimb de roluri cu girafa. Tu – este un om, care și-a luat vacanță și a mers la safari. În comparație cu girafa, omul trăiește în mediul rezultatului amânat.

Majoritatea deciziilor pe care le iei acum nu îți vor aduce beneficii imediate. Dacă azi vei munci bine, peste câteva luni vei primi salariul. Dacă vei economisi, îți vor ajunge bani să plătești impozitele. Munte dintre sferele societății contemporane sunt structurate în așa mod încât să obții beneficii în viitor.

Iar asta este rădăcina răului. Girafa este îngrijorată de problemele de moment, însă majoritatea oamenilor sunt îngrijorați de problemele pe care le vor avea în viitor.

De exemplu, în timp ce te plimbi prin savana africană, te-ai putea gândi:

Safari – este foarte interesant. Ar fi perfect dacă aș lucra în acest parc și să văd girafele în fiecare zi. Apropo de muncă. Poate a venit timpul să o schimb? Oare îmi place cu adevărat ceea ce fac?

Din nefericire, mediul rezultatului amânat îți crează stres cronică și neliniște.

Cum a evoluat creierul uman

Creierul uman s-a dezvoltat până în starea actuală, atâta timp cât omul s-a aflat în mediul rezultatului imediat.

Homo sapiens a apărut acum aproape 200.000 de ani. Creierul primilor oameni era aproape identic cu al nostru. În principiu, neocortexul – cea mai nouă parte a creierului, care răspunde de funcțiile superioare cum ar fi vorbirea – era de aceea dimensiune ca și al nostru.

Dacă să facem o comparație cu vârsta creierului, societatea de contemporană s-a format acum ceva vreme. Și aproape 500 de ani în urmă, societatea noastră a trecut la mediul rezultatului amânat.

Tempoul schimbărilor s-a accelerat simțitor în comparație cu vremurile preistorice. În ultimii 100 de ani noi am trăit apariția mașinilor, avioanelor, televizoarelor, laptopurilor și a Internetului.

Practic tot ceea ce ne înconjoară astăzi a fost inventat în ultimele sute de ani sau chiar în ultimele decenii.

Timp de un secol s-au petrecut extrem de multe. Din punct de vedere al evoluției, 100 de ani nu înseamnă nimic, doar o licărire. Creierul uman a trăit în același mediu sute de mii de ani și brusc, acest mediu se schimbă. Creierul nostru este obișnuit cu rezultatele imediate. Iar asta e toată problema.

Evoluția neliniștii

Incompatibilitatea creierului nostru vechi și a noului mediu are o influență majoră asupra stresului cronic și al neliniștii.

Mii de ani în urmă, atunci când se trăia în atmosfera rezultatului imediat, stresul și neliniștea erau benefice, pentru că ele ne forțau să inițiem acțiuni concrete în fața pericolului sau a altor probleme. De exemplu:

  • A apărut un leu → simți stres → fugi → stresul dispare.
  • Vine furtuna → îți faci griji și te gândești unde să găsești adăpostв → găsești adăpost → stresul dispare.
  • Nu ai băut azi → simți sete și stres → ai găsit apă → stresul dispare.

În așa fel stresul și neliniștea erau efective pentru creierul nostru. Neliniștea era o emoție care proteja oamenii în mediul rezultatului imediat. Ea îi ajuta să rezulte problemele de moment. Nu era așa noțiune precum stresul cronic pentru că în mediul rezultatului imediat nu existau probleme cronice.

Animalele sălbatice rar simt stresul cronic.

Atunci când trăiești în mediul rezultatului imediat, te neliniștesc doar factorii puternici de stres. După ce pericolul trece, te liniștești.

Astăzi avem o groază de probleme. Îmi vor ajunge bani ca să plătesc taxele luna viitoare? Voi reuși să-mi construiesc cariera pe care mi-o doresc sau voi rămâne la acest nivel? Voi putea să refac relația care am distrus-o?

Problemele din mediul rezultatului amânat foarte rar când pot fi rezolvate imediat, chiar în acest moment.

Ce să facem cu asta

Principalul motiv al neliniștii în mediul rezultatului amânat – îndoiala permanentă. Nu sunt garanții că notele bune de la școală ne vor ajuta să obținem un post de muncă bine plătit, că vor putea recupera investițiile în viitor, că, venim la o întâlnire, ne vom găsi iubirea. Să trăiești în mediul rezultatului amânat, înseamnă că nu știi ce va fi mai departe.

Ce ai putea să faci? Cum ai putea obține succes în mediul rezultatului amânat, care îți provoacă atâta stres și neliniște?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci – analizează-ți perspectivele:

  • Nu poți ști cu exactitate câți bani vei primi când vei ajunge la pensie, însă ai putea să începe de pe acum să pui deoparte o anumită sumă de bani și, neapărat, să calculezi cât ai putea acumula până la 55 – 60 de ani.
  • Nu poți să știi cu exactitate dacă îți vei întâlni marea iubire, însă ai putea urmări cât de des întâlnești oameni noi.

Asemenea acțiuni te-ar ajuta să obții controlul asupra situației. Aceste acțiuni nu îți vor rezolva problemele însă te vor ajuta să ieși din starea de grijă și neștiință.

Diferența importantă dintre mediul rezultatul imediat și cel al rezultatului amânat este feedbackul. Animalele obțin un răspuns imediat la acțiunile lor. Fără o evaluare a perspectivelor nu vei obține un asemenea răspuns.

Întocmește un plan de acțiuni, analizează-ți succesele din perspectivă de lungă și scurtă durată. Acest lucru te va ajuta să micșorezi nivelul de îndoială.

Calmează-ți neliniștea

A doua modalitate de a face față stresului – transferă neliniștea față de viitor în prezent și rezolvă-ți problemele odată ce apar.

  • În loc să îți faci griji de durata vieții tale, ai putea merge la plimbare în fiecare zi.
  • În loc să îți faci griji dacă copilul tău va fi admis sau nu la universitate, ai grijă să învețe în fiecare zi.
  • În loc să îți faci griji dacă vei reuși să slăbești până la nuntă, ai putea să ai grijă ce mănânci și cât.

O strategie aleasă corect îți va da încredere în forțele proprii și vei înțelege că mergi pe drumul corect. Știind asta, vei primi un rezultat imediat și în același timp vei reuși să îți rezolvi problemele.

Iată câteva exemple:

Munca

Publici un articol, primești bani, nivelul de trai se ridică. În același timp înțelegi că cu cât mai mult scrii, cu atât mai multă experiență obții. Ai putea să scrii o carte, să primești mulți bani și să îți faci viața mai bună. Concentrându-te asupra momentului – scrii un articol azi, vei primi un rezultat imediat și astfel îți îmbunătățești perspectivele.

Sport

Antrenamentele în sală îți aduc plăcere, mai ales dacă în restul zilei stai în fața computerului. Corpului nostru îi sunt binevenite exercițiile fizice, iar după antrenamente vei simți energie, prospețime și putere – toate astea sunt un rezultat imediat. În același timp îți îmbunătățești sănătatea și îți mărești șansele pentru o viață lungă. Aceasta e o perspectivă de lungă durată.

Cititul

Vei simți satisfacție de la cunoașterea lumii, învățând din experiența altora. Este un rezultat imediat. În același timp îți dezvolți personalitatea. E o perspectivă de lungă durată.

Creierul nostru nu este adaptat mediului răspunsului amânat, însă poate să îi facă față. Analizându-ți perspectivele și îndreptându-ți atenția în prezent, vei putea să scapi de neliniște și stres, care te distrug nu doar pe tine, dar și pe cei din jurul tău.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.