Ce este intuiția și cum ne poate schimba viața

Potrivit lui Gerd Gigerenzer, atunci când vorbim de intuiție nu trebuie să accentuăm faptul că vorbim despre o apariție bruscă a răspunsului corect în mintea noastră. Trebuie să ne concentrăm asupra faptului că intuiția este un instinct, informația pe care ne-o oferă nefiind atât de importantă și care, de regulă, poate fi ignorată. Directorul Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană, Gerd Gigerenzer studiază acest subiect de multă vreme.

În cartea sa – Risk Savvy: How to Make Good Decisions, Gigerenzer vorbește despre intuiție și în același timp îl poziționează pe individ de partea intuitivă și cea rațională. El oferă și exemple din viața lui profesională și personală. Cercetătorul spune că atunci când lucrează asupra unui studiu, atunci apare și intuiția. Nu poate spune care sunt factorii care determină apariția ei și nici ce îl determină să ia o decizie sau alta, el știe doar că trebuie să facă într-un anumit mod pentru că așa este corect. Însă totuși există ceva ce l-a determinat pe Gigerenzer să studieze acest subiect și anume cât de veridică este intuiția lui. În ceea ce privește viața lui, el se putea lăsa condus de instinctele lui. El niciodată nu ar fi putut spune cu siguranță când își va întâlni soția.

De ce vorbim acum despre teorii și cărți, dar și despre studiile despre intuiție? Pentru că ne gândim la asta conștient sau inconștient. M-am întâlnit recent cu un amic și împreună am discutat despre viață și alte lucruri. Atunci când am vorbit despre subiectul următoarelor sale articole, amicul mi-a spus: „Te-ai gândit vreodată să scrii despre intuiție? Oare nu te-ai gândit niciodată că cineva are o intuiție mai bună și este mai inteligent, iar altcineva deloc? Oare nu te-ai gândit că intuiția este o formă de inteligență? De ce nu ai scrie despre acest subiect?”

Eram amici din colegiu și sincer să fiu eram legați de pasiunea pentru știință. Ascultându-i propunerea, „cel de-al șaselea simț” al meu insistent spunea „da”. Amicul meu avea dreptate.
Să nu complicăm lucrurile. Îți voi da un exemplu simplu: Imaginează-ți o situație atunci când câteva persoane stau pe scaun. Trebuie să avem încredere în intuiția noastră. Aici nu prea ne putem baza pe inteligență. Acum imaginează-ți altă situație: studiem un anumit subiect și apar noi și noi posibilități. Apare întrebarea: ce să alegem și ce să evităm? Aici vom pune în funcțiune și inteligența și „cel de-al șaselea simț” ne va conduce și ne va determina să înțelegem care sunt posibilitățile noastre reale. De aici, vom putea să alegem toate variantele posibile.

În anumite situații, putem vorbi despre intuiție care despre o noțiune pe care cercetătorii o numesc „gândirea colectivă”. Îți voi prezenta un exemplu: o firmă IT există la nivel intuitiv. Ei îți oferă mai multe modalități de navigare și acces la informație. Însă acest lucru nu are loc imediat. Pentru finalizarea acestui proces este nevoie de mult timp și muncă, gânduri clare, însă elemente clare care să clasifice informația necesară. Peste un anumit timp apare rubrica „Despre noi” pe site, care prezintă informațiile de bază despre site. Alte rubrici oferă alte informații.

Este un lucru clar stabilit: dacă vei face mai multe studii, intuiția ta va funcționa mai bine. Amintește-ți de Galileo. El a lucrat ani de zile și fără dovezi clare au reușit să demonstreze anumite teorii despre universul nostru. El a studiat și a cercetat toată viața lui. Și asta, doar pentru că și-a ascultat intuiția. Societatea nu i-a crezut atunci, însă el a reuști să demonstreze că are dreptate, ca mai apoi să devină parte importantă a istoriei.

Chiar și Albert Einstein credea în intuiția sa și o considera un dar de la Dumnezeu.

În zilele noastre, majoritatea oamenilor de afaceri cred că intuiția este o prostie și că este absurd să asculți doar de ea. Însă nu au dreptate, iar cercetătorii au demonstrat acest lucru. Raționalul și intuitivul – sunt ceea de ce avem nevoie pentru a ne dezvolta și pentru a oferi lumii creații minunate, deschizând o nouă ușă spre univers.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.