Ce faci atunci când angajatul tău nu te ascultă. Scrisoarea lui Elon Musk

Te-ai întristat atunci când ai aflat că angajatul tău făcut ceea ce nu este inclus în obligațiunile lui? Cum procedezi în așa situație?

Să-l concediezi? Însă în cazul în care acesta este un angajat bun, vei pierde mulți bani, vânzările se vor reduce și respectiv și atmosfera din echipa ta va fi tensionată…. Însă oricum trebuie să faci ceva.

Ai putea să faci așa cum a făcut directorul Tesla Motors Илон Маск. Trimite-le o scrisoare. Da. O scrisoare. S-ar putea să ți se pară demodat, însă o scrisoare bine scrisă poate pune liderul într-o lumină excelentă. Musk așa a făcut atunci când a aflat că unul dintre angajații lui a încălcat politica vânzărilor – „nicio negociere, nicio reducere!”

Citește ce le-a scris el și vei afla ce stă la baza succesului companiei sale:

„Pentru început, vreau să vă felicit pentru partea importantă pe care o reprezentați în această companie.
Este absolut necesar să alătur, încă de la început politica firmei noastre, pe care o folosim neschimbată de 10 ani, din momentul în care s-au pus bazele acesteia: «Fără negocieri. Fără reduceri». Acest lucru fundamental integrității noastre a fost menținut chiar și în timpul recesiunii din 2008/2009.
 Este bine să oferi o reducere la achiziționarea unei mașini al cărei model este mai vechi, în cazul unui test de verificare sau dacă este deteriorată înainte de livrare. Tot ceea ce noi realizăm aici are un preț bine atribuit fiecărui vehicul. În orice caz, ceea ce vreau să spun este că niciodată – și asta înseamnă niciodată – nu se acordă o reducere unei mașini care va ieși din fabrică în condiții bune, cel puțin până nu i se va prezenta un motiv rațional bine întemeiat. Eu plătesc întotdeauna prețul întreg atunci când îmi cumpăr o mașină pentru că respect politica firmei respective, și astfel,  indiferent că vine un membru al familiei mele, un prieten sau o celebritate, aplic același regim.
 Nu cred că poate cineva să explice, plauzibil, unui client de ce el a plătit prețul întreg pentru un lucru, în timp ce alt client a beneficiat de o reducere, pentru același lucru. Nu este corect și este bine să știți că fie câștigăm într-o manieră dreaptă și corectă, fie pierdem cu onoarea intactă și ne acceptăm consecințele.
 De asemenea, am întrebat grupul nostru de finanțe, să mă asigur că avem doar o mașină livrată cu reducerea de un sfert. Aceștia îmi vor raporta fiecare caz în care o mașină va fi vândută în afara prețului stabilit.
Cu toate că acesta este un caz minor, este mult mai bine dacă nu există.
Îmi pare rău dacă am folosit un limbaj prea draconic. Vreau să știți că eu sunt mândru de munca pe care o depuneți, dar să luați în calcul faptul că integritatea noastră ca și companie depinde de voi, de noi toți. Clienții au nevoie să știe că pot avea încredere deplină în Tesla, că aceasta face lucrurile corecte.

Mulțumesc,

Elon.”

Ce poți să înveți de la Elon Musk:

  1. El și-a început scrisoare, felicitându-și angajații pentru munca depusă. Un lider bun întotdeauna va recunoaște succesele angajaților, îi va susține și va înlocui critica cu laude.
  2. Apoi el le explică situația printr-un limbaj simplu, cu exemple clare. Îl respect pentru asta. El nu le oferă doar un motiv pentru analiză, însă le dă de înțeles că dacă acest lucru se va întâmpla nimeni nu se va putea justifica declarând că nu a înțeles politica de vânzări.
  3. Probabil ai observat că el nu accentuează cuvântul «niciodată». S-ar putea să crezi că el nu a fost serios și că angajații săi au toată libertatea de a acționa. Nu prea cred.
  4. El nu a scris despre fiecare problemă minoră cu care se confruntă compania. El și-a orientat atenția asupra unei singură probleme și a făcut să se înțeleagă acest lucru. Respectiv, mesajul lui a fost înțeles.
  5. Apoi, el a început să descrie noile procese de business care, speră el, ar putea să rezolve această problemă. Asta arată că Musk își ia responsabilitatea asupra lui, pentru că el, fiind un lider, va încerca să îmbunătățească situația în compania sa. Deci, el nu se axează pe probleme, ci pe soluțiile pentru ele. PERFECT!
  6. El nu a lansat amenințări directe. El a scris că va verifica personal rapoartele de vânzări.  Dacă eu aș fi fost vânzător la Tesla, nu aș fi vândut vreo mașină cu reducere…
  7. În final, Elon Musk s-a arătat recunoscător pentru munca depusă de angajații săi și i-a îndemnat să respecte valorile morale ale companiei Tesla. Un adevărat lider.

O comunicare clară, eficientă și expresivă crează atmosfera perfectă de muncă. Lucrurile frumoase iau naștere atunci când conducerea lansează un dialog deschis.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.