Ce înseamnă, de fapt, fraza „îmi pare rău, nu am timp”

Cât de des ai auzit fraza „Îmi pare rău, nu am timp” când ai cerut unui prieten să meargă undeva sau i-ai cerut ajutorul? Poate că tu chiar ai spus asta altora. Și dacă uneori această scuză este adevărată, atunci în alte cazuri înseamnă altceva.

Ce se ascunde, de fapt, în spatele frazei „Nu am timp”

Dacă auzim acest lucru, credem de obicei în cuvântul oamenilor. În cele din urmă, cine suntem noi ca să le spunem oamenilor ce să facă cu timpul lor liber? Dar, îndoielile cu privire la veridicitatea acestui răspuns se strecoară în adâncul inimilor noastre. Iar singurul motiv pentru îndoială este faptul că uneori recurgem la trucuri similare. Deci, ce ascunde această expresie? Există mai multe opțiuni și acestea sunt listate mai jos.

1. Într-adevăr am multă muncă şi pur şi simplu nu pot. Majoritatea dintre noi îşi asumă prea multe sarcini şi când trebuie sau vrem să ajutăm pe cineva pur şi simplu nu putem din cauza tuturor responsabilităţilor.

2. Am treabă mai importantă decât aceasta. Sună dur, însă uneori unele lucruri sunt mai prioritare decât altele.

3. Sunt liber/ă, dar nu vreau să fac asta. Oamenii nu sunt întotdeauna într-o stare bună, pot obosi sau ceea ce le oferi pur și simplu nu le place. Poate că în acel moment ei vor să se relaxeze pe o bancă cu o carte bună în mână sau un pahar de vin, dar le este greu să recunoască că nu vor să-şi petreacă timpul cu tine.

4. Nu am nimic de făcut, dar nu vreau să explic motivul refuzului meu. În unele situații este mai ușor să spui adevărul decât să intri în explicații lungi, de ce nu ai timp sau dorință. Este posibil ca o persoană să nu aibă o dispoziție sau pur și simplu nu are timp să petreacă timp cu tine. Este o modalitate rapidă și sigură de a renunța la ceva, evitând întrebări inconfortabile.

În ciuda faptului că toate motivele refuzului enumerate sunt destul de ofensatoare, trebuie să înțelegem că uneori şi noi facem și asta.

Nu te baza pe minciuni

În 90% din cazuri, justificarea unui astfel de refuz este o minciună. Nu e de mirare că nimeni nu o ascunde. Dimpotrivă, de obicei, ignorăm o astfel de scuză fără a intra în întrebări detaliate. Dar, pe de altă parte, în loc să ne îngăduim această minciună, ar trebui să ne gândim cum ne afectează prietenia și relațiile cu ceilalți.

• Nu ești atât de important. Este situația când te afli pe locul doi în viaţa unei persoane, poţi vorbi despre o relație bună cu ea? Pentru a sprijini această relaţie este nevoie de eforturile ambelor părți. Și dacă nu ai niciodată timp, atunci este timpul să regândeşti valoarea acestei relații.

• Eşti tratat/ă fără respect. Fiecare dintre noi merită să aibă prieteni buni, o familie iubitoare şi un partener fidel. Dar întreabă-te, te respectă? Te consideră că ești suficient de important/ă în viața lor?

• Ei nu pot fi sinceri cu tine. Un prieten adevărat nu îţi va ascunde planuri sale pentru acea seară. El va face tot posibilul pentru a-şi repara greşeala, va amâna întâlnirea dvs. pentru o altă zi, doar pentru a petrece timp cu tine. Dacă trebuie să-ţi spună o minciună, este o dovadă că există o problemă serioasă.

Minciuna populară şi dezavantajul ei

Bineînțeles, într-o anumită măsură, noi înșine suntem de vină pentru că suntem minţiţi. Dar ce spune acest lucru despre noi și viziunea noastră asupra relațiilor? În adâncul sufletului înțelegem cu toții motivul acestei minciuni, indiferent dacă vine de la noi sau de la alții. Dar refuzând subconștient să acceptăm adevărul, nu scăpăm de consecințe. Refuzul permanent schimbă opinia oamenilor despre tine, împiedică dezvoltarea potențială a unor relații apropiate sau chiar le rupe.

Iată câteva exemple despre ce gânduri apar în mintea oamenilor care aud fraza „sunt ocupat”:

1. „Pentru tine, relația noastră este fără valoare, eu deja nu vă respect.”

2. „Cât de arogant ești dacă nu îmi poți spune adevărul.”

3. „Ești atât de nedisciplinat că nu îți poți planifica timpul în mod corespunzător.”

Găseşte timp sau spune adevărul

În cele din urmă, totul se reduce la priorităţi. Nu este un secret pentru nimeni că există doar 24 de ore într-o zi, și singura întrebare este modul în care gestionăm aceste ore. În faţa fiecăruia dintre noi există întotdeauna o alegere, pentru a oferi timp sau nu.

Lasă toate scuzele deoparte și fiți cinstiți. Explică de ce nu ai timp. Poate fi greu, dar va fi și mai rău dacă îţi vei strica relațiile cu apropriaţii tăi.

Spune-le că ai chestii mai importante

Auzind sau spunând că acest lucru poate fi cu adevărat dificil, nu-i așa? Dar onestitatea este cea mai potrivită într-o astfel de situație. Timpul nostru este foarte limitat. Da, suna nepoliticos, dar este, cel puțin, mai cinstit decât a face o persoană să simtă că l-ai fluturat.

Explică cauza

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a atenua situația este să  explici comportamentul. Acest lucru va ajuta interlocutorul să înțeleagă mai bine situația ta și vor exista mai puține pericole de a vă distruge relația.

Propune o alternativă

Întotdeauna încercă să rezervi timp pentru a arăta că o persoană contează cu adevărat pentru tine. Dacă doreşti să menții o relație cu ea, trebuie să o laşi să-și simtă valoarea aici și acum.

Un bun exemplu: prietena ta întreabă dacă ai putea veni la ea vinerea viitoare pentru noua ei expoziție. Pentru a merge, va trebui să amâni căutarea unui nou job. În loc să te scuzi și să spui că eşti ocupată, explică importanța planurilor tale actuale, urează-i noroc și invit-o la o ceașcă de cafea după spectacol pentru a afla cum a mers totul.

Aminteşte-ţi: o scuză banală pentru lipsa de timp poate avea consecințe foarte neplăcute. Dacă ţi se pare că recurgi prea des la aceasta, încercă să reevalueazi importanța prieteniei și a relațiilor cu cei cărora îi refuzi. Fii cinstit, iar asta va ajuta să îţi păstrezi relaţia cu oamenii importanţi pentru tine.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.