Ce ne învață o veche poveste indiană despre vânt și copaci - #dozadesucces

Ce ne învață o veche poveste indiană despre vânt și copaci

Ai auzit vreodată de o poveste indiană care spune că vântul este cauzat de copaci? Poate că ți se pare absurdă sau amuzantă, dar dacă te gândești mai bine, are și o înțelepciune ascunsă. Hai să vedem ce ne poate învăța această poveste despre natură, logică și consecințe.

Povestea în sine

După un uragan însoțit de vânturi puternice care au creat multe necazuri animalelor în junglă, acestea din urmă s-au adunat și au început să decidă cine se face vinovat De cele întâmplate. Maimuțele le-au explicat pe scurt tuturor că, de fapt, copacii sunt de vină pentru tot, când copacii nu se leagănă, nu există vânt, dar în timpul furtunii ei au văzut cu ce forță copacii au suflat vântul!

Unii copaci au fost atât de harnici, încât aproape s-au culcat pe pământ! Unele animale au confirmat și ei observațiile maimuțelor! Decizia a fost luată rapid – să taie toți copacii, pentru a opri uraganele odată pentru totdeauna! Următorul uragan le-a suflat pe toate animalele în mare, doar copacii tăiați au rămas tăcuți pe pământ.

Semnificația

Această poveste este o alegorie care ne arată cât de important este să avem o gândire critică și să nu ne lăsăm influențați de părerile celorlalți, fără a le verifica. Animalele au crezut pe cuvânt maimuțele, fără să se gândească la cauza și efectul fenomenelor naturale. Au confundat corelația cu cauzalitatea, adică au presupus că dacă două lucruri se întâmplă în același timp, unul este cauza celuilalt.

De exemplu, dacă observăm că în fiecare dimineață cântă cocoșul și apoi răsare soarele, nu înseamnă că cocoșul este cel care face soarele să răsară. La fel, dacă observăm că în timpul unei furtuni copacii se mișcă și vântul bate, nu înseamnă că copacii sunt cei care produc vântul. Vântul este rezultatul diferențelor de presiune atmosferică, iar copacii se mișcă din cauza vântului, nu invers.

Animalele au făcut și o altă greșeală: au acționat fără să se gândească la consecințele pe termen lung ale deciziei lor. Au tăiat toți copacii, crezând că astfel vor scăpa de uragane, dar nu au realizat că au distrus un element esențial al ecosistemului, care le oferea hrană, adăpost și oxigen. Fără copaci, au rămas vulnerabili în fața următorului uragan, care i-au aruncat în mare.

Concluzia

Această poveste ne învață că trebuie să fim atenți la modul în care ne formăm opiniile și luăm decizii. În loc să credem tot ce auzim, întâi de toate să ne informăm din surse sigure și să analizăm faptele cu mintea deschisă. Nu trebuie să ne lăsăm conduși de emoții, ci să folosim rațiunea și logica. Să nu acționăm impulsiv, dar să ne gândim la impactul pe care îl pot avea acțiunile noastre asupra la tot ce ne înconjoară.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.