Ce nu trebuie să interzicem copiilor

Copiii au nevoie de interdicții?

Este întotdeauna mai ușor să permitem ceva copilului nostru decât să căutăm o modalitate de a interzice în mod corect. De ce? Unul nu vrea să pună presiune pe copil cu autoritatea sa, celălalt aderă la principiile „libertății față de copil în toate!”, al treilea nu vrea să devină tiran, al patrulea este pur și simplu leneș să interzică și să explice ceva copilului.

Copilul are într-adevăr nevoie de interdicții?

14 lucruri care nu ar trebui interzise copilului – luând în considerare unele alternative

Desigur, un copil are nevoie de anumite limite și interdicții. Dar un „nu se poate” constant pe care un copil îl aude de la noi, obosiți, nervoși și mereu ocupați, este formarea de complexe și constricție, apariția de frici și sentimente de vinovăție, lipsa de noi cunoștințe etc.

Respectiv, interdicțiile trebuie să fie corecte!

Ce nu ar trebui să fie interzis copilului în mod categoric?

1. Să mănânce singur.

Desigur, este mult mai ușor să alimentezi rapid terciul cu o lingură pentru copii, economisindu-ți timp și în același timp praf pentru spălarea tricourilor și bluzelor „extrem de murdare”. Dar, făcând acest lucru, privăm copilul de la primul pas către independență – până la urmă, aducerea lingurii la gură fără a-i picura conținutul este un proces responsabil care necesită perseverență maximă. Și când va veni timpul pentru grădiniță, nu va trebui să urmărești ” educatoarea nerușinată”, care împinge masa de prânz în copilul tău neputincios. Pentru că el va mânca deja singur! Ca un mic erou. Nu îți fie milă de timpul pierdut pentru primii pași adulți ai copilului tău – acesta va simplifica procesul de educație în următorii ani.

2. Să o ajute pe mama și pe tata.

„Nu atinge, o s-o scapi!” sau „Nu pune mâna! O să verși!”, strigă mama, iar după un timp se plânge prietenelor sale că copilul nu vrea să facă nimic. Nu priva copilul de posibilitatea de a te ajuta. Ajutându-te, acesta se simte adult și necesar. Este în regulă dacă, după curățarea făcută de copil, va trebui să speli bucătăria de 2 ori mai mult – dar în schimb a ajutat-o pe mama. Procură pentru copil un set pentru curățare – lăsă-l să crească. Vrea să ducă vasele la chiuvetă – oferă-i doar acea veselă care nu este păcat să se spargă. Vrea să te ajute cu bagajele- dă-i o pungă cu pâine. Nu refuza copilul – toate obiceiurile bune trebuie insuflate de „ mic copil”.

3. Să deseneze cu vopsele.

Nu abține copilul de la posibilitatea de auto-exprimare. Vopselele dezvoltă creativitatea, abilitățile motorii fine, imaginația, scad stresul, calmează sistemul nervos, crește stima de sine etc. Cumpără-i bebelușului vopsele non-toxice, pune-i un tricou vechi (sau șorț) pe el, așează o pânză de ulei pe podea (pe masa mare) și lasă-l pe copil să se exprime „la maxim”. Vrea să picteze pe pereți? Atașează pe partea de sus a tapetului două foi mari de vatman – lasă-l să deseneze. Poți chiar să amenajezi un perete întreg pentru aceste distracții, astfel încât să aibă mai mult spațiu pentru experimente.

4. Să se dezbrace în casă.

Copiii au tendința de a arunca excesul de haine, de a alerga desculți sau chiar dezbrăcați. Aceasta este o dorință complet firească. Nu te grăbi să strigi ” îmbracă-te imediat!”(cu excepția cazului în care, desigur, aveți beton gol pe podea). La temperatura normală a camerei, bebelușul poate petrece 15-20 de minute desculț fără nici o problemă (acest lucru este chiar util).

5. Să-și exprime emoțiile.

Adică, să sară / să alerge, să țipe și să se distreze, etc. Într-un cuvânt, să fie copil. Este clar că într-o clinică sau într-o vizită ar trebui să respecte regulile de decență, dar acasă lasă copilul să rămână el însuși. Pentru el, acesta este un mod de a arunca energie, de a calma stresul, de a se relaxa. După cum se spune, „nu deranja acordeonistul, el cântă cum poate”.

6. Să urce în stradă pe bare orizontale sau complexe sportive.

Nu trebuie să tragi copilul de mânecă și să strigi „nu urca, e periculos” să-l târăști la cutia cu nisip. Da, e periculos. Dar este necesar ca părinții să explice regulile de siguranță, să arate cum să coboare/ să urce, să asigure copilul la coborâre, astfel încât copilul să nu cadă. Este mai bine pentru copilul tău să învețe imediat să-și controleze corpul (în prezența ta) decât atunci când el va încerca să urce bara orizontală fără tine (și fără experiență).

7. Să se joace cu apă.

Desigur, copilul va face o inundație. Și se va uda din cap până în picioare. Dar cât de multă fericire va fi în ochii lui și ce descărcare emoțională reprezintă aceasta pentru el! Nu priva copilul de o astfel de plăcere. Selectează pentru el o zonă în care poate să stropească cu plăcere, să se ude etc. Oferă-i diferite recipiente (stropitoare, vase, linguri, pahare de plastic).

8. Să meargă prin băltoace.

Bălțile sunt o adevărată sursă de fericire. Mai mult decât atât, pentru toți copiii, fără excepție și chiar pentru unii adulți. Cumpără copilului o pereche de cizme strălucitoare și dă-i drumul la „înot liber”.  Emoțiile pozitive sunt cheia sănătății mintale.

9. Să atingă lucrurile stricate.

Fiecare copil se distinge prin curiozitatea minții. El trebuie neapărat să atingă, să vadă, să guste și așa mai departe. Nu te grăbi să i-ai din mâinile lui o ceașcă sau o figurină pe care ai primit-o cadou. Doar explică-i că acest lucru este foarte drag pentru tine, și că ar trebui să fie tratat cu atenție – nu este destinat jocurilor, dar poate să îl țină în mână și să îl analizeze. Dacă totuși lucrurile s-au stricat – nu striga și nu speria copilul. Spune ” Din fericire!”și împreună cu copilul, adună cioburile (lăsați-l să țină lopățica în timp ce le mături).

10. Să aibă o opinie proprie.

Mama – ea știe mai bine, care tricou se va potrivi cu acești pantaloni scurți, să aranjeze jucăriile, și în ce ordine să mănânci feluri de mâncare de la masa de sărbătoare. Dar copilul tău este deja o persoană cu drepturi depline. Are propriile dorințe, gânduri și opinii. Ascultă copilul. „Am spus asta!”și” pentru că!”pentru copil nu sunt argumente. Convinge-l că ai dreptate, sau ai curajul să fii de acord cu opinia lui.

11. Să se joace cu vasele.

Din nou, ascundem tot ce este periculos și scump mai sus și mai adânc, iar lopățele, lingurile, ghivecele, recipientele nu sunt doar veselă pentru mâncare, ci materiale educative pentru copilul tău – lasă-l să se joace! Dacă nu-ți pare rău pentru cereale, atunci nu trebuie să-l privezi pe copil de această plăcere, pentru că este atât de plăcut să torni pastele, fasole și hrișcă dintr-o cratiță în alta.

12. Să doarmă cu lumina.

Copiii, mai ales de la 3-4 ani, se tem să doarmă în întuneric. Acest lucru este normal: psihologic „separarea” de la mama este adesea însoțită de coșmaruri. Nu exagera atunci când înveți copilul să doarmă într-un pătuț sau într-o cameră separată. În cazul în care copilul se teme de întuneric – aprinde o lumină de noapte.

13. Să nu mănânce tot din farfurie.

Nu-ți tortura copilul cu cereale și supe pe care nu le dorește. Masa de prânz nu ar trebui să fie un chin, ci o plăcere. Numai în acest caz acesta va fi benefic. Și ca apetitul copilului să fie mai mare, stabilește mai puține gustări între mese și respectă cu strictețe regimul alimentar.

14. Să aibă fantezii.

Îți cunoști copilul ca nimeni altcineva.  Învață să distingi „ficțiunea” (fantezia) de minciunile explicite și intenționate. Ficțiunea este un joc și universul propriu al bebelușului. Minciuna este un fenomen inacceptabil și un semn al neîncrederii copilului față de tine.

11 lucruri care trebuie să fie interzise pentru copil

Cu utilizarea constantă a particulei „nu” sau cuvântul „nu se poate” există o dependență a copilului la interdicții. Respectiv, în timp, reacția la interdicții va fi complet diferită – copilul va înceta pur și simplu să reacționeze la ele.

Cu toate acestea, există și alte extreme. De exemplu, când o mamă își „intimidează” atât de mult copilul, încât frica copilului său de a face ceva greșit se transformă într-o fobie. Prin urmare, este rezonabil să împarți interdicțiile în categorii absolute, temporare și în funcție de circumstanțe. 

Dacă a doua și a treia mamă determină, pe baza situației, atunci pot fi alocate interdicții absolute unei liste specifice.

Deci, categoric nu se permite …

1. Să se bată cu alți copii.

Cruzimea ar trebui să fie oprită de la bun început, explicând în mod necesar copilului – de ce nu se permite. Dacă copilul este hiperactiv și agresiv față de semeni – învață-l să „renunțe la agresivitate” într-o manieră civilizată. De exemplu, poate să deseneze, să lovească într-un sac pentru box, să danseze, etc

2. Să-i rănească pe frații noștri mai mici.

Învață copilul să ajute și să îngrijească animalele. Procură un animal de companie (chiar și un hamster), organizează pentru copil un tur al grajdului și fă-i cunoștință cu caii, vizitați adăpostul pentru animale și oferă-i copilului un exemplu personal (o lecție de caritate).

3. Să i-a lucruri străine.

Această lege copilul ar trebui să o însușească încă din scutec. Nu se permite să își atribuie jucăriile altor persoane, să scotocească prin lucrurile părinților sau  să guste bomboane în magazin. Nu trebuie să cerți copilul – trebuie să explici cum se încheie astfel de acțiuni (fără înfrumusețare, într-un mod sincer). Dacă nu ajută, roagă pe cineva cunoscut să joace rolul unui ofițer de poliție.

4. Să nu se salute.

Este nepoliticos să nu răspundă la un salut sau să nu spună la revedere. Din scutec, învață copilul să se salute, să spună „mulțumesc și te rog”, să-și ceară scuze. Desigur, cea mai eficientă metodă este un exemplu personal.

5. Să fugă de mama.

Unul dintre cuvintele cheie este „nu se poate”. Copilul ar trebui să înțeleagă că nu se permite pur și simplu să plece de lângă părinți și înainte de a pleca (la cutia de nisip, de exemplu, sau la următoarea vitrină din supermarket), trebuie să îi spună mamei sale despre asta.

6. Să urce pe pervazuri.

Chiar dacă ai ferestre din plastic și toate măsurile de securitate sunt luate. Această interdicție este categorică.

7. Să se joace pe carosabil.

Această regulă copilul ar trebui să știe la perfecție.  Opțiunea ideală este de a studia în imagini și de a consolida efectul cu desene animate utile. Dar chiar și în acest caz, opțiunea „mergi la plimbare, eu voi privi pe fereastră” – este iresponsabilă. Conform legii neputinței, mingea de pe locul de joacă zboară întotdeauna pe drum și pur și simplu nu vei reuși să salvezi copilul.

8. Să arunce lucrurile de la balcon.

Nu contează dacă sunt jucării, bile de apă, pietre sau altceva. Orice lucru care reprezintă un pericol pentru alții este interzis. Nu mai vorbim de faptul că este pur și simplu necivilizat.

9. Să introducă degetele sau obiectele în prize.

Doar dopuri și deghizare este puțin! Explică copilului de ce este periculos.

10. Să încalce standardele morale.

Adică aruncând obiecte în alte persoane, scuipând, sărind în bălți, dacă cineva se plimbă în apropiere, înjurând etc.

11. Să se joace cu focul(chibrituri, brichete, etc).

Această temă este ușor de dezvăluit pentru copil – astăzi există o mulțime de materiale utile pe acest subiect, concepute special pentru copii sub formă de desene animate.

 

Interdicțiile pentru copii – reguli pentru părinți

Pentru ca interdicția să fie asimilată și să nu fie întâmpinată cu respingere, resentimente, proteste, ar trebui adoptate o serie de norme de interdicții:

Nu alege un ton critic pentru interdicție, nu rușina și nu învinovăți copilul. Interdicția este o graniță, nu un motiv pentru a-l acuza pe puști de încălcarea acesteia.

Explică întotdeauna și într-o formă accesibilă motivele interdicției. Nu poți pur și simplu să interzici. Trebuie să explici de ce nu se poate, de ce este periculos, care ar putea fi consecințele. Fără motivație, interdicțiile nu funcționează. Formulează interdicțiile în mod clar  – fără prelegeri și moravuri îndelungate. Și chiar mai bine – prin joc, astfel încât materialul să fie mai bine însușit.

Marcând granițele, nu le încălca (mai ales atunci când vine vorba de interdicții absolute). Nu poți interzice ieri și astăzi copilul să ia lucrurile mamei, iar mâine să-l lași să facă ce își dorește numai să nu stea sub picioare în timp ce vorbești cu prietena ta. „NU” ar trebui să fie categoric.

Restricțiile nu ar trebui să fie omniprezente. Un minimum de restricții absolute este suficient. În rest, caută compromisuri și fii mai viclean. Nu trebuie să-i spui ” nu te mai prosti, aici sunt oameni, nu poți face asta!” ci încearcă să-i zici ” fiule, să mergem, să alegem un cadou pentru tata – în curând este ziua lui de naștere „(o jucărie pentru pisică, o spatulă pentru tigaie etc.).

Interdicțiile nu ar trebui să fie create împotriva necesităților copilului. Nu-i poți interzice să sară și să se prostească, să viseze, să se joace în nisip până la urechi, să meargă prin bălți, să construiască case sub masă, să râdă cu voce tare etc.  Pentru că el este un copil, și astfel de situații sunt o normă pentru el.

Având grijă de siguranța copilului, nu exagera.  Este mai bine să asiguri pe cât posibil toate modalitățile de mișcare ale bebelușului în apartament (dopuri, căptușeală moale la colțuri, obiecte periculoase ascunse cât mai sus, etc.) decât să strigi „nu” la fiecare 5 minute.

Interdicția ar trebui să vină nu numai de la tine, ci de la întreaga familie.  Dacă mama a interzis, tata nu ar trebui să permită. Coordonează-ți cerințele între toți membrii familiei.

Citește cât mai des cărți inteligente și utile pentru copilul tău. Urmăriți desene animate special create pentru lărgirea orizonturilor. Astăzi nu există lipsă în ele. Morala de la mamă este obositoare, dar subiectul din desenul animat (carte), modul în care „Vasile s-a jucat cu chibriturile” va  rămâne în memorie pentru o perioadă lungă de timp.

Fii un exemplu pentru copilul tău. De ce să spui că nu poți merge în dormitor în pantofi dacă te lași să intri (chiar și „pe vârfuri”) în cizme pentru a lua o geantă sau cheile.

Oferă-i copilului tău o alegere. Acest lucru nu numai că te va salva de la necesitatea de a-ți arăta autoritatea, ci va crește și respectul de sine al bebelușului. Nu vrea să poarte pijamale? Oferă copilului o alegere – pijamale verzi sau galbene.  Nu vrea să facă baie?  Lasă-l să aleagă jucăriile pe care le ia cu el la baie.

Și ține minte: ești mamă, nu dictator. Înainte de a spune „nu se poate”, gândește-te la asta.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.