Ce să faci ca să nu devii prizonierul propriului creier

pexels-photo-54377

Uneori ni se pare că viața noastră constă doar într-o luptă permanentă cu emoțiile, lenea și ispite. Și rare ori când victoria este de partea noastră. Însă cu ajutorul câtorva trucuri psihologice ai putea învinge toate ispitele și în sfârșit să scapi de lene.

Iată 10 sfaturi utile care te vor ajuta să te înțelegi pe tine și să reobții controlul asupra vieții.

1. Răsfață-te cu simpatie 

Răsfață-te cu simpatie, învață să îți ierți slăbiciunile, celebrează victoriile și nu te învinovăți pentru greșelile pe care le comiți. Adevărul este că creierul nostru ne protejează nu doar sănătatea, dar și starea de spirit pe care o avem. De aceea, în timp ce tu te învinovățești de toate relele de pe această planetă și îți blestemi slăbiciunile, creierul tău caută motive ca să te susțină.

2. Evită capcanele lucrurilor „gratuite”

Dese ori ni se oferă servicii sau produse gratuite în diferite magazine, saloane sau cluburi. Te sfătuiesc să nu accepți nimic din ceea ce ți se oferă gratuit, dacă nu vrei să plătești. Pentru că tu pur și simplu nu realizezi că creierul tău percepe acest cadou ca o datorie și te face să te simți obligat să îl întorci. De aceea, această „datorie” trebuie întoarsă: o cumpărătură spontană, recomandarea unui produs sau a unui brand prietenilor, etc.

3. Citește cât mai multe cărți

Îți place să citești, însă nu ai destul timp? Stabilește un număr de pagini pe care le să citești în fiecare zi. În timpul procesului de citire, între timp și cartea interesantă stă frica pentru munca enormă care te așteaptă. Noi nici nu realizăm acest lucru, însă creierul nostru nu prea este încântat de proiectele de lungă durată: ne consumă prea multă energie. Din acest motiv citește câte puțin – 10 sau 12 pagini în fiecare zi. Nu este prea mult și mai mult decât atât, creierul tău nu va obosi.

4. Antrenează-ți nu doar mușchii corpului, ci și creierul

Vizualizează-ți dorințele – nu obiectele, ci calitățile sau o anumită situație. Găsește timp înainte de culcare ca să practici acest exercițiu. De exemplu, atunci când îți imaginezi că ridici o greutate în sala de forță, sângele începe să circule intensiv către mușchi, prin urmare, creierul tău îi pregătește pentru această activitate. Și chiar dacă imaginația nu îți crește masa musculară, vizualizarea îți va intensifica motivația, astfel scurtând drumul către visul tău.

5. Nu vorbi în timp se te afli în sala de sport și după ce ai plecat de acolo

După orice efort fizic sau situație extremă, devii mai vorbăreț decât în momentele obișnuite. În așa mod poți, din greșeală, să divulgi un secret, în special dacă ești în compania unor apropiați. Asta se întâmplă deoarece în timp ce faci sport în creierul nostru se activează funcția „luptă sau fugi”: se intensifică pulsul, respirația, iar creierul reacționează la această stare ca la un pericol și mobilizează toate puterile pentru a-i face față. Prin urmare, devii o pradă pentru spioni. Ai grijă!

6. Șterge toate jocurile de pe telefon

Șterge toate jocurile de pe telefon, „care îți dezvoltă inteligența și atenția” – ele nu funcționează. Dacă într-adevăr vrei să ai grijă de viitorul creierului tău – fă sport. În timpul sportului, sângele vine la creier și are un efect mult mai bun decât jocurile de logică.

7. O situație complicată secționeaz-o în mai multe părți

Dacă ai în fața ta o sarcină grea, secționeaz-o în mai multe mini-sarcini. Asta îți va ajuta creierul să nu se mai gândească la dificultatea sarcinei, ci se va concentra asupra sarcinilor mai mici. De exemplu, dacă trebuie să creezi un document extrem de important, scrie toate punctele pe o foaie și analizeaz-o. Vei observa cum între timp vei pătrunde în esență și o vei realiza cu succes.

8. Pune la loc!

Îți place să mergi prin magazine, însă îți este foarte greu să faci față cumpărăturilor spontane? Motivul – hormonul dorinței – dopamina. Acest hormon începe să funcționeze atunci când ochii tăi văd ceva interesant și atractiv. Însă atunci când atingi produsul dorit, hormonul are un efect mai intensiv: sângele apare pe obraji, inima îți bate mai tare – și fără ca să observi deja pui produsul respectiv în coșul de cumpărături. Bagă-ți mâinile în buzunare și privește doar produsele necesare, nu mai mult. Asta desigur dacă nu vrei să eviți cheltuielile în vânt.

9. Ia farfuria de pe masă atunci când începi să te simți sătul

Această metodă te va ajuta să nu mănânci în exces, chiar dacă te afli într-o companie. Pur și simplu ia farfuria din fața ta sau pune peste ea un șervețel. Ajută-ți organismul – luând din fața ta mâncarea, fără să vrei oprești secreția în organism a hormonului dorinței – dopamina. Creierul tău va percepe mâncare ca un trofeu, însă doar atunci când o vede sau îi simte mirosul. Din acest motiv, în loc să te apții de la dorința de a mai lua o bucățică, pur și simplu ferește mâncarea din fața ta și îți va fi mai ușor în același moment.

10. Cu o oră înainte de somn stinge lumina în toate camerele

Cu o oră înainte de somn stinge lumina în toate camerele. Acest truc te va ajuta să dormi bine, iar somnul îți va fi liniștit și sănătos. Atunci când vei stinge lumina, atunci vei da semnale creierului că a venit seara și e timp pentru somn. Treptat, metabolismul încetinește, iar procesele psihologice trec în regimul „somn”.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.