Ce să faci ca să nu mai fii afectat de părerile celor din jur

female-885708_1280

«Cum să încetez să-mi mai fac griji pentru ce vor spunea lumea despre minе?» — aceasta este o întrebare care și-o pun mulți oameni, iar astăzi îți voi spun de ce nu este cool să îți pierzi timpul de aur întrebându-te ce vor gândi oamenii despre tine.

În câteva cuvinte: atunci când te autoevaluezi în funcție de părerea celor din jur, se formează sentimentul unei realități deformate. Însă, înainte de a înțelege cum să ne luptăm cu asta, trebuie să înțelegem de ce procedăm așa.

Fiecare persoană vrea să-i placă altui om, își dorește să devină atractiv în ochii celor din jur. Mulți dintre ei își monitorizează paginile de Facebook și Instagram pentru a vedea câte like-uri și comentarii au obținut. Să placi altuia – e un sentiment înnăscut, o dorință care a apărut odată ce am apărut și noi pe lume. De mult timp a fost demonstrat că emoțiile bebelușilor depinde de comportamentul oamenilor care îi înconjoară.

Odată ce creștem, învățăm să ne deosebim gândurile și sentimentele de gândurile altor oameni, dar mulți dintre noi continuă să caute, iar în alte cazuri chiar să obțină permisiunea pentru anumite acțiuni pe care vor să le facă. Asta poate crea multe probleme, mai ales când este vorba de autoevaluare și fericire. Cu puțin timp în urmă a avut loc un sondaj, la care au participat 3.000 de oameni și 67% dintre ei au recunoscut că se autoevaluează în funcție de ce gândesc cei din jurului lor despre ei.

Noi reacționăm la tot ce se petrece în jurul nostru. Avem de mult formată așteptarea față de cum trebuie să fie construită lumea, cum trebuie să se comporte oamenii și întreaga societate. Și una dintre aceste convingeri este că noi știm cum alți oameni trebuie să aibă un comportament față de noi și cum trebuie să reacționeze la acțiunile noastre și la modul cum arătăm.

Cu aproximativ 100 de ani în urmă, sociologul Charles Cooley a lansat teoria „eu-lui” oglinditor, sensul căruia este următorul:

Eu nu sunt ceea ce eu gândesc despre mine și eu nu sunt ceea ce gândesc alții despre mine. Eu sunt ceea ce gândesc despre cum gândesc alții despre mine.

Asta încă odată demonstrează cât de mult contează pentru noi părerea celor din jur.

De foarte multe ori însă uităm că oamenii ne judecă, bazându-se pe trecutul lor, pe experiențele care le-au avut, obiceiuri, sentimente și altele. Deci ei se bazează pe ceea ce nu are nici o legătură cu noi. Uneori lucrurile ajung la absurditate: un om poate să își facă o părere despre tine, bazându-se pe faptul că odată a cunoscut pe cineva care semăna cu tine la aspectul fizic sau care avea același nume de familie ca și al tău. Prin urmare, să te axezi pe părerea celor din jur despre tine nu este chiar atât de sigur.

Atunci când te lași pradă analizei celor din jur, încerci din toate puterile să le faci pe plac, să crești în ochii lor și continuând așa, îți pierzi personalitatea.

Dar este și o veste bună: poți să încetezi să mai trăiești așa. Poți deveni independent și să nu-ți pese de părerile celolalți. Iată ce trebuie să faci:

1. Reamintește-ți că unii oameni NU se gândesc la tine niciodată

Ne-am face griji mai rar despre ce gândesc alții despre noi, dacă vom înțelege cât de rar ei se gândesc la noi.

Eteli Barret

Nimic nu poate fi mai adevărat ca această afirmație. Unii oameni au lucruri mai importante de făcut decât să se gândească la tine. Dacă crezi că cineva gândește rău despre tine, te critică în gând, atunci gândește-te de două ori. S-ar putea ca asta să fie doar imaginația ta? S-ar putea să fie o iluzie care îți hrănește fricile interioare și neîncrederea în tine. Dacă întotdeauna te vei gândi la ce gândesc alții despre tine, îți vei pierde pur și simplu viața.

2. Ai un cap pe umeri, gândește cu el!

Stai într-o atmosferă liniștită și analizează locul fiecărei persoane din viața ta. Cântărește bine situațiile când părerile celor din jur contează pentru tine. În cazul când descoperi că părerea celorlalți determină autoevaluarea ta, încearcă să-ți schimbi atitudinea și comportamentul. Spune-ți: „În loc să-mi pese de ceilalți, o să învăț să-mi pese de mine și să gândesc cu capul meu”. Încearcă în așa mod încât să „alegi grâul de pleavă”.

Scopul final este să nu permiți niciodată altora să-ți spună ce fel de om ești și cum să trăiești. Înțelege, nimeni și niciodată nu va reuși să te facă să te simți „un om mic”, doar dacă tu nu îi permiți asta.

3. Fii liber – nu încerca să afli ce gândesc ceilalți despre tine

Când oamenii încep să-și expună operele în public, de exemplu își lansează un blog, ei încep să își facă griji ce vor spune ceilalți, ce să scrie ca să le placă. Și mai mult își fac griji când cred că oamenilor nu le place arta lor. Asta până când într-o zi nu vor înțelege că-și pierd energia și nervii în zadar. Crede-mă nu merită nimeni ca tu să te stresezi.

Așa cum am mai precizat, atitudinea celor din jur față de tine, nu va determina cursul vieții tale. Imaginează-ți, poți să le placi sau din contra să-i displaci unei persoane pentru că îi amintești de o persoană din trecutul său pe care a iubit-o sau nu. Altfel spus, el își poate forma impresiile în baza asociațiilor care nu au nici o legătură cu tine.

 

4. Acordă atenție lucrurilor care contează cu adevărat

Oamenii întotdeauna vor gândi ce doresc. Tu nu le poți controla gândurile. Chiar dacă ești foarte atent ce vorbești, cum te comporți, asta nu înseamnă că vei fi destul de bun pentru restul oamenilor.

Ceea ce contează cu adevărat este cum tu te apreciezi pe tine.

De aceea, atunci când trebuie să iei decizii importante, încearcă să fii sigur 100% de valorile și ideile pe care le ai. Niciodată să nu îți fie frică să procedezi așa cum crezi că este corect.

De la început, alege 5-10 calități pe care le consideri cu adevărat importante. De exemplu:

  • sinceritate;
  • respectul față de sine;
  • autodisciplină;
  • compasiune;
  • orientarea spre succes și altele.

Dacă vei avea o asemenea listă, îți va fi mai ușor să iei decizii.

5. Încetează să mai crezi că dacă nu ai plăcut cuiva înseamnă că a venit sfârșitul lumii

Și dacă nu îi voi plăcea? Și dacă persoana care îmi este dragă îmi va răspunde cu ignoranță? Ce se va întâmpla dacă mă vor considera cioara albă? Aceste întrebări îi chinuie pur și simplu pe oameni. Ține minte: dacă nu ai plăcut cuiva, și chiar dacă omul care îți este drag nu îți răspunde cu aceleași sentimente, nu este sfârșitul lumii.

Însă noi continuăm să ne fie frică de acest „sfârșit al lumii” mistic și lăsăm fricile să ne conducă.

Întreabă-te: «Dacă fricile mele se adeveresc și se întâmplă ce este mai rău, ce voi face?».  Și apoi decide ce este mai bine pentru tine.

via

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.