Ce să mănânci ca să fii cât mai productiv

Alimentele ne influențează nu numai sănătatea, bunăstarea și silueta, ci și activitatea creierului. De exemplu, alimentele grase afectează memoria pe termen scurt. Și dacă te gândești la o bucată de pizza în timp ce lucrezi, îți va fi mai greu să te concentrezi sau să memorezi ceva. Dar avem o veste bună: există produse care stimulează activitatea creierului.

1. Cafea

Nu este un secret că, datorită unei căni de cafea, vei putea să alungi somnul și să te simți mai energic. Acesta este meritul cofeinei: blochează adenozina, care provoacă oboseala și dorința de a dormi. Deci, o cafea de dimineață nu este doar un ritual, ci un obicei util.

Cofeina te va ajuta de asemenea pe întreg parcursul zilei: crește concentrația și reduce timpul de reacție. După o ceașcă de cafea, vei lucra mai eficient.

Sfat: Bucuria după o ceașcă de cafea este unică. Nu bea  prea multă în încercarea de a te simți și mai bine. Cofeina este un psihostimulant care este captivant. Dacă faci abuz, creierul se adaptează și încetează să perceapă dozele rezonabile de cafea ca fiind stimulente. Prin urmare, încercă să nu bei mai mult de 1-2 cești pe zi.

2. Nuci

Când lucrezi, creierul se excită și consumă energie. Și cu cât sarcina este mai dificilă, cu atât mai multă energie este nevoie pentru a o îndeplini. Nucile sunt bogate în fibre dietetice, vitamine și proteine, astfel încât oferă creierului energie, îmbunătățește abilitățile cognitive și memoria. Iar magneziul din compoziția nucii protejează organismul de stres și supraoboseală.

Pentru creier, nucile sunt cele mai utile. Acestea conțin acizii grași omega-3 necesari activității creierului.

Sfat: consumă conștient. Nucile au o mulțime de calorii și grăsimi, astfel încât te poți îngrășa cu ușurință de la ele.  Din același motiv, încercă să consumi nuci fără zahăr și sare.

3. Speciile salmonide de pește

Creierul nostru este constituit 60% din grăsime, iar jumătate din această grăsime sunt acizii grași omega-3. Creierul le folosește pentru a crea noi neuroni și celule nervoase care sunt necesare pentru învățare și memorie.

Omega-3 nu este produs de organism, astfel încât singura modalitate de a le obține este cu alimente sau aditivi alimentari. Majoritatea acizilor grași din speciile salmonide de pește: somon, păstrăv, etc. Dacă nu mănânci pește, consultă un medic pentru a lua ulei de pește.

Oamenii care consumă în mod regulat pește au mai multă substanță cenușie în creier decât cei care o mănâncă rar. Doar materia cenușie controlează memoria și este responsabilă pentru luarea deciziilor.

Sfat: Organizația Mondială a Sănătății recomandă mâncarea peștelui cel puțin de două ori pe săptămână. Este util pentru munca creierului, a inimii și a vaselor de sânge, reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.

4. Semințe de bostan

Pentru a lucra, creierul are nevoie de magneziu, fier și zinc. Aceste micronutrienți sunt în semințele de dovleac și în uleiul lor. Magneziul este necesar pentru învățare și memorie, zincul pentru munca neuronilor, fierul pentru concentrare și perceperea informațiilor. Lipsa acestor nutrienți inhibă activitatea creierului și cu vârsta poate duce la demență (boala Alzheimer).

Sfat: ca și nucile, semințele de dovleac sunt foarte bogate în calorii: acestea au 556 de calorii la 100 de grame. În fiecare zi este suficient să mănânci 25-30 de grame – să le adaugi în terci de cereale pentru micul dejun sau să pui ulei de dovleac în salată.

5. Ciocolată neagră 

Ciocolata neagra cu un conținut de cacao mai mare de 70% îmbunătățește memoria și contribuie la dezvoltarea de dopamină, care influențează pozitiv starea de spirit. În Statele Unite a fost efectuat un experiment în care au participat 968 de persoane. Unii dintre ei au mâncat în mod regulat ciocolată, alții rar. Participanților la experiment li s-au dat aceleași sarcini. Ca rezultat, sarcinile au fost îndeplinite mai rapid de cei care au mâncat ciocolată regulat.

Sfat: nu mâncați prea multă ciocolată, în special cea care conține lapte. Deoarece mărește nivelul de zahăr din sânge și, după o scurtă perioadă de timp, cauzează un sentiment de oboseală și letargie.

6. Afine

Nu vei căpăta superputeri de la afine, dar îți vei proteja celulele creierului de modificările legate de vârstă. Toate datorită antocianinei, un antioxidant care conferă afinelor o culoare albastră.

Antocianinele se acumulează în organism și îmbunătățesc conexiunile dintre celule. Proprietăți similare au alte fructe de pădure: coacăza neagră, murele, merișoarele.

Sfat: proprietățile utile nu sunt doar în afinele proaspete, dar și în cele înghețate. Nu este recomandat să le mănânci pe cele uscate deoarece sunt prea dulci.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.