Ce trebuie să știe copiii despre bani

Copiii fac cunoştinţă cu banii la 2 – 3 ani. De obicei, ei sunt pur și simplu atraşi de o bancnotă strălucitoare. Copiii numără cantitatea de bancnote, nu valoarea lor.

La vârsta de 5-6 ani, copiii primesc primii bani proprii: o bunică a trimis câţiva lei pentru ziua ei de naștere, mama i-a mai dat câţiva lei pentru îngheţată, iar nașul l-a încurajat financiar să studieze bine. În fiecare an crește cantitatea de bani de buzunar și libertatea de care dispune copilul..

În acest caz, primirea banilor de buzunar nu este, de obicei, supusă vreunei reguli. Copiii nu își planifică veniturile și cheltuielile, nu știu cum să facă economii sau să investească bani.

Lipsa cunoștințelor se traduce în riscuri financiare și personale ridicate, nu numai pentru un adolescent, ci și pentru întreaga familie. Acest lucru înseamnă că nu ar trebui să li se dea bani copiilor? Bineînțeles că nu!

Studiile arată că persoanele care au bani de buzunar din copilărie devin mai de succes și mai mulțumiți de viața lor ca adulți. Cei care, de la o vârstă fragedă, au stăpânit regulile de gestionare a bugetului și au acumulat experiență în atingerea obiectivelor, au reușit la maturitate să se descurce mai bine cu gestionarea vieții financiare.

Timeline-ul educaţiei financiare 

Cu cât mai devreme copiii dobândesc experiența de gestionare a banilor, cu atât sunt mai inteligenți și mai rezistenți față de șocurile economice la vârsta adultă. Dar aceasta nu înseamnă că o femeie însărcinată ar trebui să asculte rapoartele financiare în locul basmelor clasice. Fiecare vârstă are o abordare proprie.

3-4 ani

 • Explicați copilului noțiunile de „scump” și „ieftin”. „În această cutie sunt cinci cuburi, sunt mai ieftine decât cele zece cuburi”.
 • Explicați elementele de bază ale relațiilor de mărfuri: toate lucrurile au o valoare; mai întâi plătim pentru bunuri, apoi le luăm și așa mai departe.
 • Învață să negociezi. De exemplu, înainte de a merge la magazin, asigurați-vă că cumpărați doar o singură jucărie, însă copilul o poate alege el însuși.

5-7 ani

 • Învățați copilul să facă achiziții independente. În primul rând, lăsați-l să meargă la casă sub supravegherea ta, apoi dă-i suma exactă și, în cele din urmă, trimite-l singur unul la magazin pentru a cumpăra bunurile de pe listă, în limitele bugetului specificat.
 • Învățați-vă copilul să economisească bani. Alegeţi o cutie de bani pentru mărunţiş și setați regulile pentru utilizarea acesteia. De exemplu, retragerea din cutie nu mai des de o dată pe lună. Din când în când acordați copilului dreptul de a alege între un lucru scump și unul ieftin. Explicaţi-i că lucrurile scumpe necesită economii.
 • Stabiliți un exemplu despre cum să acordați prioritate cheltuielilor. „Am cumpărat un litru de lapte și nu un mic iaurt dulce, pentru că vom utiliza laptele la prepararea terciului pe care îl vei mânca tu, fratele tău mai mic și bunica cu bunicul”.

7-10 ani

 • Trimite-ți-l la cumpărături în mod regulat. El nu numai că va dezvoltă autonomie și responsabilitate, ci va învață să facă liste de cumpărături, să ia și să verifice cecurile.
 • Dezvoltați-i abilitatea de a administra banii de buzunar. Dacă rudele sau prietenii i-au dat copilului o mică sumă de bani, observă cum el îi foloseşte. I-a cheltuit pe toţi pentru bomboane? De asemenea, trebuie să lucrați la abilitățile de acumulare și stabilirea priorităţilor.
 • Vorbiţi-i copilului despre concepte financiare precum: „chirie”, „bugetul familiei”, „reduceri”, „vânzări”, „împrumuturi”. Nu este nevoie să-i citiţi prelegeri. Explicați-i doar acești termeni atunci când apar într-o conversație.

11-14 ani

 • Stabiliţi cifra de bani de buzunar. De exemplu, ajungeţi la un acord că copilul va primi 150 de roni pe săptămână. Dintre acestea, el trebuie să aloce fonduri pentru călătorii cu transportul și prânzuri școlare. Restul îi poate cheltui după cum doreşte.
 • Implicați copilul în muncă plătită. Adolescentul trebuie să simtă diferența dintre preț și valoare.

15-18 ani

 • Găsește-i copilului un loc de muncă free-time. La vârsta aceasta, copiii ar trebui să primească deja prima experiență de câștiguri independente. Acest lucru îi va ajuta nu numai să li se formeze în sfârșit o idee despre valoarea banilor, ci și să îşi aleagă viitoarea profesie.
 • Nu te implica în bugetul personal al adolescentului. Banii câștigați independent trebuie să îi cheltuiască aşa cum îşi doreşte. Dacă îi va cheltui pe prostii – va fi experienţa lui personală. În caz contrar, fiind adult va continua să facă greşelile copilăriei.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.