Ce trucuri folosesc oamenii pasiv-agresivi pentru a-ți intra sub piele

Și cum să reziști.

Ai fost vreodată într-o situație în care cineva este de acord să facă ceva pe placul tău doar pentru a-ți încălca planurile și pentru a face tot posibilul de dragul eșecului tău? Acest comportament se numește pasiv-agresiv.  Aceasta este o expresie a emoțiilor negative, resentimente și furie într-o formă reținută.  Acesta este însoțit de comentarii subtile și acțiuni care arată dezacordul sau nemulțumirea unei persoane față de planul de acțiune stabilit.

Din păcate, cu toții avem de-a face cu un comportament pasiv-agresiv într-un fel sau altul. Acesta îl poate avea un coleg de muncă care este întotdeauna gata să se plângă de ceva. Sau angajații nemulțumiți din domeniul serviciilor. Chiar și la domiciliu cu partenerul sau copilul (în special în cazul în care aceștia au avut o zi proasta).

Dar cum poate fi determinată o dispoziție pasivă-agresivă în viața reală? Și cum să ripostezi împotriva acestei atitudini?

Deci, iată câteva manifestări ale comportamentului pasiv-agresiv:

1. Boicotul

După ce a fost de acord să facă ceva într-un anumit fel, persoana începe să te evite. Când încerci să vorbești cu el, discuția e de scurtă durată, acesta oferă răspunsuri scurte și refuză să se implice într-o conversație sau are o recepție rece.

2. Aspect sumbru

Cu toții am urmărit astfel de copii, dar adulții nu fac excepție. Dacă o persoană nu primește ceea ce dorește, începe să se supere și să se înfurie, privându-l de bună dispoziție în orice loc în care el apare.

3. Uitare

De la bun început, persoana este de acord să te ajute cu îndeplinirea sarcinii și apoi pur și simplu nu face nimic. El se referă la faptul că „a uitat”, dar în realitate nici nu s-a gândit să te ajute. Sau doar trage din timp până când tu (sau altcineva) faci totul singur.

4. Neproductivitate

În loc să renunțe la îndeplinirea sarcinii, această persoană se ocupă de ea, dar o face foarte neglijent și nu depune prea mult efort. În exterior, își demonstrează sprijinul, dar discrepanța rezultatelor muncii față de așteptări arată intențiile sale reale.

5. Batjocură

Astfel de oameni recurg la glume și sarcasme ambigue, experimentând și subminând stima de sine sau pur și simplu dorind să îți chinuie nervii. Aceste personalități încearcă să se comporte ambiguu, dar înțeleg perfect ceea ce fac.

Cum să ripostăm

De obicei, acești oameni vor nega existența unei probleme. Aceștia pot invoca ignoranța sau, în general, refuză să recunoască sentimentele lor de furie sau negativitate. În alte cazuri, o persoană care recurge în mod regulat la un comportament toxic nici măcar nu înțelege ce face, însă cuvintele și acțiunile sale nu sunt mai puțin neplăcute.

Cum să reziști în mod eficient unei persoane pasive-agresive?

Din moment ce acesta refuză să preia controlul asupra sentimentelor sale negative, ar trebui să-l ajuți să o facă.

Psihoterapeutul Signe Whitson scrie: „Aceasta nu este o tactică arogantă, furioasă sau autorizată. Aceasta este abilitatea unui răspuns verbal calm și echilibrat, cu ajutorul căruia o persoană împărtășește delicat, dar deschis, gândurile sale cu privire la conduita altei persoane. ”

Citește: Gândurile negative generează vibrații scăzute

Pur și simplu, vrei să vorbești cu o persoană și să afli cauza problemei.

Pentru a face acest lucru, trebuie să-i transmiteți în mod clar sentimentele și așteptările. Dacă se pare că știi cauza agresiunii altcuiva, întreabă dacă ai dreptate în presupunerile tale.  Dacă răspunsul este negativ, încearcă să ai încredere în persoană pe cuvânt, dar încearcă să continui conversația. Dacă este cazul, fă primul pas și îți cere scuze pentru orice ai putea ofensa, întrebând cum poți corecta situația.

De regulă, interesul tău sincer îl va forța pe interlocutor să-și schimbe comportamentul. După identificarea problemei, veți lucra împreună pentru a găsi o soluție care se va potrivi fiecăruia dintre voi.

Urmează sfaturile propuse, astfel vei face rapid ca sentimentele să nu lucreze împotriva ta, ci în favoarea ta.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.