Cea mai gravă problemă în comunicare cu care ne confruntăm în fiecare zi

Una dintre cele mai mari probleme în comunicare – este frica de a arăta de neînțeles, prost. Ți se spune ceva, iar tu cazi de acord din frica că dacă vei recunoaște că nu înțelegi ceva, vei fi respins.

Atunci când vorbitorului i se crează impresia că îl înțelegi, el va conta pe faptul că îi vei încuraja acțiunile. Adică, e nu comunică cu tine, ci cu acea iluzie pe care tu ai creat-o. Altfel spus, te-ai exclus singur pe sine din procesul de comunicare.

Frica de respingere are importanță atâta timp cât nu ai nevoie de tine însuși, când viața ta nu are un sens sau până când nu vei fi în stare să îți rezolvi singur problemele.

Frica de respingere înseamnă frica de a pierde pe cel care îți rezolvă probleme și dă sens vieții tale, dar nu pe cel care este el cu adevărat atâta timp cât nu îi dai sarcini de rezolvat.

Adică, tu el respingi pe el, dar nu el pe tine. Pentru că altfel nu ai nevoie de el decât pentru rezolvarea problemelor, pentru a-ți da valoare și pentru a-ți îndeplini necesitățile.

Dacă singur îți vei rezolva problemele, vei da un sens vieții tale și vei înțelege ce îți dorești, atunci nu îți va fi frică să spui deschis: „nu înțeleg” sau „nu vreau să vorbesc despre asta”.

Și dacă pentru celălalt  tu ești mai mult decât acea persoană care înțelege ceea ce îți spune, peste o perioadă, relația voastră va trece la alt nivel. Dar dacă nu – atunci da, vă veți despărți. Și nu este nicio catastrofă. Fiecare are drumul său.

Dacă într-un dans, partenerii se calcă pe picioare înseamnă că:

  • nu pot să danseze
  • între ei nu există o legătură
  • partenerul nu conduce
  • partenera nu îl ascultă

La fel este și în viață.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.