Cea mai neobișnuită, dar eficientă metodă de a găsi soluții problemelor tale

Probabil fiecare dintre voi a trecut printr-o asemenea situație: îi povestești unui prieten de problema cu care te confrunți și, înainte ca el să îți răspundă, realizezi că deja ai găsit o soluție. Asta se întâmplă pentru că e destul uneori să spui cu voce tace cu ce probleme te confrunți pentru a-i găsi rezolvarea.

De ce o asemenea metodă este atât de eficientă? Cum putem să o controlăm?

Există trei avantaje ale acestei metode a a-ți soluționa problemele:

Limpezirea gândurilor

Pentru a reda o problemă într-o formă comunicabilă, trebuie să o explici, descriind-o doar cu termeni obiectiv. Pentru a reda o sarcină cu voce, trebuie să-ți organizezi informația din cap. Mai mult decât atât, lămurind o problemă clar și obiectiv, scapi de acel haos de gânduri în cap.

Exprimarea unei probleme în cuvinte permite să o analizezi dintr-un alt punct de vedere.

Analia propunerilor

Explicând altcuiva problema ta, presupui că acea persoană nu are nicio idee despre cum ți-ar fi de folos în acest caz. Regula de aur funcționează atunci când îți explici problema ca și cum i-ai explica-o bunicii tale. Presupunând că cealaltă persoană nu înțelege miezul problemei tale, te orientezi pe ceea ce știi în loc să cauți soluții.

Încercând să explici mai clar problema ta, poți observa detalii pe care le-ai ignorat din anumite motive, iar acest lucru va permite formarea unor noi gânduri în capul tău.

Punerea în aplicare a altor părți ale creierului pentru a rezolva o problemă

Vorbindu-ți problema cu voce tare, activezi alte părți ale creierului decât atunci când pur și simplu o analizezi în gând. Iată de ce atunci când explici cuiva ceea ce te doare, găsești mai repede o soluție potrivită.

Frazele rostite activează în organism mai multe procese fizice: diafragma, limba, buzele, corzile vocale.

Dacă rostirea cu voce a unei probleme nu are nevoie de un interlocutor, atunci de ce ai avea nevoie de unul? Nu ai nevoie. Data viitoare când va apărea o nouă problemă, încearcă să o explici unui obiect, decât să o spui în aer.

Lăsând glumele la o parte, însă un interlocutor viu face minuni. Atunci când vorbești cu un obiect, nu activezi nicio emoție socială, ești prea calm și gânditor. În multe cazuri, e un comportament apreciabil, însă dacă vrei să fii „iluminat” trebuie să vorbești cu cineva real.

„Iluminarea” are loc atunci când analizăm profund. Ea nu va apărea pur și simplu. Trebuie să analizăm, să simțim, să vedem toate unghiurile problemei. Din acest motiv este atât de importantă comunicarea socială. Ea activează o altă manieră de comunicare, alte emoții, altfel de gândire. Există și posibilitatea să nu funcționeze, însă nu va face mai rău.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.