Cea mai puternică traumă psihologică este umilința.

Creierul poate supraviețui și digera totul. Și din toate lucrurile poate câștiga experiență pentru viitor. Iar umilință – nu poate. Acest lucru este reflectat de psihologul Anna Kiryanova.

Umilirea este diferită – aceasta este o reacție fără răspuns. Puteți umili pe cineva numai dacă această persoană nu poate răspunde. Prin urmare, sunt umiliți copiii și cei care, în virtutea circumstanțelor, sunt forțați să tacă și să îndure. Și apoi – aceștia pot să plângă sau invers, să zâmbească ridicol, să murmure ceva, să meargă, să privească în ochi, cu un sentiment greu în piept…

„Nu e nimic, nimic … gândește-te – umilit în fața tuturor. Căci nu ai fost lovit. Sau, în general, unul câte unul te-au umilit – nimeni nu va ști. Nu-i nimic!»

Lucrul teribil este că după umilire există o sinucidere sau tulburare mentală. Și dacă psihicul este puternic, sedimentul rămâne pe viață. Și persoana este gata să facă orice pentru a uita de umilință – iar aceasta nu poate fi uitată, tocmai pentru că este cea mai severă și dureroasă traumă psihologică.

Șeful te-a umilit; la interviu ai fost umilit; întrebările au fost umilitoare și ți-au făcut observații. Ai fost umilit într-un spital, într-un magazin, într-o instituție, și a trebuit să înduri – nu ai ce face.

Poetul Rubtsov a fost, de asemenea, umilit de colegii săi: aceștia au mers într-o călătorie cu corabia, toți s-au acomodat în cabinele sale, iar Rubtsov a fost așezat pe coridor – este un bețiv sărac, un orfan, este destul de normal pe coridor să călătorească! Cu toate acestea, scriitorii tot timpul întrebau: este confortabil lui Rubtsov?  Și el răspundea: este destul de confortabil. Mulțumesc! Și apoi a început să bea amarnic; și curând a murit. Deși se simțea confortabil în hol, probabil – dar teribil în suflet…

Și singura modalitate de a face față umilinței este de a răspunde. Chiar dacă depinzi de acești oameni, totuși trebuie să răspunzi calm și adecvat. Deoarece nu există bani și relații pașnice care să compenseze trauma umilinței; ea rămâne pentru totdeauna. Și cu cât te — ai umilit mai mult, cu atât ți — ai ridicat stima de sine — ca pe un leagăn, unde unul-jos, celălalt-sus. Trebuie să împingi piciorul și să schimbi poziția, nu există altă cale de ieșire. Și să spui că în hol este inconfortabil să te odihnești – este clar chiar și pentru un idiot. E dezgustător să primești scrisori obraznice. E inacceptabil să asculți insulte.

Și du-te, du-te la culcare în cabina scriitorului principal – acolo este confortabil. Și atunci ce se va întâmpla – absolut nimic. Cei care umilesc sunt oameni lași și josnici. Și cu greu vor avea curajul să te alunge din pat sau să continue umilința. De îndată ce va exista un răspuns, nu va fi nici o umilință, ăsta e trucul. Nu trebuie să vă bateți. Nu este nevoie să vă certați. Este necesar să explicăm așa cum ne-a sfătuit Vladimir Vysotsky. Și de dorit confortabil culcat pe pat – aș adăuga …

Autor – Anna Kiryanova

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.