Comparându-te cu cei din jur nu vei deveni mai bun

Circumstanțele, cu siguranță, ne pot influența puternic viața. Însă nefericirile, cea mai mare parte dintre ele – sunt consecințele propriilor noastre gânduri, comportament și obiceiuri.

1. Dorința de a fi perfect

Oare chiar trebuie ca viața noastră să fie ideală pentru a simți adevărata fericire? Trebuie să ai un comportament ideal și să ai doar succese pentru a fi fericit?

Atunci nu vei avea prea mult noroc în găsirea fericirii. Dorința de a fi perfect duce la scăderea încrederii în sine și autodistrugere, chiar dacă ai obținut rezultate frumoase într-un anumit domeniu. Orice ai face, lucrurile merg prost (asta fiind doar o consecință a gândirii tale). În realitate însă, lucrurile merg mai bine decât ți-ai fi dorit.

Cum să înfrângi acest obicei:

Trei lucruri care te vor ajuta să treci peste perfecționism și, în sfârșit, să te relaxezi:

Fă bine, dar nu perfect. Dorind să fie perfect, de regulă, o persoană renunță la proiectul său la mijloc de cale. El se justifică cu ajutorul imperfecțiunilor. „Nu-mi reușește să fac ideal, înseamnă că nu o să fac deloc!”. În loc să procedezi ca un laș, mergi până la capăt și vei fi uimit de rezultat.

Deadline. Pentru fiecare sarcină pe care trebuie să o îndeplinești, stabilește un deadline. Acest termen te va motiva să-ți îndeplinești sarcinile cu responsabilitate și, de regulă, este o metodă bună de a scăpa de obiceiul de a-ți șlefui produsul până la perfecțiune.

Realizează că perfecțiunea nu este decât un mit. Asta a fost un motiv destul de bun pentru mine ca să renunț la perfecționism și să-mi amintesc de acest lucru de fiecare dată când îmi cap îmi apar idei de acest gen.

Toată lumea din jurul nostru vorbește despre perfecțiune, despre cât de simplu este și minunată. Însă în viața reală apare o contrazicere și de regulă, aceasta aduce cu sine multă suferință și stres. Perfecțiunea ne poate aduce sfârșitul unei relații, o concediere pentru simplul fapt că așteptările tale nu s-au adeverit.

2. Viața într-o mare de voci negative

Nu tindem spre singurătate. Cei cu care interacționăm, cei pe care îi ascultăm și îi citim, au asupra noastră, asupra gândurilor și a sentimentelor noastre, o influență enormă.

Însă să fii fericit este mai greu atunci când începi să asculți acele voci negative. Ele sunt acele voci care îți spun că viața va fi întotdeauna nefericită, plină de greutăți, plină de frică și limite.

Cum să înfrunți acest obicei:

Schimbă vocile negative cu cele pozitive. Asta va avea o influență enormă și, practic, îți va deschide o nouă lume. Petrece mai mult timp cu oameni veseli, citește cărți interesante și ascultă muzică bună. Mai pe scurt, fă tot ceea ce te-ar face să zâmbești.

Poți să începi de la cel mai simplu lucru. De exemplu, în fiecare zi să citești un blog emoțional sau să asculți o carte audio interesantă, în loc să asculți știrile la TV sau să citești noutățile online.

3. Ești dependent de trecut sau de viitor

Petrecând cea mai mare parte a timpului amintindu-ți de trecut și de stările pe care le-ai avut atunci, răscolind amintiri dureroase, conflicte, șanse ratate, îți distrugi viitorul.

Petrecând cea mai mare parte a timpului imaginându-ți cum va fi viitorul, ce eșec vei suferi la muncă, în relația ta sau că sănătatea îți va da bătăi de cap, îți construiești scenarii îngrozitoare care vor avea un rezultat scontat. Tu nu trăiești în prezent, pierzi o grămadă de momente care ar fi putut să îți aducă adevărata fericire.

Cum să înfrunți acest obicei:
Este imposibil să nu te gândești la trecut sau la viitor. Și este important să îți planifici ziua de mâine sau ce să faci anul viitor și să încerci să înveți lecțiile trecutului.

Încearcă să te concentrezi asupra unui moment concret, astăzi. Pur și simplu fii aici și acum.

4. Compari viața ta cu a celor din jur

Acest obicei are cea mai distrugătoare forță. Îți compari automobilul, casa, munca, încălțămintea, banii, relația, popularitatea socială, etc. Și până la urmă ajungi să îți calci în picioare demnitatea și încrederea în sine, trezindu-ți o grămadă de sentimente negative.

Cum să înfrunți acest obicei:
Schimbă acest obicei cu altele două:
Compară-te cu tine însuți. Asta înseamnă că în loc să te compari cu cineva, începe să te compari pe tine cel de acum cu cel care ai fost anul trecut. Compară ceea ce ai obținut, ce ai făcut în această perioadă. De ce să te concentrezi asupra activității altor oameni când poți să te analizezi mai bine pe tine.
Fii bun. Modul în care te comporți cu alți oameni au o influență enormă asupra felului în care te comporți cu tine. Cu cât mai mult critici oamenii din jur, cu atât mai mult te critici pe sine. Fii mai bun cu oamenii, ajută-i și vei deveni și tu mai bun și mai util pentru tine.

5. Te concentrezi asupra negativului

Văzând toate aspectele negative în toate situații în care te pomenești și concentrându-te asupra loc, devii nefericit. Mai mult decât atât, indispui pe toți cei din jurul tău.

Cum să înfrunți acest obicei: 
Să scapi de acest obicei prost este mai greu decât îți poți imagina. Trebuie să scapi de idea perfecționismului. Începe să accepți lucrurile așa cum sunt ele. Cu avantaje și dezavantaje. Așa vei putea să scapi de această capcană emoțională.

6. Îți complici viața

Viața poate fi destul de complicată. Ea îți poate trezi nemulțumire și suferință. Însă cele mai multe sentimente iau naștere de fapt în capul nostru. Da,  lumea din jurul nostru poate fi extrem de complicată, însă asta nu înseamnă că nu ne putem crea obiceiuri care ne să ajute să ne simplificăm viața.

Cum să scapi de acest obicei:

Sunt foarte multe modalități prin care o persoană își poate complica viața. Trebuie doar să stabilești prioritățile în viața de zi cu zi. Aruncă lucrurile de care nu ai nevoie sau oferă-le altora. Nu-ți complica relațiile cu cei din jur. Să citești gândurile unei persoane este imposibil. Pentru asta trebuie să pui întrebări și să comunici. Asta te va ajuta să eviți conflictele, neînțelegerile și emoțiile negative.
Deconectează Internetul. Odată ce ai accesat o rețea de socializare rămâi prins în capcana ei pentru câteva ore. Din acest motiv, verifică totul în cel mai scurt timp și deconectează-te. Trăiește-ți viața în realitate.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.