Copilul este obraznic și face capricii doar în prezența mamei? Ce greșeală a fost comisă

Părinții sunt lumea întreagă pentru copilul lor mic. Însă multe familii se confruntă cu o problemă comună: odraslele sunt obraznici și fac isterii doar în prezența mamei, iar în prezența altor persoane sunt cuminți și ascultători. Acest lucru îi întristează pe părinți, mai ales dacă este primul copil în familie. Oare să fie doar mama vinovată de comportamentul bebelușului?

Motivul №1. Încrederea în părinți

Părinții s-au obișnuit să caute în ei cauzele comportamentului dificil al copilului lor. Dacă ceva nu este ok, mama începe să analizeze propriile acțiuni, crezând că nu și-a educat corect copilul. De regulă, copii fac isterie atunci când sunt educați prea dus sau sunt prea alintați.

Paradoxul relației dintre copil – părinte este că fiecare copil se va comporta mai urât cu oamenii care îl iubesc mai mult. Altfel spus, cu cei în care el are încredere. Din acest motiv, isteriile în prezența mamei sunt un lucru normal. Dacă copilului nu îi este frică să-și exteriorizeze sentimentele și emoțiile în fața părinților, înseamnă că întrei cei trei există o relație sănătoasă. Părinții au reușit să obțină acel nivel de încredere a copilului care îl face să se simtă confortabil.

Copilul se comportă frumos doar în prezența mamei – normă sau un semnal de alarmă?

Mama trebuie să se alarmeze în cazul în care copilul se comportă exemplar în prezența ei, însă își descarcă toate emoțiile negative în prezența dădăcii, bunicii sau a educatorului de la grădiniță. Din fericire, un asemenea tip de comportament se întâlnește foarte rar și vorbește despre faptul că copilului îi este frică sau puțin cunoaște persoana de lângă el. Acest lucru se întâmplă din cauza că mama muncește foarte mult și vine acasă rar, respectiv își vede copilul foarte rar.

Atunci când copilul are încredere în părinții lui, el se simte protejat alături de ei. În asemenea situații el nu-și controlează comportamentul și emoții, așa cum o face în prezența altor oameni.

Motivul №2. Ia exemplul maturilor

Un copil de 6 ani este un cameleon – se adaptează după comportamentul maturilor. Copiii dese ori repetă frazele părinților, le copiază comportamentul și modul în care țin lingura la masă. Din această cauză, dese ori au loc accidente casnice. Imitând lucrul tatălui la computer, copilul poate accidental să scoată cablul de rețea, fapt care poate duce la pierderea informației. Copiind activitatea mamei în casă, copii împrăștie făină prin toată bucătăria. Toate aceste sunt mecanisme normale ale dezvoltării, educației și perfecționării copilului tău.

Părinții văd mai prost nivelul de imitație emoțională. Atunci când copilul se comportă urât în prezența mamei, iar înainte de asta se comporta frumos în prezența străinilor – este o ilustrare automată a cameleonului.

Exemplu: toată ziua copilul a petrecut-o în prezența bunicii și totul decurgea perfect. În acest timp, copilul s-a adaptat reacțiilor bunicii, necesităților, vitezei, modelului de vorbire al ei și a aflat ce îi place și ce nu. Acest proces are loc la nivel de trăiri. El repetă aceste acțiuni așa cum floarea soarelui se întoarce spre soare. Fără gânduri.

Atunci când apare mama, ea aduce cu ea noi necesități, așteptări emoționale, reacții la anumite cuvinte și modele de comportament. Însă copilul s-a obișnuit cu mediul bunicii. Pentru a se adapta mamei nu a avut timp. Respectiv, pentru o perioadă, copilul se află între două sfere de influență. Din acest motiv el nu reușește să facă față și devine iritat. Comportamentul provocator nu este decât o reacție care îl ajută să se adapteze necesităților mamei după timpul petrecut în compania mamei. Din acest motiv apar anumite dereglări de comportament, isterici și capricii.

Cum să corectezi comportamentul copilului?

Tot ce trebuie să facă părinții este să înceteze să se mai supere pe copil și să se învinuiască că el face isterică în prezența lor. Mama și tata trebuie să înțeleagă că comportamentul copilului nu este adresat lor, ci este o reacție normală în procesul de dezvoltare al acestuia. Faptul că bebelușul își exteriorizează mai multe emoții în prezența mamei sau a tatălui decât în prezența altor persoane – este o normă. Mama trebuie să accepte faptul că copilul ei se va comporta urât o perioadă cu ea. Pentru ca odraslele să se adapteze mai ușor unor asemenea condiții, părinții trebuie să apeleze la un psiholog.

Controlul relației în interiorul familiei

În majoritatea cazurilor, este mai bine să acceptați faptul că pentru o anumită perioadă copilul tău va avea un comportament incontrolabil. Decât să încerci să controlezi mecanismul de dezvoltare al acestuia, ar fi bine să stabilești anumite reguli în interiorul familiei. Acestea îi vor permite copilului să se adapteze mai ușor. Cea mai bună metodă este să lași copilul doar în prezența mamei și imediat să pleci. După care, ea va trebui să aștepte încă puțin pentru ca bebelușul ei să se adapteze.

Relațiile cu alți oameni nu vor avea un efect negativ asupra copilului doar în cazul în care mama nu este geloasă, agresivă și nu își impune propriile reguli. Asemenea reacții obosesc și adulții și copii. Dacă mama va acorda destulă atenție copilului, el o va percepe ca fiind cea mai apropiată persoană, în care poate avea încredere. Relațiile cu alți oameni și schimbarea mediului vor aduce doar beneficii copilului. El va învăța să comunice cu alte persoane, să afle informații noi. Acesta va constitui un fundament pentru viitoarele sale relații.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.