Cercetătorii au intervievat peste 1.000 de directori din 6 țări, pentru a înțelege ce aceștia în timpul zilei și cum acțiunile lor influențează succesul sau insuccesul companiei.

Potrivit rezultatelor studiului CEO Behavior and Firm Performance., directorii își planifică ziua în felul următor:

  • 56% — întâlniri și ședințe;
  • 26% — planificări, comunicarea prin intermediul emailului și alte sarcini;
  • 10% — sarcini personale;
  • 8% — călătorii.

De asemenea, cercetătorii au stabilit cum anume este utilizat acest timp. S-a constatat că comportamentul directorilor poate fi de două tipuri: lideri și manageri.

Managerii interacționează mai mult cu angajații lor în scopul productivității, se întâlnesc cu clienții și distribuitorii. Liderii, însă, de regulă comunică cu șefii de departamente și alte părți interesate de progres, planifică activitățile și negociază.

Primii de regulă se află în fruntea companiilor mici, ceilalți însă sunt la cârma unor holdinguri cu o structură complicată.

Identificând tipul de administrare după indicatorii financiari, cercetătorii au ajuns la concluzia că liderii conduc companii mai profitabile și mai de succes.

Studiile au comparat datele înainte și după numirea unui nou director. S-a stabilită după apariția unui conducător -lider, productivitatea companiei a crescut. Efectul a fost vizibil după trei ani, iar acest lucru vorbește despre faptul că liderii depun eforturi pentru a schimba compania.

Evident este faptul că modul în care un director își petrece ziua depinde de domeniul de activitate al companiei și de starea în care se află această. În timpul de criză este nevoie de un anumit set de abilități, iar când compania este stabilă – cu totul altul.

Nu este nimic rău dacă într-o companie mică se află un director – lider, însă în situație inversă rezultatul ar putea fi unul catastrofal. Directorul – manager obișnuiește să dea mai multă atenție activitățile actuale și dese ori practică micromanagementul.

Chiar dacă acest studiu oferă o altă viziune asupra administrației, autorii nu le recomandă directorilor să-și schimbe comportamentul. Luând decizii, trebuie să se țină cont în primul rând de situație și de punctele forte ale tale. Caută calitățile puternice și utilizează-le la maxim, dar și implică-te în situații care te-ar putea ajuta să le descoperi.

Sursa