Cum lăcomia te poate face sărac

Lăcomia nu este atât de mult o politică de comportament, cât o trăsătură caracteristică, corozivă, care nu poate fi supusă unei analize. Poporul lacom justifică tratarea banilor cu obiective mai mari: cumpărarea unui apartament, a unei mașini sau economii pentru „zile negre”. Dar acest pragmatism fals este sabotat de două adevăruri simple. Lăcomia și economisirea sunt două lucruri diferite: oamenii lacomi rămân la fel indiferent de suma banilor.

Economia – este atunci când nu plecați în vacanță în Maldive și vă limitați în Turcia, pentru că încă mai trebuie să economisiţi pentru creditul ipotecar. Lăcomia este atunci când sincer nu înțelegeți de ce trebuie să plătiți pentru o fată într-un bar sau deja al doilea an purtaţi aceeaşi pantofi rupţi doar pentru că „tălpile nu au zburat încă”. Lăcomia, spre deosebire de economie, este irațională.

O persoana lacomă nu este ghidată de nici un scop practic. De exemplu, poate întârzia la un interviu extrem de important, dar el nu va lua niciodată un taxi, punând în pericol perspectivele de angajare. Economiile vă fac să renunțați la unele beneficii pentru altele. Lăcomia neagă semnificația tuturor, cu excepția banilor. Și acest lucru nu numai că nu vă permite să acumulați avere (pentru că banii în acest caz nu au nici un sens), dar poate, de asemenea, să vă facă, într-un sens larg, săraci și singuratici. Mai jos vom spune în detaliu de ce se întâmplă acest lucru:

Obsesie pentru lucruri

Amintiți-vă fraza lui Tyler Durden din Clubul de luptă: „Lucrurile pe care le dețineți, în cele din urmă te vor controla.” Gândirea consumatoare forțează mulți oameni să sporească importanța obiectivelor materiale asupra altora. În principiu, nu este nimic rău să faci economii pentru un apartament sau o altă achiziție mare. Dar, în cazul în care o persoană normală găsește un echilibru între o viață confortabilă și propriile cheltuieli, lacomul refuză atât acest lucru, cât și pe celălalt.

Dacă vă lipsiți de plăcerile pe termen scurt, fie asta călătorii, hobby-uri sau distracţiile cu pritenii, cu siguranță vă puteți permite un apartament, un bun mobilier, o mașină mult mai rapid decât alţii. Dar trebuie să plătiți nu numai cu banii, ci și cu tinereţea și oportunitățile pierdute. Care este rostul unui apartament de 100 de metri, dacă sunteți singur în el?

Încălcarea regulilor

În momentele când o persoană refuză plăcerile simple, lăcomia pare ciudată. Dar când el se opune instinctului de auto-conservare – acest lucru este nebun. Acționând ca un bulgăre de zăpadă, lăcomia provoacă o sete pentru un profit după altul, transformându-și beneficiul nu într-un scop, ci un scop în sine și neglijând factorii de confort și, uneori, legea. Toate aceste povestiri despre jaf, corupție și alte infracțiuni nu sunt decât rezultatul unei izbucniri de lăcomie care nu acceptă bunuri intermediare. Aici, ca și în operele clasice lăudate: eroul vrea totul sau nimic. Dar, după cum știm (de la aceiași clasici), cel mai adesea obţine a doua opțiune.

Sărăcia spirituală

Există un stereotip că oamenii bogați trebuie să fie lacomi, iar cei săraci nu ar trebui. De fapt, această idee este la fel de falsă ca și faptul că lăcomia este direct corelată cu lipsa de bani. Există multe exemple atunci când oamenii bogați în comportamentul și stilul lor de viață seamănă mai mult cu cei săraci. Un exemplu viu este John Paul Getty, un magnat de petrol și unul dintre cei mai bogați oameni din lume la mijlocul secolului al XX-lea. Lăcomia lui a fost atât de plină de culoare încât despre ea au apărut mai multe filme în ultimii ani (filmul lui Ridley Scott „Banii din toată lumea” și serialul „Trust”).

Fiind miliardar, Getty a purtat costumele cele mai ieftine, iar în conacul lui a instalat cabine telefonice cu plată, deoarece a considerat că sunt prea costisitoare discuţiile oaspeţilor săi la telefon.  Dar cele mai grave consecințe ale lăcomiei sale au fost după răpirea nepotului lui Getty, pentru care a refuzat să plătească o răscumpărare de 17 milioane de dolari. Și chiar şi urechea tăiată care i-a fost trimisă prin poștă nu a dus la o schimbare rapidă a deciziei. Drept urmare, miliardarul a plătit încă o răscumpărare de 3 milioane de dolari, dar nepotul care s-a întors acasă nu s-a mai putut recupera după traumele suferite și, în cele din urmă, a devenit dependent de droguri, ceea ce a dus ca la o vârstă relativ tânără să-şi piardă vederea şi auzul

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.