Cum poți spori încrederea în sine - #dozadesucces

Cum poți spori încrederea în sine

Vorbim despre cum să-ți sporești stima de sine pentru a deveni mai încrezător, pentru a face față provocărilor vieții și pentru a-ți reveni mai repede din rănile emoționale.

Să ai o stimă de sine ridicată este cu siguranță un lucru bun, dar aceasta nu este atât de atușor de obținut. O parte a problemei este că acest indicator este instabil: într-o zi poate crește vertiginos, iar a doua zi – să coboare la cel mai jos nivel. Este și mai dificil atunci când încercăm să ne evaluăm în anumite domenii ale vieții (familie, sport, muncă). De exemplu, dacă cina nu iese suficient de bună, bucătarul va fi mult mai supărat decât persoana pentru care gătitul nu este un aspect important al identității sale.

Este important să cunoaștem limitele: o stimă de sine exagerată poate face o persoană foarte vulnerabilă. Aceasta va fi bine în cea mai mare parte a timpului, dar orice critică îi va provoca o reacție tăioasă. Iar acest lucru împiedică foarte mult dezvoltarea psihologică a unei persoane.

Dacă ești departe de a avea astfel de probleme și dorești să-ți îmbunătățești stima de sine, urmează sfaturile noastre.

1. Folosește în mod corect afirmațiile

Afirmațiile – formulele de autohipnoză – sunt foarte populare, dar au un dezavantaj semnificativ. De multe ori, acestea îi fac pe cei cu o stimă de sine scăzută să se simtă și mai prost. De ce?  Atunci când stima de sine este scăzută, afirmații precum „Voi avea un succes uriaș!” contrazic puternic convingerile interioare ale unei persoane.

În mod ciudat, afirmațiile funcționează cel mai adesea pentru persoanele care au deja o bună stimă de sine.

Dar cum le faci să funcționeze pentru tine dacă stima ta de sine lasă mult de dorit? Trebuie să pronunți formule mai verosimile. De exemplu, în loc de „Voi avea un succes uriaș!”, spune-ți „Voi face tot ce pot până când voi obține ceea ce îmi doresc”.

2. Identifică-ți domeniile de competență și dezvoltă-le

Stima de sine se bazează pe realizări reale în domenii ale vieții care sunt importante pentru tine. Dacă ești mândru de tine însuți atunci când pregătești o cină delicioasă, invită mai des musafiri la tine și răsfață-i cu ceva delicios. Dacă ești un bun alergător, înscrie-te și pregătește-te pentru un eveniment sportiv. Determină care sunt domeniile în care ești competent și caută oportunități de a sublinia acest lucru.

3. Învață să accepți complimentele

Persoanele cu o stimă de sine scăzută au mare nevoie de complimente, dar, în același timp, nu știu cum să răspundă corect la acestea.

Acceptă complimentele, chiar dacă acestea te fac să te simți inconfortabil.

Cel mai bun mod de a evita reacția reflexă de a nega toate lucrurile bune care se spun despre tine este să pregătești un set simplu de răspunsuri și să te antrenezi să le spui pe loc de fiecare dată când primești un compliment. De exemplu, poți spune „Mulțumesc!” sau „Ce drăguț din partea ta”.  În timp, dorința de a refuza complimentele va dispărea, ceea ce înseamnă că stima de sine este în creștere.

4. Nu te mai critica, fii mai înțelegător cu tine însuți

Dacă te critici în mod constant, stima de sine scade și mai mult. Pentru a-ți recăpăta stima de sine, trebuie să înlocuiești critica cu autocompătimirea.

De fiecare dată când ești nemulțumit de tine însuți, întreabă-te ce i-ai spune celui mai bun prieten al tău într-o astfel de situație. Avem tendința de a avea mai multă compasiune pentru prietenii noștri decât pentru noi înșine. Dar dacă înveți să te înveselești în circumstanțe dificile, poți evita să-ți scazi stima de sine din cauza unei atitudini critice.

5. Asigură-te că ești important pentru tine însuți

Următorul exercițiu te va ajuta să-ți reconstruiești stima de sine după ce a fost afectată puternic.

Pregătește o listă cu calitățile tale care sunt importante în contextul situației. De exemplu, dacă ești refuzat într-o întâlnire, fă o listă cu calitățile care te vor ajuta să creezi o relație bună pe termen lung (toleranță, grijă, emotivitate). Dacă nu ai reușit să obții o promovare la locul de muncă, indică trăsăturile care te fac un angajat valoros (responsabilitate, muncă, creativitate). Apoi selectează unul dintre elementele de pe listă și explică pe scurt de ce ești mândru de această calitate și de ce aceasta va fi apreciată și de alții în viitor.

Încearcă să faci acest exercițiu o dată pe săptămână sau ori de câte ori ai nevoie de un impuls pentru a-ți crește stima de sine.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.