Cum s-a schimbat viaţa mea, după ce am renunţat la reţelele de socializare - #dozadesucces

Cum s-a schimbat viaţa mea, după ce am renunţat la reţelele de socializare

Am decis pentru o lună să mă întorc în anul 2007, atunci când reţelele de socializare nu jucau un rol atât de important în viaţa noastră. Am şters de pe telefon aplicaţiile Facebook, Twitter şi Reddit, iar dacă doream să le accesez, o făceam doar de pe computer.

Această decizie am luat-o după interviul cu designerul de la Google, Tristan Harris. De sigur, întotdeauna am ştiut că cheltuim prea mult timp navigând pe reţelele de socializare. Însă niciodată nu mi-a trecut prin cap că anume acesta era scopul creatorilor acestor site-uri.

Platformele mari se bazează pe slăbiciunile noastre, în special pe dorința permanentă de a comunica. Din aceste motive, tindem să ne dorim să obținem mai multe like-uri, steluțe și inimioare. Aceste momente scurte de satisfacție ne influențează și ne determină să ne verificăm întreaga zi conturile.

Ce s-a schimbat după ce am renunțat la rețelele de socializare

Am înțeleg că nu este greu să nu accesezi rețelele de socializare atunci când acestea nu sunt instalate pe telefon. Nu îmi era dor de ele și dese ori realizam că îmi verificam telefonul. Acest lucru se întâmplă în momentele în care așteptam ceva: până când se încălzea mâncarea în cuptorul cu microunde, dacă prietenul mergea la baie sau când site-ul se deschidea greu pe laptop.

La a șasea zi de experiment, telefonul nu mi se mai părea atât de interesant ca înainte. Îl utilizam tot mai rar. Acum Twitter, Facebook și Reddit mi se păreau plictisitoare și chiar dezgustătoare.

Nu pot să mă împac cu gândul că rețelele de socializare sunt consumatori ai emoțiilor și energiei noastre. Nu vrem să le cheltuim pe ceva cu adevărat important. Accesăm rețelele de socializare pentru că ne plictisim și nu vrem să facem ceva cu adevărat important. Spun asta din propria experiență.

După ce am început experimentul, am observat că am mai mult timp liber. Orele nu mai treceau atât de repede ca anterior. Am înțeles că rețelele de socializare sunt cel mai simplu mod de a ne trăi viața în zadar.

Cum ne-au invadat viața rețelele de socializare

S-a întâmplat acest lucru în a noua zi de experiment. Facebook mi-a simțit lipsa. Atunci când nu postezi nimic, nu primești nicio reacție. Prin urmare, lista de notificări dispare. Însă, spre marea mea surprindere, am primit mai multe notificări. La început am crezut că cineva a comentat sau mi-a dat un like la vreo postare mai veche. Nu. Pe ecran scria: „Citește noul comentariu la poza lui X” sau „N a adăugat un comentariu la postarea sa”. Facebook a decis că eu trebuie să aflu despre acest lucru.

La începutul „vieții sale” utilizam Facebook-ul pentru a păstra legătura cu prietenii. Atunci Facebook nu avea atât de mulți bani, iar noi nu înțelegeam că această iluzie nu ne va schimba comunicarea. Acum avem nevoie de aceste notificări. Trebuie să știm că cineva își amintește de noi. Iar fondatorii rețelei câștigă bani pe baza necesităților umane.

Rezultatul experimentului

Rețelele de socializare, în versiunea lor actuală, m-au pierdut. Am început să citesc mai mult, să mă plimb, să discut cu oamenii și să muncesc. Nu ignor rețelele de socializare, însă le utilizez rațional. Postez și distribui gânduri care le-ar fi interesante și utile altor oameni și păstrez legătura cu amicii, dacă nu am o altă posibilitate să fac acest lucru. Am șters toate aplicațiile de pe telefon. Se pare că în curând voi uita și parolele de la conturile mele. Și indiferent de toate tentativele Facebook și Twitter de a împiedica acest lucru, nu mă voi da bătut.

David Cain, autorul blogului Raptitude

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.