Cum să devii expert în citirea oamenilor: 3 seriale care îți vor dezvălui secretele limbajului nonverbal - #dozadesucces

Cum să devii expert în citirea oamenilor: 3 seriale care îți vor dezvălui secretele limbajului nonverbal

Dacă vrei să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare, de negociere și de influențare, atunci trebuie să înveți să citești oamenii. Limbajul nonverbal, adică expresiile faciale, gesturile, postura și tonul vocii, reprezintă peste 90% din mesajul pe care îl transmitem. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi nu suntem conștienți de semnalele pe care le trimitem și le primim, și nici nu știm cum să le interpretăm corect.

Dar nu îți fă griji, există o soluție simplă și distractivă pentru a-ți dezvolta această competență: să te uiți la seriale. Da, ai citit bine. Există câteva seriale care îți vor arăta cum poți deveni un expert în citirea oamenilor, folosindu-te de știința psihologiei, a microexpresiilor și a analizei comportamentale. Iată care sunt acestea și ce poți învăța de la ele:

În mintea criminalului (The Mentalist)

The Mentalist este un serial despre Patrick Jane, un fost medium care devine consultant pentru Biroul de Investigații din California, folosindu-și abilitățile de observație și de manipulare pentru a rezolva crime. Jane este un maestru al citirii oamenilor, fiind capabil să detecteze minciuni, să inducă confesiuni și să influențeze decizii, folosindu-se de tehnicile de cold reading, hipnoză, pickpocketing și psihologie inversă.

De la acest serial poți învăța cum să recunoști microexpresiile, adică acele mișcări involuntare ale mușchilor faciali care trădează emoțiile ascunse. De asemenea, poți învăța cum să folosești limbajul corpului, tonul vocii și contactul vizual pentru a crea raport și a câștiga încrederea celorlalți. Și nu în ultimul rând, poți învăța cum să folosești întrebări strategice, sugestii subtile și presupuneri inteligente pentru a obține informații și a ghida conversația în direcția dorită.

Minte-mă (Lie to Me)

Lie to Me este un serial despre Cal Lightman, cel mai bun expert în detectarea minciunii din lume, care își folosește cunoștințele despre limbajul nonverbal pentru a ajuta autoritățile și clienții privați să descopere adevărul. Lightman se bazează pe știința facial action coding system, un sistem care clasifică toate expresiile faciale posibile în funcție de mișcarea mușchilor implicați.

De la acest serial poți învăța cum să identifici cele șapte emoții universale: fericire, tristețe, furie, frică, dezgust, surpriză și dispreț, și cum să le asociezi cu contextul și cu alte indicii verbale și nonverbale. De asemenea, poți învăța cum să recunoști semnele de stres, nervozitate, anxietate și agresivitate, care pot indica o posibilă minciună. Și nu în ultimul rând, poți învăța cum să folosești provocări, dileme și paradoxuri pentru a testa credibilitatea și consistența celorlalți.

Hoțul fermecător (White Collar)

White Collar este un serial despre Neal Caffrey, un hoț de artă, falsificator și escroc de geniu, care se aliază cu agentul FBI Peter Burke pentru a prinde alți infractori de guler alb, folosindu-și expertiza și farmecul. Caffrey este un expert în citirea oamenilor, folosindu-se de intuiție, empatie și fler artistic pentru a anticipa și a exploata slăbiciunile lor.

De la acest serial poți învăța cum să folosești creativitatea, adaptabilitatea și improvizația pentru a te descurca în situații dificile și a găsi soluții neconvenționale. De asemenea, poți învăța cum să folosești complimente, umor și seducție pentru a câștiga simpatia și cooperarea celorlalți. Și nu în ultimul rând, poți învăța cum să folosești diversiuni, iluzii și trucuri pentru a crea confuzie și a scăpa de urmăritori.

Acestea sunt doar câteva dintre serialele care îți pot arăta cum să devii un expert în citirea oamenilor. Dacă vrei să îți dezvolți această competență, îți recomand să le urmărești cu atenție și să încerci să aplici ceea ce înveți în viața reală. Vei fi surprins de rezultatele pe care le vei obține. Și nu uita, nu este vorba doar de a detecta minciuni, ci și de a înțelege oamenii și de a construi relații de calitate.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.