Cum să dezvolți dialogul intern, să te eliberezi de negativitate și să devii o persoană de succes

Nu mai îndura eșecurile și nu-ți fie frică de viitor. Pentru a schimba viața, este suficient să preiai controlul asupra fluxului de gânduri.

Ce este dialogul intern

Fiecare dintre noi are un film în cap, bazat pe propria viață. Cadrele amintirilor sunt înlocuite cu ilustrații ale viitorului. Fragmente de melodii amestecate cu fragmente de conversații și sloganuri publicitare. Psihologii numesc acest lucru un dialog intern sau o conversație cu sine.

Viteza medie a dialogului intern este de 4 000 de cuvinte pe minut. Este de aproximativ 20 de ori mai rapid decât vorbirea.

Imaginează-ți un televizor pornit pentru fundal. În spatele treburilor de zi cu zi este ușor să nu observi că filmul sa încheiat și știrile despre catastrofe, epidemii și atacuri teroriste se varsă de pe ecranul televizorului. Cu dialogul intern este aceeași poveste. Dacă îl lași nesupravegheat, foarte curând poți să observi amintiri dureroase sau unele temeri.

Astfel de gânduri distorsionează în cele din urmă emoțiile, acțiunile și obiceiurile.

De ce să-l controlezi

Concentrarea asupra gândurilor negative determină eliberarea cortizolului – hormonul de stres. Acesta distruge neuronii din hipocampus – partea creierului responsabilă de formarea amintirilor noi. Astfel, rămânem blocați în situații trecute și le experimentăm mereu.

Gândurile negative sunt aducătoare de emoții negative: tristețe, furie și anxietate. Oamenii de știință au descoperit că emoțiile pot fi modificate în mod intenționat. Pentru a face acest lucru, trebuie să-ți gestionezi gândurile.

Gestionarea gândurilor nu garantează fericirea instantanee și absolută, dar este un pas imens spre aceasta.

Puterea gândirii pozitive nu este doar enervantă pentru toate clișeele, este o descriere a fenomenului real. Îndepărtarea gândurilor negative reduce activitatea în amigdală. Această zonă a creierului este responsabilă de emoțiile puternice, inclusiv tristețe și anxietate. Gândurile pozitive măresc activitatea în cortexul frontal, responsabil pentru reglementarea emoțională.

Curățarea minții de gânduri inutile îți permite să alegi ce emoții să experimentezi. Obții liniște sufletească. Așadar, curaj și multă energie pentru noi realizări, soluții proaspete pentru situații stagnante și libertatea de a acționa nu în conformitate cu vechiul model, ci conform propriei voințe.

Cum să faci dialogul intern pozitiv

1. Reduce cantitatea de informații care intră în creier

Atunci când citești și urmărești mai mult decât poți absorbi, în minte se produce un amestec toxic din fapte disparate. Dezabonează-te de la buletinele informative inutile, nu mai răsfoi prin fluxurile de socializare. În loc să navighezi pe internet, începe orice activitate fizică. Sport, curățenie, gătit, săparea unui șanț – după propriul plac. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi asupra momentului prezent. Deci, nu te mai gândi la ceea ce nu există.

2. Utilizează tehnica DES

Uneori nu îți dai seama de existența unui dialog intern. De aici incapacitatea de a-l controla. DES (Descriptive Experience Sampling) este conceput pentru ați atrage atenția asupra propriilor gânduri. Și te apropii cu un pas de controlul acestora.

Setează 3-4 alarme aleatorii pe zi pe telefon sau roagă un prieten despre asta. Lasă semnalele să se repete la diferite ore ale zilei pe parcursul săptămânii. Este important să nu le aștepți: îți poate distorsiona gândurile și întregul experiment. Imediat ce auzi un semnal, notează la ce te gândești în acel moment.

3. Scrie dimineața

În fiecare dimineață, în primul rând, completează trei foi A4 manual. Scrie orice, fără cenzură și virgule. Dacă nu știi ce să scrii, scrie așa până apar gândurile.

Astfel de „pagini de dimineață” vor juca rolul unui sistem de canalizare pentru creier. Gunoiul mental scris pe hârtie nu va fi atât de deranjant în timpul zilei.

După trei săptămâni, nu mai devreme, recitește ceea ce ai scris. Vei vedea că gândurile sunt precum un tramvai care călătorește pe aceleași trasee. Uneori această conștientizare este suficientă pentru un salt serios în dezvoltarea culturii mentale.

4. Schimbă limbajul negativ în provocări

Când observi un gând negativ, chiar și pe o secundă, oprește-te. Îndrăznește să-l reformulezi ca pe o provocare. Nu-ți face griji că întârzii, dar gândește-te cum să reușești. În loc să mormăi: „Sunt enervat de munca în echipă cu acest idiot”, întreabă-te: „Cum pot lucra cu această persoană într-un mod mai eficient?” Vrei să te cerți pe tine însuți sau să te jignești pentru că ai făcut o greșeală?  Mai bine gândește-te ce acțiuni te vor face mai competent. Cu siguranță controlezi ceea ce spui altora. Deci, urmărește și replicile îndreptate spre tine însuți.

Primele rezultate vor apărea într-o săptămână. Iar după o lună, așteaptă o schimbare puternică spre bine.

5. Elaborează un reflex

Pune-ți o bandă de cauciuc sau o brățară de cauciuc pe mână. De fiecare dată când te regăsești în spatele gândurilor neplăcute sau al păcatului de sine, trage elasticul și dă drumul brusc. Plunk! Dacă efectuezi acest exercițiu cu sinceritate, până în seara primei zile, încheietura mâinii va suferi. Dar după două-trei săptămâni te vei simți mult mai confortabil singur cu gândurile tale.

6. Acționează fără fanatism
Căutarea disperată a pozitivității veșnice este dureroasă. Dacă vrei să suferi un pic — atunci nu ai decât! Principalul lucru – nu îți reproșa că ești obsedat de gânduri triste. Încearcă să nu îți faci griji pentru că nu te simți bine. Dialogul intern negativ va începe să se dizolve singur.

Gândurile formează o stare și intenția de a acționa. Acestea te ajută sau te împiedica să ajungi la obiectivele stabilite. Gestionează-ți dialogul interior! În caz contrar, acestea vor fi controlate de mass-media și de vânzătorii de aspiratoare.

Nu este ușor să te programezi pentru noi obiceiuri mentale, dar efectul merită. Alege două sau trei tehnici pentru tine și practică-le timp de 20 de zile. Vei fi surprins cum spațiul tău mental va fi șters radical și starea ta de bine se va îmbunătăți.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.