Cum să educi liderul din copilul tău

pexels-photo

Petrec diferite programe de dezvoltare cu copii. Când mă întâlnesc cu părinții îi întreb: „Cum vreți să vă vedeți copilul, ce ați vrea să cultivați la el?” Se întâmplă că unii părinți îmi răspund imediat, însă alții se gândesc câteva clipe, asta însemnând că nu au analizat această întrebare niciodată. De cele mai multe ori, părinții îmi răspund: „Vreau să fac din copilul meu un lider”.

Să crești un lider din copilul tău este dorința fiecărei mame. Părinții care s-au intoxicat cu această idee, citesc și distribuie 10-15 sfaturi despre cum să dezvolți calitățile de lider, cum să educi un milionar și un învingător. Însă părinții nu înțeleg că această dorință a lor va pune presiune toată viața peste copii lor.

Oricât de multe ar fi scrise, însă NU FIECARE COPIL POATE fi lider și NU FIECARE COPIL ÎȘI DOREȘTE să fie lider. Chiar și așa părinții își doresc. Probabil că acest lucru i-ar asigura un statut în societate și respect.

Trecând peste ironia de mai sus, să fie lider este foarte important. Îți voi spune o istorioară.

O istorie de viață 

Un băiat a vrut să se plimbe cu bicicleta. La un moment dat a simțit nevoia să se odihnească. Și astfel a decis să plece în afara orașului. Și-a sunat un prieten:

– Hai să mergem să ne plimbăm cu bicicletele în afara orașului.

– Dar pe Alex îl chemăm cu noi?

– Da, desigur.

Peste câteva minute, cel din urmă îl telefonează pe primul:

– Alex nu poate să meargă. Poate mergem mâine?

– Mâine va ploua.

– Dar poimâine?

– Poimâine nu pot. Am treabă.

– Nici nu știu… Trebuie să pregătim mâncare.

– Vom trecem pe la magazin și vom lua tot ce trebuie.

– Dar poate deseară ne vom plimba prin oraș?

– Nu vrea în oraș. Sunt mașini, pietoni. Eu vreau să merg înafara orașului și să nu mă gândesc la ceva.

– Nici nu știu, cel mai probabil nu.

– Bine, atunci voi merge singur.

– … Merg și eu cu tine.

Pentru mine, aceasta este o poveste despre lideri. Nu pentru că băiatul și-a convins prietenul să meargă la plimbare, dar pentru că el a știut de ce are nevoie, cum poate să obțină asta și a fost gata să facă asta. Și pentru el nu a contat dacă cineva îl susține sau nu.

Cuvântul lider, probabil, provine de la englezescul lead, ceea ce înseamnă a conduce. Respectiv, lider – este persoana care conduce pe cineva. Sau poate se conduce pe sine. Poate ar trebui să îți înveți copilul să fie propriul său lider? Să înțelegi cum faci asta? Poate ar trebui ca la copii să fie dezvoltat nu capacitatea de a fi întotdeauna primul, dar de a se înțelege pe sine și dorințele sale?

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.