Cum să faci față întrebărilor incomode

pexels-photo-240223

«Și cât câștigi?», «Dar când vrei să naști al doilea copil??», «Când te vei căsători?», «Vă despărțiți?» —  probabil fiecare s-a simțit extrem de incomod în momentul când interlocutorul nostru ne-a pus asemenea întrebări, răspunsurile la care sunt prea intime pentru a putea fi destăinuite oricui.

Îți prezint mai jos câteva strategii, care te vor ajuta să răspunzi la cele mai incomode întrebări și în același timp să nu te simți penibil.

1. Programatorii și Sherlock Holmes recomandă

Răspunzând la întrebări incomode, ai tot dreptul să nu îi oferi interlocutorului o informație clară. Ia exemplul programatorului din celebrul serial. Întrebat de Holmes și Watson unde se află, cei doi rătăcindu-se fiind într-un balon cu aer,  programatorul a dat un răspuns absolut corect, dar care nu avea nici un sens:

– Domnule, ați putea să ne spuneți unde ne aflăm?
– În coșul unui balon cu aer, domnule!

Sau ai putea să răspunzi așa când ești întrebat:

– Și totuși cât câștigi?
– La fel ca toți, un pic mai puțin decât Abramovich.

2. «Oglindire»

«Întoarce-i» întrebarea interlocutorului tău. Poți faci acest lucru utilizând una dintre aceste două metode:

1) Formulează întrebarea în așa fel încât interlocutorul tău să se simtă incomod pentru curiozitatea sa. Foloșește o construcție universală a întrebării, care să înceapă astfel: „Să înțeleg că…”. Iar continuarea va depinde doar dacă vei continua discuția sau îți contruiești anumite „granițe”: «Să înțeleg că nu ai fi împotrivă să-mi ții lumânarea în dormitor?», sau «Să înțeleg că cea mai mare problemă a ta acum este viața mea personală?», sau «Să înțeleg că interesul tău pentru problemele altor cupluri este la ordinea zilei?». Va fi perfect dacă vei spune acest lucru într-un mod foarte politicos, liniștit, pe un ton rece, dar în același timp nu vei gesticula. Ai putea totuși să ridici o sprânceană în sus.

2) «Întețește» curiozitatea pentru acest subiect, adresându-i interlocutorului o întrebare din aceeași categorie:

– Când vei naște al doilea copil?
– Dar tu pe al treilea?

3. «Scena unui singur actor»

Auzind o întrebare incomodă, ai putea oricând să te transformi într-o actriță de dramă, privindu-ți intensiv interlocutorul, respirând adânc, ducându-ți mâinile la piept , imitând o persoană disperată și să spui cu o voce tragică: «Te implor! Niciodată, mă auzi, niciodată să nu mă mai întrebi așa ceva!».

A doua variantă – imitezi o persoană care ține o conferință de presă și vei rosti următoarele cuvinte: «Vă rog, următoarea întrebare!».

4. «Eu nu sunt un ratat!»

În loc să te enervezi, să te superi sau să arăți că întrebarea te-a deranjat, începe să răspunzi cu o voce monotonă. Cele mai importante sunt detaliile. Alcătuiește și cele mai mici detalii și începe să vorbești:

– Când te vei mărita?
Аstrologii spun că pentru o căsătorie fericită este necesar ca ascendenții îndrăgostiților să se potrivească. Și iată atunci când voi înțelege că mi-am întâlnit jumătatea, voi verifica dacă ne potrivim (trebuie să precizezi unde și la ce oră trebuie el să se nască), atunci îi voi spune „DA!”. 

5. Glumește – acest lucru IRITĂ!

 Doamne ferește! Cât ai plătit pentru această rochie?
– A trebuit să mor de foamne două săptămâni, însă ce nu faci pentru a fi la modă!

Răspunsuri universale:

«Sunt pur și simplu impresionată de capacitatea ta de a adresa întrebări care te lasă perplex! »

«Cu plăcere voi răspunde la întrebarea ta, însă pentru început spune-mi de ce te interesează atât de mult?»

«Chiar vrei să vorbim despre asta?». Dacă vei auzi un «Dа» hotărât, atunci răspunde cu tărie: «Însă eu nu vreau!», — și zâmbește.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.