7 sfaturi despre cum să faci o groază de bani dar să primești și plăcere în același timp - #dozadesucces

7 sfaturi despre cum să faci o groază de bani dar să primești și plăcere în același timp

ipad-tablet-technology-touch

Când aveam 17 ani, aveam obiceiul să lucrez câte 20 de ore pe zi. Învățam, lucram și eram voluntar. Atunci totul era simplu.

Încă acum am devenit adult și am început să gândesc altfel. Am înțeles că muncea grea nu e întotdeauna drumul direct spre succes. Uneori trebuie să muncești mai puțin, ca să primești un rezultat mai bun.

Ai putea lua spre exemplu, un antreprenor din micul business, care lucrează în regim non-stop. Are un milion de concurenți și știe că timpul este o resursă limitată. Antreprenorul poate lucra 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, însă de fiecare dată apare câte un concurent care are mai mulți bani. Acela are o echipa mare, căreia îi acordă atenție și îl întrece pe antreprenorul nostru.

Se întâmplă și invers. Facebook a cumpărat Instagram, atunci când la el lucrau 13 persoane, cu un miliard de dolari. Snapchat, care are o echipă din 30 de persoane, a refuzat să fie vândut Facebook-ului sau Google. Da, probabil asta este o parte importantă a succesului lor, încă baza pe care o are fiecare companie este eficacitatea.

«Cheia spre succes nu înseamnă muncă grea, ci muncă inteligentă».

După cum știi deja, este o foarte mare diferență între a fi ocupat și a fi productiv. Pentru a fi efectiv, trebuie să înveți să utilizezi corect energia interioară, dar nu timpul.

Asta trebuie să devină scopul vieții tale. Trebuie să ne învățăm să cheltuim cât mai puțină energie și să obținem un rezultat cât mai mare.

Iar asta este o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi. Însă în scurt timp am învățat să nu pierd 80 de ore pe săptămână muncind, ca înainte. Dar să cheltui doar 40 și să reușesc să fac mai multe. Acesta este anume acel moment când puțin înseamnă de fapt mai mult.

1. Încetează să muncești peste orar

Te-ai gândit vreodată unde ai fi ajuns dacă ai fi lucrat doar 40 de ore în săptămână? În anul 1926, Henry Ford, fondatorul companiei Ford Motor Company, a efectuat o serie de experimente cu angajații săi și a primit rezultate surprinzătoare: dacă micșorezi numărul de ore lucrătoare de la 10 la 8, zilele de muncă de la 6 la 5, atunci producția ta este mai calitativă. Micșorarea zilei de muncă ridică nivelul calității producției obținute.

Cu cât mai mult lucrezi, cu atât mai neefectiv și neproductiv devii.

Iată un citat din raportul The Business Roundtable, publicat în anul 1980:

«Dacă graficul de muncă are 60 de ore sau mai mult pe săptămână, timp de două luni, atunci productivitatea angajaților scade drastic, iar cantitatea producției scade ca la 40 de ore de muncă».

Redactorul AlterNet, Sara Robinson, face referire la un studiu realizat de militarii americani, care arătat că «pierderea unei ore de somn pe zi timp de 1 săptămână, are același efect de degradare ca după o beție bună«. Adevărul este că pentru beție ai putea fi demis, însă pentru lipsă de somn nu prea cred.

Dacă noaptea trecută ai dormit cu o oră mai puțin, sunt puține șansele că te vei simți vesel și împlinit. Cel mai probabil vei avea o dispoziție proastă.

Oamenii care lucrează mult și dorm puțin își pierd capacitatea de a fi proactivi, încep să nu-și mai controleze impulsurile, devin iritabili și indiferenți.

Data viitoare, gândește-te bine de ce ești atât de neproductiv și de ce îți este greu să trăiești, și amintește de faptul că 70% dintre oamenii de pe planetă nu dorm suficient.

După ce am avut grijă să dorm 7-8 ore pe zi, am observat schimbări. Se pare că în intervalul acelor 8 ore de lucru poți faci mai multe decât în cele 16!

2. Nu spune „da” prea des

Reamintește-ți Principiul lui Pareto: 20% de efort oferă 80% de rezultat. Însă pentru celelalte 20% din rezultat trebuie să depui 80% de efort.

Înainte a de munci mai mult și mai greu, trebuie să îți concentrezi atenția la acele elemente care îți vor oferi 80% din rezultat. Și să renunți la celelalte.

Astfel vei avea mai mult timp pentru a te concentra pe activitățile cele mai importante. Trebuie să încetăm să spunem „da” acelor activități care au un efect slab asupra vieții noastre.

Apare o întrebare: cum să înțelegi când să spui „da” și când să spui „nu”? Dacă nu poți înțelege cât costă timpul tău, atunci fă un mic test. Scrie pe o listă toate acțiunile pe care le faci în timpul zilei și găsește o modalitate de a optimiza fiecare proces.

Majoritatea dintre noi spun mai des „da” decât ar trebuie. Nimeni nu vrea să fie „bad boy”. Chiar dacă suferă și își crează daune.

Pentru a scăpa de acest obicei, trebuie să faci un simplu lucru. Data viitoare când vei dori să scrii o nouă activitate în planul tău, timp de 30 de secunde imaginează-ți scuzele pentru ca să nu o faci. Identifică 2-3 motive pentru a nu o realiza. Dacă îți va reuși, uită de ea. Nu merită efortul.

Cheltuie-ți timpul și efortul pentru a crea obiceiul de a nu face toate lucrurile pe care ți le propune viața. Cu cât mai puține activități inutile vom realiza, cu atât viața noastră se va schimba spre bine.

3. Încetează să mai faci totul singur, lasă-i și pe alții să te ajute

Încercam odată să fac totul singur. Însă în scurt timp m-am ars. Apoi m-am convins că unii oameni pot să facă acest lucru pentru mine, mai bine decât aș fi făcut eu. Atunci am înțeles puterea comunității.

Consumatorii știu și înțeleg cel mai bine ce își doresc mai bine decât orice alt specialist în domeniu. Știai că filmulețele realizate de simple utilizatori și plasate pe Youtube au mai multe vizualizări decât filmulețele care sunt produse de profesioniști?

Este foarte important să ai curajul să cer ajutorul atunci când ai nevoie de el. Nu putem să facem totul singuri.

4. Încetează să fii un perfecționist

Perfecționismul îți scade productivitatea. Un cercetător a făcut un studiu la acest subiect și a demonstrat că numărul mare de cerințe față de noi și de munca noastră, cu atât mai dezamăgitoare sunt rezultatele.

Iată câteva probleme tipice ale perfecționiștilor:

— Pierd mai mult timp decât este nevoie pentru a soluționa o problemă.

— Întotdeauna amână o anumită activitate, așteptând „momentul potrivit” pentru a o realiza. 

— Sunt prea concentrați asupra detaliilor și pierd tabloul general. 

— Ei uită că „momentul potrivit” pentru a începe să trăiască „cu adevărată” este CHIAR ACUM.

5. Automatizează sarcinile care se repetă

După rezultatele studiului realizat de Tethys Solutions, dacă petreci mai mult de  30% din timp rezolvând sarcinile care se repetă, atunci productivitatea ta scade în fiecare lună cu 5%. Dacă faci ceva mai mult de 5 ori pe săptămână, încearcă să automatizezi această activitate.

Sunt și metode pentru „oameni simpli”. Servicii de automatizare – o putere incredibilă și pentru ca să găsești ceea ce ai nevoie trebuie să accesezi Google. Folosește HooStuite pentru programarea postărilor pe rețelele de socializare. Automatizează mai multe acțiuni de rutină cu ajutorul IFTTT. După același principiu funcționează și programele Do Button, Do Camera и Do Note. Achită online facturile, etc. Dacă nu poți să înveți acest lucru de sine stătător, apelează la serviciile unui expert.

6. Încetează să gândești. Fă experimente și măsoară tot ce se poate de măsurat.

Pentru a-ți optimiza viața și pentru a folosi întreg potențialul tău, fă experimente. În care perioadă a zilei să lucrezi mai eficient? Când să te culci pentru a te simți mai bine? Merită să-ți petreci duminicile făcând „nimic”?

Știai că cel mai des oamenii se distrag de la muncă la ora 16:00?

 

7. Încetează să muncești dacă nu ai chef

Majoritatea oamenilor nu înțeleg că dacă pur și simplu stai la computer și nu faci nimic, atunci trebuie neapărat să începi să faci altceva. Să pleci la timp de la muncă este foarte important. Dar și mai important este să faci alt lucru pe care să-l îndeplinești mai cu spor.

Încă o problemă este faptul că așa oamenii se străduiesc să fugă de singurătate. „Dar ce să fac acum dacă nu să muncesc? Acum e mijlocul zilei de muncă! Nici măcar cafea nu am cu cine să beau!” – este  o scuză păcătoasă. Dacă ai nevoie să iei o pauză și să te relaxezi, o poți face de sine stătător.

Nu există soluții pentru toate problemele. Sarcina ta este să găsești metode a optimiza, simplifica și îmbunătăți viața ta. Optimizează procesul de cheltuire a energiei și vei deveni două ori mai bogat și mai fericit!

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.