Cum să faci o persoană să înțeleagă în 5 minute că nu este atât de deșteaptă pe cât crede

Bertrand Russell a scris: „Una dintre cele mai neplăcute trăsături ale timpului nostru este prostia celor care sunt încrezători în ei înșiși și indecizia sau îndoiala celor care au o imaginație și o înțelegere suficient de dezvoltate”.

Într-o zi mi-am comandat un sandwich dublu cu carne de curcan. Și dintr-o dată, bărbatul din spatele meu a spus: „nu ar trebui să mănânci carne”. M-am întors și am ridicat din umeri.

„Serios – a spus el, ridicând vocea. – Carnea este dăunătoare pentru sănătatea ta „.

– Poate, i-am răspuns eu. – Dar îmi place mult carnea „.

Evident, acesta a fost răspunsul greșit. „Un prieten ma pus pe o dieta vegetariana”, a spus acest tânăr. – Doar proștii mănâncă carne. Nu e nimic mai rău decât carnea. Iar dovezile științifice sunt incontestabile.

Apoi a făcut o pauză, sa apropiat de mine și m-a privit direct în ochi.

„Aceasta mi-a schimbat viața”, a fost următoarea sa replică.

„Nu sunt sigur că carnea este atât de dăunătoare…” i-am răspuns. – Dar mă bucur că vegetarianismul te-a ajutat. Cât timp nu mai mănânci carne?”.

„A doua zi”, a răspuns noul meu prieten.

Da …

 

Efectul Dunning-Kruger

Conversația mea cu un vegetarian poate fi numită un exemplu ideal al efectului Dunning-Krueger – un tip de distorsiune cognitivă descrisă de psihologii David Dunning și Justin Krueger. Potrivit lui, oamenii cred că sunt mai inteligenți decât sunt cu adevărat. Atunci când combinați lipsa de conștientizare de sine cu abilitățile cognitive slabe și iată – vă supraestimați deja inteligența și competența.

Profesorul de psihologie Dunning al Universității din Michigan afirmă: „Dacă sunteți incompetent, nu puteți ști despre asta. Aptitudinile de care aveți nevoie pentru a da un răspuns corect sunt aceleași abilități de care aveți nevoie pentru a înțelege care răspuns este corect. ”

Iar filosoful Bertrand Russell a scris: „Una dintre cele mai neplăcute trăsături ale timpului nostru este prostia celor care sunt încrezători în ei înșiși și indecizia sau îndoiala celor care au o imaginație și o înțelegere suficient de dezvoltate”.

Sau, așa cum spunea bunicul meu odată, ” cu cât omul este mai prost, cu atât mai inteligent pare să fie.” Pe de altă parte, persoanele cu abilități mai avansate tind să se subestimeze pe ei înșiși și pe competența lor, deși presupun că sarcinile pe care le îndeplinesc cu ușurință ar trebui să pară la fel de ușoare pentru oricine altcineva.

Dar nu ar trebui să fiu prea strict cu un bărbat care tocmai s-a alăturat în rândurile vegetarienilor. La urma urmei, odată am petrecut aproape 20 de minute încercând să-l conving pe mecanic că motocicleta mea s-a defectat din cauza rigidității anvelopelor, a unghiului de direcție și a înălțimii cadrului. În cele din urmă, s-a dovedit că am întors din greșeală regulatorul amortizorului din spate în cea mai joasă poziție. O reevaluare greșită a cunoștințelor mele m-a transformat într-un ignorant de ultimă generație.

Fiecare dintre noi cunoaște cu siguranță oameni care fac același lucru. Ei iau o anumită poziție și apoi declară și îi învață pe alții, fără a lua în considerare opinia altcuiva. Ei sunt încrezători în corectitudinea lor și vor ca și tu să o recunoști. Dar acest comportament nu spune că sunt inteligenți. Aceasta este o trăsătură clasică a ignoranței obișnuite.

Înțelepciunea și certitudinea sunt incompatibile

Jeff Bezos spune: „Cei mai inteligenți dintre oameni își revizuiesc în mod constant înțelegerea problemei, pe care ei cred că au rezolvat-o deja. Ei sunt deschiși către un nou punct de vedere, informații noi, idei noi, contradicții și provocări aruncate de corectitudinea propriilor convingeri”.

Cert este că înțelepciunea și certitudinea sunt concepte incompatibile.

  • Să fii înțelept înseamnă să înțelegi că, în ciuda profunzimii cunoașterii, încă nu știți prea multe.
  • Să fii înțelept înseamnă să încerci să înțelegi ce e bine, nu doar să te strădui să ai dreptate.
  • Să fii înțelept înseamnă să înțelegi când greșești și să te retragi cu amabilitate.

Nu vă fie teamă să greșiți. Nu vă fie teamă să recunoașteți că nu știți toate răspunsurile. Nu vă fie teamă să spuneți„mi se pare” în loc de un „știu” încrezător.

Autorul Jessica Stillman spune: „data viitoare când doriți să determinați dacă interlocutorul dvs. este într-adevăr inteligent sau se preface, nu-l întrebați dacă are întotdeauna dreptate. Mai bine îl întrebați când ultima dată a fost nevoit să-și schimbe punctul de vedere. Dacă această persoană nu-și poate aminti nimic, atunci se pare că nu este atât de inteligent precum și-ar dori.

Și asta înseamnă că el este cel mai probabil pur și simplu un ignorant.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.