Cum să iei decizii înțelepte utilizând modelele mintale

Facem concluzii, bazându-ne pe obiceiurile vechi, fără să analizăm fiecare situație individual. Acest lucru ne împiedică să obținem scopurile propuse. Pentru a analiza o problemă din diferite unghiuri, trebuie să înțelegem mai bine care este importanța modelele mintale.

SIMPLIFICĂ CEEA CE ESTE DIFICIL

De obicei, nu ne gândim că fiecare eveniment este suma a miliarde de variabile. Dacă ai putea să influențezi acele variabile, care răspund pentru rezultat, ai putea să-ți mărești șansele pentru rezultatele pozitive. Însă cum să afli ce sunt variabilele?

Nu trebuie să încerci să influențezi toate detaliile mici, – acest lucru practic este imposibil, creierul nostru nu este creat pentru acest lucru. Iar aici în ajutor ne vin modelele mintale. Cu ajutorul lor vom putea alegere „orzul de grâu”.

Un exemplu de model mintal este Principiul lui Pareto. Acesta spune că 20% din efort ne oferă 80% din rezultat, iar alte 80% din efort ne oferă doar 20% din rezultat. Principiul ne ajută să identificăm lucrurile importante și să ne concentrăm asupra lor.

RENUNȚĂ LA PREJUDECĂȚI

Concomitent, printre avantajele și dezavantajele minții umane este capacitatea de a determina cauza și efectul. Pe de o parte, acesta acționează ca un model mental, ce ne permite să organizăm rapid totul. Pe de altă parte – doar anume această viteză este dese ori eronată.

Nu putem privi lumea în mod obiectiv, toți avem prejudecăți. Modelele mentale ne ajută să le observăm.

Știind care sunt prejudecățile tale, vei gândi de două ori înainte de a lua o decizie. Prin urmare, în așa mod vei reduce în mod semnificativ probabilitatea de erori și pierderi.

PRIVEȘTE LUMEA PRIN PRISMA MAI MULTOR DISCIPLINE

„Trebuie să studiezi cât mai multe modele mintale. Utilizând unul sau două, vei începe neîntârziat să acționezi sub influența lor”,  – spune investitorul Charlie Munger. „Iar modelele trebuie să fie din diferite discipline, pentru că înțelepciunea lumii nu poate fi concentrată doar într-un singur domeniu”.

De obicei, privim lumea prin prisma specializării sau profesiei noastre. Însă ea este mai diferită decât imaginea care ni se formează datorită obiceiurilor, acțiunilor și studiilor noastre.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să devii concomitent expert în economie, fizică, psihologie și alte științe. Trebuie să înțelegi principiile de bază ale tuturor disciplinelor și să le folosești atunci când iei decizii. Pentru muncă, creierul nostru are nevoie de instrumente. Modelele mintale sunt exact acele instrumente de care avem nevoie.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.