Cum să îmbunătățești creativitatea echipei tale

pexels-photo-89860

Dacă ai încercat măcar odată să-ți îndemni colegii să găsească o soluție creativă a unei probleme, ai aflat cât de grea este această sarcină. În cel mai bun caz, este o acțiune veselă și fără sens, în cel mai rău – plictisitoare și distructivă. Oamenii trec de la o stare de lipsă totală de încredere în forțele proprii într-o stare de absolută încredere și măcar unul dintre ei îți va furniza o idee creativă. Iată ce ar trebuie să faci pentru a îmbunătăți creativitatea echipei tale:

Prețuiește gândirea creativă

Gândirea creativă joacă un rol cheie în crearea inovațiilor. Companiile, care știu să prețuiască acest timp de gândire, se dezvoltă, celelalte, însă, falimentează.

Atunci când o companie se bazează strict pe productivitatea, sunt stabilite reguli dure care omoară spiritul creativ al echipei. Din acest motiv este foarte important să oferi mai multe libertate și mai puține piedici pentru gândirea creativă.

Mulți cercetători și psihologi spun la unison că: dacă o persoană consideră că este creativă, ea va deveni creativă. Prin urmare, fă tot posibilul pentru a-i întări încrederea în sine.

Exerciții pentru creativitate

Fă următoarele exerciții: ele vor ridica potențialul creativ al echipei tale și vor permite oamenilor să găsească soluții neobișnuite și efective pentru unele probleme. Totodată, asta va crea o atmosferă prietenoasă în colectiv.

Primul exercițiu: Brainstorming

Nici un articol despre creativitate nu poate să nu facă referire la tehnicile clasice.

Mod de executare: adună toată echipa, expune-le problema și roagă-i să găsească soluții. Practică brainstorming-ul ori de câte ori când vrei să obții idei noi. Pe cea mai bună o vei alege mai târziu.

Oameni și resurse:

 • Cel care va scrie ideile (tot el este și conducătorul)
 • Un asistent;
 • Stickere.

Timp: de obicei sunt necesare 20 de minute.

Instrucțiuni:

 1. Orientează-ți atenția pe echipă.
 2. Evită critica.
 3. Salută ideile neobișnuite.
 4. Adună ideile și combină-le.

Exercițiul doi: Dezbateri

Cercetările profesorului de psihologie, Charlan Nemeth, au arătat că lipsa criticii este de asemenea, neproductivă. El a propus să fie organizate discuții, să se creeze polemici și să se discute dezavantajele ideilor propuse.

Mod de executare: exercițiu va oferi membrilor echipei posibilitatea de a-și dezvolta ideile în timpul dezbaterilor. O poziție deschisă și critica îi va ajuta să-și depășească barierele.

Oameni și resurse:

 • Cel care scrie ideile;
 • Asistentul.

Timp: aproximativ 20 de minute.

Instrucțiuni:

 1. Expune problema pe care o are compania.
 2. Roagă-ți angajații să-și spună părerile și ideile.
 3. Lasă-i pe oameni să spună tot ce le trece prin cap.
 4. Acceptă dezbaterile și analizeze tuturor ideilor.

Acest exercițiu va fi mult mai efectiv dacă îl vei realiza imediat după brainstorming. De la început grămădești o mulțime de idei, apoi le analizezi critic și le pui în dezbatere.

Exercițiul trei: Rolestorming

În acest exercițiu, participanții își atribuie diferite roluri. El este un exercițiu efectiv deoarece oamenii, de obicei, nu pot să iasă din limitele gândirii obișnuite și să creeze ceva nou. O asemenea metodă este benefică pentru a analiza o probleme din mai multe puncte de vedere și să găsești idei neobișnuite.

Mod de executare: alege câteva personaje – de la artistice la istorice. Sunt binevenite caracterele cât mai diferite.

Oameni și resurse: 

 • O echipa mare sau mai multe mici;
 • Foițe pe care să fie scrise numele personajelor;
 • O hârtie pentru notițe.

Timp: aproximativ 15 – 20 de minute.

Instrucțiuni:

 1. Roagă-l pe primul angajat să ia o foiță de pe masă.
 2. Asigură-te că cunoaște personajul.
 3. După ce au fost distribuite rolurile, spune-le ca toți să se comporte corespunzător rolului pe care îl are. Oferă-le câteva minute pentru gândire și pregătire.
 4. După ce timpul a expirat, vorbește cu oamenii din echipa ta ce idei le-au apărut în gând.

În timp ce faci asemenea exerciții nu trebuie să disperi dacă ideile nu apar imediat. Gândirea creativă – este un obicei care are nevoie de răbdare și timp. O lună de practică – și echipa ta îți va oferi mai multe idei, iar calitatea lor va fi tot mai înaltă.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.