Ai întârziat? Nu din cauza că ai dormit prea mult sau ai ajuns prea târziu din varii motive, însă pentru că o putere invizibilă a făcut în așa fel încât tu să întârzii. Sunt sigur, s-a întâmplat. Ți-a reușit de multe ori să convingi oamenii cu care trebuia să te întâlnești că ai întârziat din cauza circumstanțelor și nu din cauza ta?

Oricare ar fi răspunsul, îmi asum riscul și presupun că atunci când cineva întârzie la o întâlnire cu tine, vrei din tot sufletul să îl acuzi că este nepunctual, indiferent de motivele care l-au făcut să ajungă un pic mai târziu.

Ce înseamnă eroare de atribuire?

Exagerarea greșelilor altora – este un obicei normal. Nu trebuie să îți faci griji din această cauză, pentru că acest mecanism psihologic este prezent în viața fiecăruia dintre noi. El se numește eroare de atribuire și sună în felul următor:

Avem tendința de a clasifica acțiunile altor oameni drept trăsături ale caracterului, însă comportamentul nostru – o consecință a circumstanțelor.

Exemple ale acestui fenomen întâlnim în fiecare zi.

Însă justificarea acțiunilor proprii nu este cea mai mare greșeală pe care o putem comite, fiind influențați de eroare de atribuire. Este și mai rău, atunci când această eroare de atribuire influențează relațiile cu cei din jurul nostru. Nu o singură dată am ascultat istorii în care o persoană o acuza pe alta că are un caracter groaznic,  iar când acuzațiile se îndreptau asupra ei, spunea că totul este cauzat de circumstanțe.

Puțini sunt cei care, atunci când întâlnesc o astfel de persoană agresivă, se gândesc care sunt cauzele comportamentului lui. În primul rând noi ne exprimăm atitudinea față de personalitatea acestuia. Din păcate, procedând așa, nu facem decât să complicăm și mai mult lucrurile și nu putem analiza la rece acțiunile oamenilor și chiar pe ei.

Însăși înțelegerea erorii de atribuire ne permite să privim toate problemele din alt unghi. Din păcate, faptul că știm de existența acestei erori, nu ne oferă posibilitatea de a găsi un răspuns la întrebarea „Ce să fac?”. Mai jos îți propun câteva reguli simple care te vor ajuta să eviți această capcană psihologică.

Cum să încetezi să îi mai judeci pe cei din jurul tău

1. Caută o cauză externă

Odată ce ai ajuns într-o situație neplăcută din cauza unei alte persoane, întreabă-te: „Există factori externi care l-ar fi determinat să se comporte așa?”. Bazează-te doar pe circumstanțe și ignoră acuzațiile directe asupra personalității lui. Pentru că și caracterul tău a fost format sub influența factorilor externi.

Odată ce vei găsi răspunsul, emoțiile tale se vor ameliora. În schimb vei înțelege de ce acea persoană a procedat într-un mod sau altul și vei înceta să îl mai justifici.

2. Compătimește

După ce vei identifica cauzele, în locul furiei și dezamăgirii va veni compasiunea. Vei începe să îți faci griji pentru acea persoană care a ajuns într-o situație dificilă.

Dacă acest sentiment nu a apărut imediat, pur și simplu încearcă să intri în pielea acelei persoane. Da, întârzie, însă posibil a trebuit să-și ajute familia sau a apărut o situație excepțională la muncă? Cum ai fi procedat tu?

Compătimește-l sincer, în loc să cauți defecte ale caracterului lui. Atunci nu doar că vei scăpa de emoții negative, dar nu îl vei judeca pe nedrept.

3. Nu trăi în trecut

Atunci când am aflat de această capcană psihologică, mi-am amintit situațiile în care am ajuns din cauza ei. Primul sentiment – vină, din cauza că am judecat pe alții în asemenea momente și că mă justificam pe mine. Și furia – din cauza că cei din jurul meu, din cauza lor, se justificau și spuneau că au întârziat din cauza circumstanțelor.

Însă pentru ca aceste sentimente să înceteze să mă mai urmărească, am început să fiu atent la ceea ce se întâmplă și am încetat să mai trăiesc în trecut.

Atunci când îți recunoști greșelile și încerci să identifici motivele acțiunilor altor persoane și să-i compătimești, încetezi să-i mai acuzi și să te mai supraapreciezi fără motiv.

Este foarte greu să eviți să comiți o eroare de atribuire. Noi toți vrem să fim siguri că meritele noastre ne aparțin doar nouă și că problemele apar pe neașteptate.

Viața însă este diferită. Uneori apar situații în care cuvintele noastre și deciziile pe care le luăm aduc după ele efecte negative. Trebuie să recunoaștem acest lucru. De ce? Pentru a ști cum să procedăm mai departe.

Sursa