Cum să înveți o limbă străină în termen record

În acest articol vei învăța:

  1. Cum să vorbești într-o limbă străină începând de astăzi.
  2. Cum să vorbești fluent și să înveți repede o limbă străină timp de câteva luni.
  3. Cum să te comporți ca un vorbitor nativ.

Se pare că nu este nimic deosebit în a învăța o limbă străină, însă sunt anumite instrumente și tehnici care te vor ajuta să obții această performanță mai repede… 

Atunci când cunoști mai multe limbi străine, universul tău își mărește hotarele. Poți să comunici cu oameni diferiți, să ajungi în locuri în care nu ai mai fost vreodată.

Chiar dacă ești începător, nu trebuie să îți fie frică. Mai jos îți prezentăm o serie de sfaturi care te vor ajuta să devii poliglot.

1. — Învață cuvintele printr-o metodă corectă

Pentru a învăța o limbă nouă este obligatoriu să înveți cuvinte noi. Cât mai multe cuvinte. Cu siguranță multe persoane acuză memorie slabă atunci când sunt impuși să învețe ceva nou și lasă mâinile jos înainte de a începe ceva.

Îți voi spune un adevăr – nu este nevoie să cunoști toate cuvintele dintr-o limbă (nici măcar cuvintele din limba maternă nu le cunoști pe toate).

Depunând cele 20% de efort pentru învățarea unui nou vocabular, te vei ajuta să înveți 80% dintr-o limbă. De exemplu, în limba engleză, 65% din texte conțin 300 de cuvinte care se repetă. Și noi le utilizăm frecvent, iar acest lucru este valabil pentru toate limbile străine.

Poți să găsești cartonașe cu anumite cuvinte pe care să le înveți, în acest caz te va ajuta aplicația Anki (pentru computer și smartphone), care poate fi ușor downloadată. Această aplicație conține o metodă eficientă de învățare a noilor cuvinte fără prea mult efort.

2. — Învață cuvinte asemănătoare cu cele din limba ta

Crezi sau nu, însă chiar în acest moment posezi o bază impresionantă pentru a învăța o limbă nouă pentru că știi deja câteva cuvinte din acea limbă, înainte ca să o studiezi intensiv. Să înveți o limbă străină de la zero este imposibil pentru că tu deja cunoști o sumedenie de cuvinte din acea limbă care sunt asemănătoare cu cele din limba ta maternă.

De exemplu, limbile romanice precum franceza, spaniola, portugheza, italiana și altele au foarte multe în comun cu limba franceză.  «Action», «nation», «precipitation», «solution», «frustration», «tradition», «communication», «extinction» și alte mii de cuvinte care se sfârșesc în –tion, se scriu la fel în franceză, iar pronunțarea lor va fi un pic diferită. Schimbă  –tion cu –ción, și voila! — acestea sunt spaniole, ele vor fi italiene cu terminația – zione și portugheze cu terminația –ção.

În multe alte limbi există rădăcini comune, care chiar dacă se scriu un pic diferit ar fi culmea să nu le înțelegi, de exemplu, în franceză «exemple»,  «hélicoptère», italiană «porto», «capitano», spaniolă «astronomía», și «Saturno». Germana a mers un pic mai înainte și a împrumutat foarte multe cuvinte din engleza veche.

Aceasta este o caracteristică pentru limbile europene, însă cum rămâne cu cele mai îndepărtate? Se pare că și cele mai îndepărtate limbi, cum ar fi japoneza, pot avea cuvinte care să îți fie cunoscute. Pentru a înțelege acest lucru, ascultă piesa Animaniac’s “Nations of the World” – ea este în totalitate în japoneze, însă oricum vei înțelege multe din versurile ele. Asta deoarece multe limbi au împrumutat cuvinte din engleză și le-au integrat în lexicul lor, schimbându-le accentul și pronunțarea.

3. — Comunică în fiecare zi în limba pe care o studiezi fără să călătorești

Un alt motiv invocat de persoanele care nu învață o limbă străină este că nu pot să ajungă în țara a cărei limbă o învață. Crede-mă, aerul din țara respectivă nu este magic și nu te va ajuta ca prin minune să înveți limba respectivă.

Am cunoscut oameni care au petrecut ani întregi într-o țară și nu au învățat limba locală. Dacă ai nevoie să auzi acea limbă pentru a o memora, oameni comunicarea virtuală nu va avea același efect? Cu siguranță îl va avea! Tehnologiile de astăzi îți vor permite să te integrezi cu ușurință în studierea unei limbi fără să fii nevoit să cumperi bilet.

Pentru a asculta limba pe care o studiezi, poți utiliza TuneIn.com, o aplicație care îți permite să asculți un radio live la care se vorbește limba dorită. Pe YouTube găsești o mulțime de filmulețe în limba pe care o studiezi.

Pentru a practica cititul, poți citi nu doar știri în acea limbă, dar și articole interesante de pe bloguri și alte site-uri cunoscute, deoarece fiecare țară are un asemenea top.

4 — Comunică pe Skype pentru practică zilnică

Citind, ascultând posturi de radio sau muzică în limba pe care o studiezi, se pare că a venit timpul să începi comunicarea cu un vorbitor nativ. Este necesar să cunoști cuvinte simple pentru prima comunicare. Astfel vei înțelege de ce ai nevoie, care sunt punctele slabe în comunicarea ta. Pentru început, pentru politețe, este util să înveți cuvinte precum „salut”, „mulțumesc”, „poți să repeți te rog”, sau „nu înțeleg”.

Unde ai putea să găsești un vorbitor nativ? Ai putea să iei lecții private pe internet. Un ajutor în acest sens este italki.com, anume aici am învățat japoneza și chineză prin Skype, plătind 5$ pe oră.

Dacă crezi că nu ești pregătit destul pentru aceasta metodă, amintește-ți că comunicarea pe Skype îți va facilita studierea, pentru că în timpul comunicării vei putea avea deschise mai multe ferestre care să conțină cuvintele necesare pentru discuție. Ai putea utiliza chiar și Google Translate în timpul discuției și vei face rost de cuvintele necesare chiar în momentul când vei realiza că nu le cunoști.

Aceasta este o metodă sigură care te va ajuta să înveți o limbă străină fără să utilizezi metodele tradiționale.

5. — Economisește banii. Cele mai bune surse pentru studiu sunt gratuite

Sunt o mulțime de surse online care te vor ajuta să înveți o limbă străină. Ele sunt gratuite și devin tot mai bune.

De asemenea poți să îmbunătățești capacitățile de comunicare, absolut gratuit, cu ajutorul:

6. — Înțelege că maturii pot învăța mult mai ușor o limbă străină decât copiii

Acum că ai o sumedenie de resurse pentru studiu, să revenim la cea mai mare problemă. Nu mă refer la gramatică, nici la lipsa de materiale, nici la vocabular, ci la îndoielile tale față de potențialul de învățare.

Cea mai greșit gând pe care îl poate avea o persoană este: „Sunt prea bătrân ca să învăț o limbă străină”.

Te voi contrazice și îți voi spune că o cercetare recentă a demonstrat că maturii sunt mai capabili să învețe o limbă străină decât copii. Studiul realizat la Universitatea din Haifa a demonstrat că în anumite condiții, maturii înțeleg mult mai bine regulile de gramatică decât colegii lor mai mici.

7. — Îmbogățește-ți vocabularul mnemonic

Utilizează mnemonica pentru a memora mai bine cuvintele. (n.r – mnemonic, -ă adj. Care se referă la memorie; care ajută memoria, mnemotehnic. DEX.ro).

Tot ce trebuie să faci este să îți povestești o istorie banală, copilărească, care să fie asociată cu un cuvânt. Poți să faci acest lucru singur sau poți utiliza o resursă perfectă și gratuită precum este memrise.com.

Această tehnică s-ar putea să ți se pară inutilă, însă practicând-o vei înțelege că este foarte efectivă.

8. — Acceptă-ți greșelile

Mai mult de jumătate din populația planetei vorbește mai multe limbi. Iar acest lucru nu este un fapt biologic, ci unul cultural. Atunci când o persoană matură nu poate învăța o limbă străină, nu este din cauza geneticii, ci din cauza faptului că tehnicile lor de studiere sunt distruse.
Să înveți o limbă străină nu este ceva simplu și banal, deoarece o limbă străină este un instrument de comunicare între oameni. Limbile străine nu pot fi învățate mecanic, ele utilizate în practică.

Trebuie să înveți o limbă străină punând accentul pe comunicare. Asta e tot ce contează mai mult. Nu poți să fii cel mai bun la început – însă trebuie să recunoști că poți săvârși greșeli.

9. — Stabilește scopuri inteligente

O altă greșeală pe care o săvârșesc oamenii este că nu știu de fapt pentru ce au nevoie să învețe o limbă străină. Cum vei înțelege că ți-ai îndeplinit scopul propus?

Scopurile inteligente sunt niște planuri clare, ușor de atins, actuale și în pas cu vremea.

Pentru a stabili scopurile inteligente, trebuie să cunoști Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi

Acesta este un sistem care îți va permite să stabilești planuri concrete în studiul unei limbi și să-ți verifici procesul.

Prin urmare, A1  reprezintă nivelul introductiv (Breakthrough), A2 – nivelul de bază (Waystage), B1 – nivel intermediar (Threshold), B2 – nivelul post-intermediar (Vantage), C1 – nivelul autonom: pentru o folosire regulată în contexte de dificultate rezonabilă și C2 – nivelul stăpânire.

Deci, tu la care nivel vrei să ajungi?

10. — Fii poliglot

Acesta este un articol care descrie pașii pe care să îi faci pentru a învăța o limbă străină. Dacă scopul tău final este să vorbești mai multe limbi, atunci poți să repeți acest proces pentru mai multe limbi până atingi nivelul post-intermediar.

Poți obține foarte multe timp de câteva luni, va trebui să exersezi mult timp, să îți îmbunătățești cunoștințele și să le pui în practică.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.