Cum să învingi frica de necunoscut

Mulți oameni sunt supuși fricii de necunoscut. Uneori este chiar înfricoșător să gândești: despre mutarea în alt oraș, despre concedierea de la muncă, despre începerea propriului proiect, despre crearea unei familii.

Ne place când totul este calculat, ca de obicei, și merge conform planului. Iar incertitudinea este întunericul, care ne alarmează și mărește simțurile. Creierul începe să atragă scenarii oribile. Ți-ai fost teamă de întuneric și în copilărie?

În plus, există o lipsă a încrederii în sine, a respectului de sine scăzut și a fricii de a pierde ceea ce avem deja. Acest lucru este suficient pentru a paraliza complet acțiunile ulterioare. Timpul trece. Un an, doi, trei. Și noi toți inhibăm dorința de a schimba ceva în viața noastră.

Mulți dintre noi avem idei grozave, dar ne temem să le punem în aplicare, deoarece tot ce este nou și necunoscut aduce cu sine sentimentul de frică. Teama de eșec, teama de greșire, frica de condamnare din partea altor persoane.

Dacă nu se întâmplă nimic nou în viața ta pentru o lungă perioadă de timp – este doar din cauza că nu lași acest „nou” să intre în viața ta. Opțiuni, oportunități, idei, cunoștințe noi, vizitarea unor noi locuri – toate acestea îți pot schimba drastic viața.

Știu un lucru: stând într-un singur loc, mușchii tăi se vor atrofia și vor fi acoperiți de grăsime. Și Einstein a spus: „Este o nebunie să faci mereu unul și același lucru și să aștepți alt rezultat”.

Cum să facem față fricii de necunoscut?

1. Fă necunoscutul – cunoscut

Pentru aceasta avem nevoie de o lanternă și ochelari pentru viziune de noapte. Glumesc.

Ia o bucată de hârtie și împarte-o în două părți. În prima coloană scrie cele mai grave scenarii posibile. Ce se va întâmpla groaznic dacă totuși iei o decizie? Ce te așteaptă?

În coloana a doua, față de temerile descrise – specificați căile de rezolvare a problemei. În acest fel, ne vom pregăti pentru toate „ororile” care pot apărea. Nu mai este atât de înspăimântător.

2. Împarte drumul în segmente și fii mai încrezător

Spune-mi, venind la sala de forță pentru prima dată în viața ta: vei putea ridica 100 kg? Și să alergi un maraton fără antrenament?

În primul caz – te vei zdrobi. În cel de-al doilea – nu vei putea merge o săptămână. Deci așa este și cu frică: rezolvă problemele pe măsură ce apar în viața ta.

Începe cu ridicarea barjei de la 20 kg, apoi adaugă încă 10 kg și așa mai departe. Călătoria de 1.000 km începe cu primul pas. Fă-. Cu o sarcină crescândă, încrederea crește.

3. Repetă mereu …

… mai bine voi încerca și nu voi reuși, decât să nu încerc și să regret toată viața acest lucru. Eșecul este o experiență valoroasă. Nu contează de câte ori ai căzut, este important de câte ori te-ai ridicat!

Nu voi trece niciodată oceanul dacă nu am curajul de a pierde din vedere coasta. Fie îmi controlez emoțiile, fie emoțiile mă controlează pe mine. Eu pot fi cel care decid să fiu.

4. Găsește 3 persoane care au mers pe această cale.

Discută cu ei (citește biografii, urmărește interviuri). Află ce trebuie să faci și ce să eviți (dacă este posibil). Specifică ce trebuie făcut pentru a-ți simplifica calea (dacă este posibil).

5. Acționează! 

Nu lăsa frica să te oprească! Fă pași zilnici pentru a-ți atinge obiectivul. După cum spunea scriitorul Erma Bombeck: „Sper că la sfârșitul zilelor mele, când voi sta înaintea lui Dumnezeu, nu voi mai avea nicio picătură de talent pentru ca să-i pot spune: Am folosit tot ce mi-ai dat”.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.