1. Trebuie să ții cont de modul de viață și necesitățile pe care le ai

Trebuie să alcătuiești un buget ținând cont de cheltuielile și necesitățile pe care le ai în realitate. Este absurd să creezi un plan pentru o lună întreagă, iar apoi să te obligi pe tine și familia ta să îl respecte întocmai.

De exemplu, vrei să stabilești un buget, însă cu siguranță știi că el îți permite să cheltui anumiți bani pentru fleacuri. În acest caz nu ai nevoie de limitări stricte. Însă asta nu înseamnă că poți să cheltuiești banii în stânga și în dreapta. Scopul unui buget este să corectezi anumite obiceiuri financiare și nu doar să urmărești pe ce ai cheltuit fiecare bănuț.

2. Nu ai răbdare

Există un asemenea termen precum „efectul yo-yo”, care este asociat unei slăbiri bruște, apoi îngrășare. Chiar dacă vrea să slăbească, persoana respectivă nu are destulă voință și tărie de caracter pentru a-și limita poftele culinare și după ce a ținut un regim.

O asemenea stare poate fi trăită și de cel care a început să aibă un buget. Unii au răbdare doar câteva luni sau chiar săptămâni. Desigur, este nevoie de mult timp, putere și concentrare. Însă treptat vei reuși să-și planifici cheltuielile automat.

3. Nu iei în calcul cheltuielile neprevăzute

Plănuind un buget, trebuie să ții cont de faptul că uneori vei fi nevoit să cheltuiești mai mult decât de obicei. De exemplu, va trebuie să-ți duci mașina în service sau să cumperi medicamente scumpe. Viața este plină de surprize.

Dacă într-o lună ți-au rămas mai mulți bani, nu te grăbi să sărbătorești acest lucru. Păstrează-i pentru cheltuielile neprevăzute din viitor.

4. În subconștient nu vrei să ai un buget

Planificarea financiară – este o planificare dificilă pentru cei care nu își doresc să trăiască după reguli. Dacă te irită faptul să trăiești după anumite cerințe impuse, vei critica însuși idea de a avea un buget și nu vei crede în eficiența acestei metode.

5. Cheltuiești mai mult decât câștigi

În acest caz ai trei soluții: limitezi cheltuielile, mărești veniturile sau le combini pe cele două. Analizează-ți comportamentul și ia o decizie.

6. Împrumuți bani

Dacă împrumuți bani de la cineva, se crează iluzia că cheltuiești fără să încalci limitele bugetului. Însă mai devreme sau mai târziu va trebui să întorci acești bani. Iar dacă aceste datorii se vor aduna, atunci nici în viitor situația ta financiară nu se va prea îmbunătăți.

7. Nu faci economii

Fără economii nu vei putea să capeți independență financiară în viitor. Ai grijă să faci economii mici în fiecare lună.

8. Nu te prefă că nu faci anumite cheltuieli

De obicei acestea sunt cheltuieli pentru obiceiurile tale proaste. Țigări, bar,  fast-food – toate acestea au nevoie de bani. Și uneori prea mulți bani. Doar că puțini pot să recunoască că bugetul are de suferit din cauza acestor cheltuieli.

9. Ai prea multe limite

Nu trebuie să-ți schimbi radical viața odată ce ai decis să planifici un buget. Trebuie să faci acest lucru treptat. Nu renunța la unele distracții pentru a economisi mai mulți bani. Permite-ți să te odihnești.

10. Cheltuiești prea mult pentru distracții

În contradicție cu puntul 9, multe persoane nici nu observă câți bani cheltuiesc pentru distracție. Restaurant, hobby scump, shopping în fiecare zi. Din aceste cauze și bugetul are de suferit. Reanalizează-ți obiceiurile. Poate ar trebui să renunți la anumite activități.

11. Stai prea mult în fața televizorului

Acest timp ai fi putut să-l petreci cu folos. Televizorul te împiedică să te concentrezi asupra lucrurilor importante. Mai mult decât atât, reclamele te determină să faci lucruri sau cumpărături de care chiar nu ai nevoie. Iar acestea, la rândul lor, îți afectează bugetul.

12. Ai ales un moment nepotrivit pentru a planifica un buget

Dacă recent ți s-a mărit familia sau ai avut probleme de sănătate sănătoase, este foarte dificil să-ți planifici bugetul. Așteaptă până când lucrurile se vor mai calma, iar situația financiară se va stabiliza.

Sursa