Cum să îți învingi frica și neliniștea. Sfaturi de la Dale Carnegie - #dozadesucces

Cum să îți învingi frica și neliniștea. Sfaturi de la Dale Carnegie

pexels-photo-30295

80% din viața unui om contemporan constă din stres și neliniște. Permanent suntem îngrijorați: nu vom reuși, se va întâmpla ceva, nu suntem gata pentru ceva. Gândurile de neliniște ne urmăresc la fiecare pas.

Doza de succes îți propune să citești câteva sfaturi de la Dale Carnegie pentru a învăța cum să-ți păstrezi nervii.

 1. Pregătește-te pentru ce este mai rău

Există o metodă profesională care te va învăța să scapi de stresul de la muncă și din viața de zi cu zi, care se realizează în trei pași:

 • întreabă-te: «Ce este mai îngrozitor din ceea ce mi se poate întâmpla?»;
 • acceptă faptul că acest lucru se poate întâmpla;
 • gândește-te cum ai putea să minimalizezi efectele negative.

Această metodă are la bază povestea inginerului Willis Haviland Carrier.  În timp ce muncea la Buffalo Forge, Carrier a descoperit că o metodă de filtrare, realizată de firma lui, nu este destul de efectivă.

Carrier a înțeles că cel mai rău lucru pentru compania lui este să piardă 20.000 de dolari. El a acceptat acest lucru și a început să analizeze toate soluțiile posibile. Carrier a propus că cumpere o nouă tehnologie cu 5.000 de dolari. Însă această decizie l-a ajutat să scape de toate problemele.

 1. Analizează obiectiv

Carnegie îți propune două căi pentru a scăpa de gândirea subiectivă în situațiile critice:

 • Imaginează-ți că ceea ce se întâmplă este în viața unei persoane străine și gândește-te ce ai sfătui-o. Emoțiile ne limitează rațiunea și logica, iar o problemă simplă ne face să ne facem prea mari griji.
 • Și imaginează-ți că ești un procuror, care va analiza toate dovezile împotriva ta. Așa vei înțelege toate avantajele și dezavantajele situației create și o vei privi deja din altă perspectivă.
 1. Întotdeauna caută soluții potențiale pentru probleme

Directorul unei edituri ruse mi-a mărturisit metoda lui prin care i-a ajutat pe angajații săi să-și rezolve problemele de la muncă, fără să-l deranjeze.

El a rugat pe fiecare angajat ca atunci când se află într-o situație complicată și din care crede să nu are ieșire, să-și pună următoarele întrebări:

 • Care este problema?
 • Care sunt motivele?
 • Care sunt posibilele soluții ale acesteia?
 • Pe care dintre ele le consider cele mai potrivite?

După asta, angajații editurii au început să-și rezolve singuri problemele. Directorul explică că astfel ei au înțeles că de cele mai multe ori, soluția pentru problemele noastre se află foarte aproape.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.