Cum să lucrezi mai puțin și să câștigi mai mult

În zilele noastre este o normă să muncești mult. Dacă de luni până vineri, ai un program încărcat încât nu găsești un minut pentru a te relaxa, poate este din cauza că nu ești capabil să-ți administrezi eficient timpul?

Este ușor să petreci prea mult timp pentru a crea un produs „ideal” sau pentru a nu te putea concentra asupra unui proiect. Ar însemna oare asta că muncești mai mult, înseamnă că ești mai productiv și faci mai multe? Cel mai probabil, răspunsul va fi negativ. Când lucrezi prea mult sau petreci prea mult timp asupra unei sarcini, de obicei acesta este indicatorul că ai foarte mult de lucru. Și cel mai important, este un indicator că nu îți pierzi timpul, energia și atenția.

MITUL  „TREBUIE SĂ MUNCEȘTI MAI MULT, PENTRU A OBȚINE MAI MULT”

Viața noastră este controlată de muncă, sarcini și proiecte, pe care le alegem noi sau ni le impune munca. Atunci când simți că volumul de lucru crește, reacția noastră – să muncim mai mult pentru a reuși totul.

De câte ori ai auzit pe cineva povestindu-ți nervos că a petrecut 12 ore în oficiu muncind asupra unui proiect? Iar de fiecare dată, răspunsul nostru era plin de entuziasm: cât de muncitor este. Însă oare într-adevăr este așa? Este dificil să evaluezi productivitatea, însă, dacă cineva a petrecut 2 ore pentru a îndeplini o sarcină, pe care altcineva ar fi putut să o realizeze în jumătate de oră, acesta este probabil o situație când se cheltuie timpul în zadar.

Muncind mai mult pentru a face mai multe, îți pierzi energia atât fizică cât și psihică, iar într-un final te transformi într-un workaholic. Acest lucru duce la neîndeplinirea optimă a sarcinilor și poate sfârși cu sentimentul de eșec, demotivare și burnout.

CE ÎNSEAMNĂ, DE FAPT, SĂ MUNCEȘTI MULT

Chiar dacă ți se pare că să muncești mult este o idee reușită pentru a duce la bun sfârșit sarcinile, în practică acest lucru înseamnă că ai mai puțin timp pentru a-ți reface energia și a te concentra – două lucru absolut necesare pentru a diminua stresul și pentru a căpăta energie. Când avem multă muncă, de obicei ne concentrăm asupra timpului pe care l-am utilizat pentru îndeplinirea sarcinilor, când de fapt ar trebui să ne pese de câtă energie și atenție am investit.

Timpul este o iluzie, atunci când ne referim la sarcinile îndeplinite. Cu cât mai mult timp petreci la muncă, cu atât mai mică este necesitatea de a număra fiecare minut. Iar când avem mai puțin timp, atunci ne concentrăm mai mult și ne utilizăm eficient energia pentru a îndeplini toate sarcinile. Prin urmare, cu cât mai mult monitorizezi timpul petrecut asupra unei sarcini, cu atât mai mult poți să administrezi energia pentru a avea un rezultat bun. Un exemplu bun sunt momentele din timpul facultății – când lăsai temele pentru acasă în ultimul moment – această presiune a timpului limitat te forța să utilizezi mai multă energie într-un timp scurt pentru a îndeplini sarcina mai repede decât o făceai de obicei.

Problema, creată de orele lungi de muncă, este sentimentul de productivitate. Evident că productivitatea este o chestie bună, însă studiile au arătat că ne simțim mai productiv atunci când muncim mult decât rapid, chiar dacă volumul de muncă este același.

Acest lucru demonstrează că „sunt ocupat” nu înseamnă întotdeauna productivitate optimală. De fapt, productivitatea este un termen confuz. Este greu să înțelegem ce am realizat într-o zi, însă toți încercăm să evaluăm acest lucru prin timpul care l-am acordat sarcinilor îndeplinite. Însă aceasta foarte rar corespunde realității și ne face să credem că am realizat mai multe, când de fapt, același volum de sarcini l-am fi putut îndeplini într-un timp scurt fiind mai concentrați.

CU CÂT MAI PUȚIN, CU ATÂT MAI MULT – PENTRU PRODUCTIVITATE EFICIENTĂ

În primul rând, atunci când este vorba de sarcini importante, mai puțin înseamnă mai mult! Iar aici se are în vedere timpul cheltuit pentru îndeplinirea sarcinii. Atunci când faci acest lucru au loc câteva lucruri importante:

  • Stabilirea deadline-ului te motivează să investești mai multă energie și atenția într-un termen scurt.
  • Dai importanță cunoștințelor tale.
  • Eviți factorii procrastinatori care se pot forma în timp. Din acest motiv, reușești să te concentrezi asupra sarcinii.

În mod ideal, trebuie să acorzi mai multă atenție modelului tău de lucru și nivelului de productivitate. Începe să scrii obiceiurile și să creezi o listă de sarcini pe care le-ai finisat într-o zi. Notează cât timp ai cheltuit pe fiecare sarcină și analizează de ce unele sarcini ți-au luat mai mult timp. Există o modalitate prin care ai putea petrece mai puțin timp pentru a realiza această sarcină? Cum poți îmbunătăți acest proces?

În final, ține minte că să lucrezi inteligent nu înseamnă că trebuie să lucrezi din greu. Utilizarea optimală a inteligenței tale înseamnă micșorarea timpului de care avem nevoie pentru concentrare. Nu crede toți experții care spun că orele în plus de muncă înseamnă că ai fost mega productiv. În schimb, ai putea să te concentrezi asupra faptului cum să realizezi sarcinile mai rapid, dar la fel de efectiv. Acest lucru îți va schimba viața și îți va oferi mai mult timp liber.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.