1. Încearcă să anticipezi critica

Dacă prezinți un discurs sau un proiect, imaginează-ți care puncte ar putea să trezească critica auditoriului. Probabil, cineva ți-a prezentat deja aceste observații, la care nu ai putut avea un răspuns. Anticipează ce ai putea răspunde. Având în cap eventuale răspunsuri, îți va fi mai ușor să reacționezi la cuvintele neplăcute.

2. Nu răspunde imediat

Nu te înfuria și nu răspunde imediat. Bea apă, adună-ți gândurile și alege cuvintele potrivite.

3. Începe cu o frază prietenoasă

Jobs și-a început sfatul în felul următor: „Când încerci să schimbi ceva, cea mai dificilă sarcină este că oamenii care dau o asemenea întrebare au, într-un fel sau altul, dreptate”. El și-a simplificat răspunsul și, la prima privire, parcă ar fi fost de acord cu oponentul, însă continuarea discursului a arătat că nu este așa.

Începe-ți răspunsul cu o frază prietenoasă, chiar dacă nu ești de acord cu interlocutorul tău.

4. Răspunde la întrebarea pe care ai fi vrut să o auzi

Chiar dacă Jobs a fost întrebat despre un limbaj de programare concurent sau despre viața personală, el nu a răspuns la aceste întrebări. Această tehnică este utilizată și de politicieni și funcționează de fiecare dată.

5. Într-un final recunoaște-ți greșelile, însă rămâi de partea echipei tale

Trebuie să fii cel mai mare susținător al tău. Mai ales la început de drum, atunci când te poți baza doar pe sine și pe echipa ta. Recunoaște că ai făcut greșeli, spune ce lecții ai învățat, însă după asta este absolut important să menționezi că tu și echipa ta munciți foarte mult și meritați să fiți susținuți.

De exemplu, Jobs își încheia discuțiile așa: „Vom găsi greșelile și le vom corecta. Însă ceea ce trebuie să fac acum este să-mi susțin echipa, care se află la o etapă foarte importantă și muncește enorm”.

Sursa