Cum să recunoști minciuna

pexels-photo-109851

Fostul agent CIA Jason Hanson scria în cartea sa „Spy Secrets That Can Save Your Life” despre care metode ale spionilor pot fi folosite și în viața de zi cu zi. De exemplu, cum ai putea să recunoști minciuna.

Înainte de a încerca să deconspiri un mincinos, trebuie să afli cum reacționează o persoană în momente normale pentru a nu confunda stările.

1. Răspuns direct

Primul semn al minciunii – individul evită să dea un răspuns concret. De exemplu întrebi: „cine a furat computerul din oficiu?” și auzi răspunsul: „cum ai putut să crezi așa ceva despre mine? Abia am ieșit din spital și nu pot să duc o geantă, dar tocmai computerul!”. S-ar putea ca el să înceapă să spună cât de bun este și cât de sincer și tot așa mai departe. Un om care nu are de ascuns ceva îți va răspunde direct.

2. Religia

O persoană care nu are cum se ascunde atunci când a fost prins cu minciuna se va justifica cu ajutorul religiei. Un potențial hoț va spune așa: „cum ai putut să crezi că am furat eu ceva! Eu sunt mormon, iar mormonii nu-și murdăresc mâinile cu furturi!” Se pare că în fața ta ai un mormon cu standarde duble.

3. Picioarele

Foarte mulți cred că un mincinos poate fi recunoscut după mimica feței. Nu este adevărat. Foarte multă informație ne oferă picioarele unui om. Probabil ai avut așa situații când, stând alături de o persoană, îi dai întrebări provocatoare. Iar când îți răspunde, el începe să dea din picioare. Cel mai probabil, asta înseamnă că el minte.

Cu toate acestea nu trebuie să uităm că sunt oameni care permanent își mișcă picioarele în timpul unei discuții.

4. Lipsa de mișcare

Jason povestește în cartea sa despre o situația ironică. Se afla într-un avion când  cineva la un moment dat a tras un pârț… puternic. Toți ceilalți pasageri au început să-l caute pe făptaș. Doar unul stătea nemișcat. Mincinoșii deseori se comportă ca o broască țestoasă: atunci când simt pericolul, se retrag în cochilie și nu se mișcă.

5. O privire prea sinceră

Se mai crede că dacă omul își lasă privirea în jos, atunci minte. Nu este adevărat. O persoană are zeci de motive să își lase privirea în jos. De exemplu, intimidarea.

De exemplu: ești chemat de șeful care te întreabă unde au dispărut rapoartele. Tu nu știi unde sunt ele. Privirea îți cade jos. Pentru tine, aceasta este o situație normală. Având în vedere că în fața ta stă șeful care strigă.

Mincinosul poate fi descoperit prin privirea lui prea sinceră și prea directă. Dacă în timpul discuției o persoană te privește direct în ochi, mult prea sincer, mult prea insistent, asta poate însemna că ea te minte.

6. Hiper-reacție

Foarte mulți mincinoși reacționează la acuzațiile de minciuni mult prea emoțional. Scopul hiper-reacției este să te facă să te simți vinovat de faptul că îl suspectezi de ceva. De exemplu, o femeie își suspectează soțul că acesta o înșeală. I-a pus întrebarea direct și el s-a înfuriat extrem. El a fost atât de revoltat că a vorbit câteva minute fără să se oprească. Și-a pus mâna pe inimă și a spus: „cum ai putut să crezi asta despre mine”. Peste câteva zile s-a dovedit că soția avea dreptate.

7. Crimă și pedeapsă

A fost așa o istorioară. Din casa de bani a unui restaurant au fost furați peste 50.000 de lei. Pentru a identifica hoțul, angajații au fost puși să îndeplinească o anchetă. Acolo era o întrebare: ce pedeapsă merită infractorul. Toți angajații au răspuns să fie demis, însă doar unul a scris „toți oamenii greșesc. Această persoană trebuie să primească avertisment pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”. De regulă, oamenii vinovați sunt de părere că pedeapsa trebuie să fie mai lejeră.

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.