Cum să scapi de o prietenie toxică care îți distruge viața - #dozadesucces

Cum să scapi de o prietenie toxică care îți distruge viața

Ai un prieten care îți cere mereu să faci ce vrea el, care îți invadează intimitatea, care te judecă și te critică, care nu se bucură pentru succesele tale? Dacă da, atunci ești într-o prietenie toxică, care îți face mai mult rău decât bine. O prietenie toxică este o relație nesănătoasă, care îți afectează stima de sine, încrederea și fericirea. Nu meriți să fii tratat așa. Meriți să ai prieteni adevărați, care te respectă, te apreciază și te iubesc.

Cum să recunoști o prietenie toxică? Iată câteva semne care ar trebui să te pună pe gânduri:

Nu îți respectă nevoile și dorințele. Un prieten toxic nu îți acceptă refuzul, ci îți face reproșuri, te manipulează sau te amenință. El vrea să te aibă mereu la dispoziția lui și nu îți lasă timp pentru tine sau pentru alte persoane și activități.
Îți încalcă limitele personale. Un prieten toxic nu ține cont de spațiul tău personal, de intimitatea ta sau de confidențialitatea ta. El îți verifică telefonul, îți intră în cameră sau în conturile online, îți comentează aspectul fizic sau îți critică alegerile. El îți impune părerea lui și nu îți respectă opiniile și sentimentele.
Te face să te simți inferior și mereu vinovat. Un prieten toxic nu se bucură de succesele și realizările tale, ci îți minimalizează meritele, îți subminează încrederea sau îți atribuie eșecurile. El te devalorizează și te compară cu alții, spunându-ți că ești mai rău și că nu poți face nimic bine.
Nu îți oferă sprijin și înțelegere. Un prieten toxic nu îți ascultă cu adevărat problemele și nu îți dă sfaturi utile. El te ironizează, te ignoră sau te judecă. El nu îți este alături când ai nevoie, ci îți întoarce spatele sau îți cere favoare.

Dacă te regăsești în aceste situații, este timpul să iei atitudine și să scapi de prietenia toxică.
Ce poți face pentru a te proteja și a te elibera?

Conștientizează situația. Recunoaște că prietenia ta nu este sănătoasă și că îți face rău. Nu încerca să îți justifici sau să îți minimizezi suferința. Nu te învinovăți pe tine sau pe prietenul tău. Acceptă realitatea așa cum este și ia decizia de a schimba ceva.
Pune-ți limite clare. Spune-i prietenului tău toxic ce nu îți place și ce nu tolerezi în relația voastră. Fii ferm și calm. Nu te lăsa intimidat sau manipulat. Nu îi permite să îți invadeze spațiul personal sau să îți controleze viața. Afirmă-ți dreptul de a alege ce este mai bine pentru tine.
Caută sprijin. Vorbește cu alte persoane de încredere despre ceea ce trăiești. Cere-le sfatul și ajutorul. Nu te izola sau te retrage. Înconjoară-te de oameni care te apreciază, te respectă și te iubesc. Caută și alte surse de informare și consiliere, cum ar fi cărți, articole, podcasturi sau terapeuți.
Distanțează-te de prietenul tău toxic. Dacă prietenia ta nu se îmbunătățește și continuă să îți facă rău, este timpul să o închei. Nu îi mai răspunde la mesaje, la apeluri sau la invitații. Nu îi mai acordă atenție sau importanță. Nu te simți vinovat sau rușinat. Ai dreptul să alegi cu cine să fii prieten.

O prietenie toxică poate fi greu de recunoscut și de încheiat. Dar este posibil și necesar. Nu meriți să fii tratat cu dispreț, indiferență sau cruzime. Meriți să fii tratat cu respect, admirație și dragoste. Meriți să ai prieteni adevărați.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.