Cum să te motivezi: cea mai eficientă modalitate

Cel mai adesea, cauza eșecului într-un anumit efort se datorează lipsei de motivație. Poți cheltui o mulțime timp și bani pentru tot felul de antrenori și programe motivaționale, dar în final se dovedește că nu toate funcționează.

Poți petrece acest timp pe auto-analiză, analizând mai multe aspecte. În acest caz, problema este întotdeauna detectată rapid, toate falsurile și autoamăgirea sunt dezvăluite în mod instantaneu. Singura modalitate de a te motiva este să fii sincer cu tine însuți.

Recunoaște auto-înșelăciune

Chiar și cu un ușor sentiment de goliciune, care distrage atenția de la ceea ce era planificat, ar trebui să aruncăm o privire mai atentă la acest gol. S-ar putea dovedi că acest lucru nu este doar un mic eșec, dar un întreg abis. Este important să înțelegi dacă într-adevăr ești motivat sau motivația este înlocuită cu un punct de referință temporar. Banii, de exemplu, cel mai adesea sunt doar un punct de reper temporar și nu sunt în măsură să motiveze. O fată care îți place, din păcate, este, de asemenea, doar un punct de reper temporar, căci atunci când o vei cuceri îți vei pierde motivația. Pentru a înțelege ce este motivația reală, este suficient să te uiți la băieții care rostogolesc mingea pe stradă sau să-ți amintești de tine când erai ca ei. Aceștia rostogolesc mingea gratuit, dar sunt motivați să obțină victoria mult mai puternic decât o echipă de fotbal. Vor să câștige doar de dragul victoriei – banii nu au nimic de-a face cu asta. Acesta este un exemplu de motivație reală, care va depăși totul.

Omite falsurile

După recunoașterea auto-înșelăciunii, poți efectua următorul experiment: din lanțul de acțiuni sau sarcini, elimină motivația falsă și vezi dacă există vreun motiv pentru a merge mai departe. De exemplu, ai decis să înveți limbajul de programare de la zero – o sarcină foarte dificilă și pe termen lung. Dacă elimini perspectiva de a câștiga mai mulți bani, rămâne ceva la sfârșitul acestei căi sau își pierde complet sensul? Dacă își pierde sensul, atunci se pare că nu a existat nici o motivație și nici nu a fost inițial fie că a fost înlocuită cu bani sau altceva. Și asta se întâmplă. Poate că merită să îți reamintești motivele inițiale – probabil că acestea vor fi mai profunde decât creșterea venitului. Doar că treptat au fost uitate, împinse pe locul doi. Pune-le înapoi în prim plan. Cel mai probabil, se va dovedi că calea către aceste obiective reale este mult mai lungă, iar reperele temporare au fost motivații mai apropiate, dar false. Prin urmare, nu au funcționat.

Citește: Cele mai bune 30 de filme motivaționale

Găsirea motivației

Să ne întoarcem la exemplul de programare. Obținerea unui salariu bun pentru crearea de site-uri sau aplicații este un punct de reper temporar, o motivație falsă. Poate că inițial ai început să faci asta doar ca să obții libertatea. Te-ai săturat de birou și de lucru în program – îți dorești să lucrezi de acasă sau, în general, de oriunde. Dar dorința de a învăța limbaje de programare, pentru că este interesant pentru tine, vrei doar să creezi jocuri sau site-uri, deoarece acesta este viitorul, este mai mult ca o motivație reală. Pur și simplu, motivația este, de obicei, dezinteresată. Dar asta nu înseamnă că atingerea unui obiectiv nu va aduce dividende. Chiar va aduce.

Mecanism de substituție

Trebuie să înțelegem cum funcționează mecanismul de substituție a motivației pentru un punct de referință temporar pentru a evita această substituție în viitor. De fapt, nu ai visat la un salariu de 2 000 de dolari, ci la modul în care vei putea lucra în timp ce stai relaxat pe plajă, ascultând sunetul valurilor și savurând cocktail-uri reci. Nu e același lucru. Atât de mult ți-ai dorit să ajungi cât mai repede pe plajă, încât creierul a început să caute rezolvări, posibilitatea de a atinge obiectivul cât mai curând posibil – și ai căzut într-o capcană. La început, ai făcut un calcul simplu și te-ai convins că nu trebuie să primești 2.000 de dolari – e de ajuns o mie. Principalul lucru este să-l obții cât mai curând posibil. Apoi, „mia” a devenit scopul principal, împingând plaja cu cocktail-urile pe locul doi. Și după un timp, creierul și-a dat seama că „această mie” nu merită efortul pe care trebuie să-l depui. Ai uitat deja de obiectivul real – plaja și surf-ul. Așa se întâmplă.

Auto-ajutor

Nimeni în afară de tine nu te poate ajuta în această problemă. Niciun antrenor nu poate intra în capul tău și să-ți aranjeze gândurile, dar nici tu însuți nu-l vei lăsa să intre. În acest caz este greu să fii sincer cu tine însuți, și să ai încredere completă într-un străin, în general, este nerealist. Și nu-i pasă cu adevărat de personalitatea fiecărei persoane din clasă – pentru un antrenor, este doar un grup. În cel mai bun caz, vor fi oferite câteva repere de timp banale care pot deveni și mai confuze.

Dacă chiar și după o analiză sinceră și temeinică motivația nu este vizibilă, atunci pur și simplu nu există și nu va fi niciodată. Acesta este un fel de indicator. Deci nu îți faci treaba. Cu cât îți dai seama mai repede și o abandonezi, cu atât mai repede vei găsi ceva de-al tău. Vei ști de ce ai nevoie cu adevărat.  Într-adevăr, atunci când te ocupi cu ceva ce este interesant pentru tine personal, motivația este întotdeauna inclusă. Mai mult, nu poți să te ascunzi de ea.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.