Cum să-ți planifici săptămâna, astfel încât să le reușești pe toate - #dozadesucces

Cum să-ți planifici săptămâna, astfel încât să le reușești pe toate

Ne place să ne programăm ziua pentru a reuși să le facem pe toate. Dar puțini oameni își planifică săptămâna: există doar zile lucrătoare și weekend-uri-de obicei se opresc aici.

Cu toate acestea, cu o planificare adecvată a săptămânii, vei avea timp să faci mult mai mult decât cu un program bine pregătit al zilei.

  1. Alocă o zi a săptămânii pentru treburile de rutină

Treburile de rutină sunt ceea ce ne distrage zilnic, nu ne lasă să ne concentrăm asupra rezolvării unor probleme cu adevărat importante. Astăzi trebuie să speli rufele, mâine – să gătești, poimâine – să mergi la supermarket după alimente și să aduci covorul de la curățătorie – îți este cunoscut? Iar dacă toate acestea sunt combinate într-o zi specială?

Fie ca aceasta să fie unul dintre zilele libere sau cea mai puțin aglomerată zi din săptămâna de lucru. Încearcă să refaci întreaga rutină la maxim. Fă curat, spală toate lucrurile, pregătește mâncare pentru o săptămână înainte (aici poți folosi frigiderul și congelatorul ), fă toate cumpărăturile necesare la supermarket și toate celelalte.

Deci, aceasta îți va face viața mai ușoară și nu va trebui să rezolvi problemele de uz casnic în fiecare zi.

2. Alocă o zi din săptămână pentru finisarea treburilor

Chiar și cu o programare perfectă a zilei, riscul că careva treburi să rămână nerezolvate sau să nu ai timp să termini ceva este mare. Ca urmare, toate lucrurile se acumulează treptat și atârnă ca o greutate pe suflet, iar termenele pentru finalizarea lor se apropie rapid. Pentru a preveni acest lucru, alocă o zi pe săptămână în care va trebui să depui efort pentru a lucra cât mai repede și cât mai eficient posibil.

În această zi, va trebui să încerci să finisezi toate treburile. Să nu-ți fie milă de tine, dacă este nevoie, atunci stai până noaptea târziu. Acest lucru este mai bun decât să-ți petreci zilele de odihnă rezolvând chestiuni urgente și mult mai bine decât să îți adaugi probleme în zilele de lucru care sunt deja supraîncărcate cu muncă.

Apropo, cel mai bine este să organizezi o zi astfel de încărcată vineri – în loc să te lași să te relaxezi înainte de weekend, este mai bine să faci ultimul impuls și să începi să te relaxezi deja cu o înțelegere plăcută că ai refăcut toate lucrurile importante.

3. Alocă o zi a săptămânii pentru odihnă

O lege care nu trebuie încălcată în nici un caz – alocă-ți o zi întreagă exclusiv pentru odihnă. Fără întrebări de serviciu (ori de câte ori este posibil), fără curățenie sau afaceri de călătorie, fără termene limită— doar tu și odihna.

Este mai bine dacă nu stai toată ziua în telefon, dar decizi să faci o mică acțiune. În sezonul cald, acestea sunt picnicuri, excursii cu prietenii în natură, poate călătorii mici în orașele învecinate sau cel puțin drumeții mici. Aerul proaspăt, odihna de la gadget-uri și o companie bună-toate acestea te vor ajuta să scapi de afaceri și să acumulezi energie pentru săptămâna viitoare.

Dacă nu ai chef să mergi undeva, urmărește mai multe episoade din serialul tău preferat, găsește un film interesant, citește o carte la care te gândești de mult timp.

4. Analizează provocările viitoare

Probabil ai o imagine aproximativă a ceea ce trebuie să faci în această săptămână. Să spunem să vizitezi părinții, să scrii un raport la serviciu, să stabilești o programare la medic etc. Împarte sarcinile în mai multe părți, evidențiază cele mai importante, încearcă să scapi de sarcinile care în cele din urmă nu sunt prioritare și nu au nevoie decât de timp.

Dacă utilizezi o agendă sau un program (indiferent pe hârtie sau într-un smartphone), scrie sarcinile distribuindu-le în trei coloane: „importante”, „urgente” și „în timpul săptămânii”. Acest lucru te va ajuta să îți controlezi timpul și să înțelegi ce treburi trebuie rezolvate în viitorul apropiat și care pot fi amânate pentru mai târziu. Separat, poți scrie sarcini regulate și sarcini unice pentru a înțelege mai bine cum să le distribui în zilele săptămânii.

Apropo, nu recomandăm utilizarea calendarelor sau a notepad-urilor încorporate în gadgetul tău – riscul este ridicat că pur și simplu nu vei privi acolo. Este mai bine să descarci o aplicație specială cu notificări pop-up.

5. Sarcinile mari-împarte în părți egale, iar cele mici-combină

Sfatul este ciudat, dar te ajută într-o săptămână să rămâi productiv fără a-ți compromite sănătatea și starea în general. Trucul este că sarcinile mai mari sunt mai bine împărțite în părți egale, distribuindu-le timp de câteva zile. Să presupunem că, dacă într-o săptămână ai nevoie să pregătești un proiect mare de 60 de pagini, este mai bine să-l împarți în așa fel încât să nu pară atât de complicat și imposibil. Va fi mult mai convenabil să aloci o oră pe zi pentru a scrie mai multe pagini, aproape fără să obosești, decât să încerci să termini totul în ultimul moment.

Cu lucrurile mici, este mai bine să faci exact opusul. Să presupunem că este mai bine să încerci să faci câteva lucruri mici concomitent, sau poate chiar să încerci să combini executarea lor. Așadar, te vei salva de lucrurile mărunte, eliberând timpul și astfel vei face față imediat sarcinii.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.