Cum se comportă oamenii inteligenți cu cei care nu le sunt pe plac - #dozadesucces

Cum se comportă oamenii inteligenți cu cei care nu le sunt pe plac

În lumea perfectă, oamenii cu care suntem nevoiți să vorbim sunt buni, atenți, deștepți și blânzi. Le plac glumele spuse de noi, iar nouă ne plac glumele lor. În lumea perfectă trăim într-un mediu armonios, unde nimeni niciodată nu este trist, nimeni cu nimeni nu se ceartă și nu bârfește.

Însă, cum ți-ai dat deja bine seama, trăim într-o lume imperfectă. Unii oameni ne scot din sărite, iar noi suntem în stare să îi înnebunim pe alții. Nu ne plac cei care nu sunt atenți, care sunt vulgari, bârfesc sau pur și simplu nu le plac glumele noastre, însă așteaptă ca nouă să ne placă glumele lor.

Probabil te-ai întrebat dacă trebuie să ai un comportament obiectiv față de cei care te irită și alături de care nu îți dorești în ruptul capului să iei masa. Și probabil te-ai întrebat dacă poți să înveți cum să te comporți cu fiecare persoană pe care o întâlnești.

Chiar și într-o lume perfectă să construiești o gașcă din oameni ideal este imposibil. Din acest motiv, trebuie să înveți să vorbești cu oamenii care îi placi. Ești obligat să faci acest lucru. Și iată cum trebuie să faci acest lucru.

1. Recunoști că nu poți fi pe placul oricui

Uneori cădem în propria capcană considerându-ne perfecți. Credem că toți cei care ne întâlnesc – ne plac, chiar șia atunci când lucrurile nu stau chiar așa. Însă întotdeauna vei întâlni oameni care vor avea altă părere decât a ta. Oamenii inteligenți știu și înțeleg acest lucru. Ei mai înțeleg că conflictele apar din cauza diferențelor de opinii și a sistemelor de valori.

O persoană care nu îți place nu este o persoană rea. Ea nu îți place pentru că aveți valori diferite, iar această diferență crează tensiune între voi. După ce vei accepta faptul că nu poți să placi oricui și nu toți îți plac, vei reuși să scoți emoțiile din asemenea situații. Acest lucru te va ajuta să porți discuții calme.

2. Îi suporți (nu îi ignori și nu îi concediezi) pe cei care nu îți plac

Sigur, ai putea accepta critica permanentă, să strângi din dinți în loc să răspunzi la tachinările pipărate sau să ignori compania cuiva, însă nu este un lucru mai rău decât să îți înăbuși permanent iritația. Studiile arată că tentativa de a fi pe placul tuturor este o problemă mult mai mare decât faptul că nu ai simpatie față de anumite persoane.

Tu ai nevoie de oameni care au un alt punct de vedere și care vor pune în dezbateri anumite subiecte. Ei, într-un fel, sunt oamenii care nu te vor lăsa să faci prostii. Acest lucru nu este simplu și trebui să ai răbdare. De obicei, ei sunt persoanele care te provoacă, însă astfel ei trezesc în noi dorință și ne determină să mergem până la sfârșit. Trebuie să îți mai amintești din timp în timp că nu ești perfect și că oamenii tot te suportă.

3. Ești politicos cu cei care pe care nu îi simpatizezi

Indiferent de tipul de sentimente pe care le simți pentru cineva, aceea persoană îți va oglindi comportamentul. Dacă vei fi grobian, cel mai probabil acea persoană îți va răspunde la fel. Ține minte, dacă vei fi politicos, oamenii vor avea răbdare cu tine.

Capacitatea de a ține la imaginea ta joacă un rol foarte important. Va trebui să demonstrezi permanent că consideri că acea persoană este un specialist bun și că ai respect față de el. Acest lucru te va ajuta să nu cobori cu un nivel mai jos decât ei și să nu fii atras în cercul lor vicios.

4. Nu vei avea așteptări prea mari de la oameni

Deseori oamenii au așteptări prea mari de la cei din jur. Putem să ne așteptăm că în anumite situații oamenii vor reacționa la fel cum am fi acționat noi sau vor spune ce ne dorim să auzim. Acest lucru este imposibil. Oamenii au trăsături unice ale caracterului, care în anumite situații le determină reacțiile. Să aștepți că alții vor acționa așa cum ai fi acționat tu înseamnă că te condamni singur la dezamăgire și nemulțumire.

Dacă o persoană îți trezește de fiecare dată aceleași sentimente – încearcă să nu mai ai așteptări mar de la ea. Astfel vei fi pregătit psihologic, iar comportamentul ei nu te va mai surprinde neplăcut. Oamenii inteligenți fac acest lucru la timp. Pe ei niciodată nu îi mai uimește comportamentul oamenilor pe care nu-i prea admiră.

5. Nu vei analiza oponentul, dar te vei analiza pe tine

Indiferent de ceea ce simți, oamenii nu pot intra sub pielea ta. Este foarte important că îți controlezi sentimentele și emoții atunci când ai de-a face cu o persoană iritantă. În loc să te gândești că această persoană te irită, concentrează-te asupra modului în care tu reacționezi. De foarte multe ori se întâmplă că anume trăsăturile care nu ne plac la propria noastră persoană să ne irite în celelalte.

Ține minte: este mai ușor să îți schimbi propriul comportament și atitudine decât să încerci să schimbi pe altcineva.

6. Vei face o pauză și vei răsufla adânc

Există anumite lucruri care te vor irita mereu. S-ar putea să fie un coleg care întotdeauna nu respectă deadline-ul proiectelor sau un amic care întotdeauna spune glume proaste. Identifică-i pe cei care te irită și fii pregătit pentru următoarea dată când te vei întâlni cu ei.

Sau poți să iei o pauză pentru a-și controla excesul de adrenalină în sânge, apoi să apelezi la zona inteligentă a creierului și să începi o nouă rundă de negocieri și să aduci argumente bune. Respiră adânc și fă un pas înapoi. În așa mod te vei calma și vei da loc rațiunii să conducă.

7. Îți vei expune necesitățile

Dacă sunt unii oameni care în permanență te irită, dă-le de înțeles că modul în care se comportă și cum vorbesc este o problemă pentru tine. Evită frazele acuzative, încearcă în locul lor să folosești fraze gen: „Atunci când tu…, mă sim…”. Apoi ia o pauză și așteaptă un răspuns.

S-ar putea să descoperi că interlocutorul tău nu a înțeles că nu ți-ai terminat discursul și te-a împiedicat să continui.

8. Vei păstra distanța

Dacă tehnicile de mai sus nu îți vor aduce rezultate, oamenii inteligenți pur și simplu păstrează o distanță între ei și oamenii care nu le sunt pe plac. Cere-ți scuze și mergi mai departe de unul singur. Dacă acest lucru se întâmplă la muncă, angajează-te într-o altă companie sau așează-te la altă masă de negocieri. Aflându-te la distanță și având perspective, vei putea să interacționezi cu oamenii care îți plac și să nu-ți mai pese de oamenii care te irită.

Sigur, totul ar fi fost mult mai ușor dacă noi am fi putut să ne alegem oamenii care ne plac și care nu. Însă din păcate viața nu ne oferă acest privilegiu.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.