Dacă poți răspunde sincer „da“ la aceste 7 întrebări, atunci nivelul EQ este mai mare decât crezi

O modalitate ușoară de a determina cât de avansată este inteligența emoțională.

Un lucru pe care îl știu sigur – unde lucrează oamenii , drama este inevitabilă. Cuvintele și acțiunile vor primi întotdeauna interpretări greșite, ego-ul se va interfera unul cu celălalt, iar oamenii vor ajunge întotdeauna la concluzii greșite.

Oricare ar fi situația, dar dacă munca ta necesită un contact strâns cu alte persoane (special cu cei, care îți sunt neplăcuți), atunci nivelul ridicat de inteligență emoțională (EQ) te va ajuta foarte mult la evitarea durerilor de cap.

Persoanele cu inteligență emoțională dezvoltată își folosesc conștientizarea de sine ca un avantaj pentru evaluarea situației, acceptând punctul de vedere al altcuiva, abținându-se de la critici, procesând datele și descurajând reacțiile nechibzuite. Uneori, aceasta înseamnă pur și simplu să taci. Deci, dacă te gândești rațional la circumstanțele actuale, fără a recurge la dramatism, atunci în cele din urmă vei putea ajunge la o altă decizie și, eventual, una mai bună.

O persoană care prezintă un nivel ridicat de inteligență emoțională are abilități suficiente pentru a vedea imaginea în ansamblu și, în același timp, cele două părți ale problemei. Aceasta este capacitatea de a pătrunde în sentimentele celorlalți pentru a lua în considerare posibilitatea obținerii unui rezultat diferit. Și aici nu poți acționa fără empatie.

Psihologul și scriitorul Daniel Goleman spune astfel:

„Dacă nu ești capabil să îți controlezi emoțiile anxioase, dacă nu știi să simpatizezi și să ai o relație normală cu cei din jur, atunci abilitățile tale mentale nu contează, pentru că astfel nu poți ajunge departe.

De aceea, oamenii care au o inteligență emoțională dezvoltată susțin atât de activ legătura cu eul său adevărat, în special în relațiile cu ceilalți. Aceștia vorbesc din toată inima, nu se ascund în spatele unei măști.

Iar într-o situație tensionată emoțional, ei sunt întotdeauna primii care își asumă responsabilitatea dacă greșeala a fost făcută de către ei. Aceștia sunt un model de integritate și autenticitate, își ajută cunoscuții și angajații lor, care au făcut o greșeală, să recunoască și să spună cu inima deschisă „da, am dat-o în bară.”

7 întrebări pentru a determina nivelul EQ

Deci, de unde trebuie să începi să-ți dezvolți inteligența emoțională? Aceasta este o barieră destul de mare, așa că îți recomandăm să începi să răspunzi la întrebări bazate pe rezultatele tale de auto-examinare.

Pentru a verifica dacă ești o persoană cu un EQ ridicat, răspunde la următoarele întrebări:

1. Întotdeauna îți dai seama de sentimentele tale și înțelegi cauza apariției lor?

2. Îți recunoști limitele, punctele oarbe și zonele de creștere?

3. Te poți recupera rapid după ce te confrunți cu emoții stresante și situații de conflict?

4. Ești capabil să înțelegi sau să simți ce experimentează cealaltă persoană, punându-te în locul lui?

5. Trăiești cu o perspectivă pozitivă și pe principiul unui pahar pe jumătate plin?

6. Ești mulțumit de ceea ce ești, dacă nimeni nu este îngăduitor cu ego-ul tău?

7. Ești capabil să ierți și să uiți trădarea altcuiva continuând să trăiești?

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.