„Ei” sunt împotriva „noastră”

Creierul nostru este „setat” să împartă lumea între „ai noștri” și „străinii”. Cercetătorii au studiat acest fenomen cu ajutorul rezonanței magnetice – metoda care prezintă activitatea diferitor părți ale creierului în anumite condiții. Timp de 50 de milisecunde, subiecții experimentului au văzut anumite fotografii și chiar și într-un timp atât de scurt, creierul a reușit să împartă oamenii în cele două grupuri.

La vederea fețelor străine, celulele corticale fusiforme au fost active mai puțin – zona care răspunde pentru recunoașterea fețelor. Din această cauză, memorăm mai puțin fețele persoanelor din altă rasă diferită de cea a noastră.

Se pare că un rol deosebit îl joacă emoțiile. „Mi se pare că ceva nu este în regulă” – gândim noi la început, apoi începem să generăm idei și justificări de ce îi detestăm pe „ceilalți”.

Cum se manifestă această stare

Iertăm cu ușurință pe cei din grupul nostru pentru greșelile și gândurile lor. Însă dacă „străinii” fac ceva greșit, credem de părere că aceste acțiuni le demonstrează natura – așa au fost și vor fi întotdeauna. Însă când cineva dintre „noi” greșește, găsim tot felul de justificări.

Fiecare tip de „străini” ne trezesc diferite emoții. Pe unii îi vedem agresivi, care nu ne merită încrederea, alții ni se par naivi și devin subiectul glumelor.

Iar uneori, „ei” ne pot trezi și dezgust. În acest caz se acționează acea parte a creierului nostru care ține de toxiinfecțiile alimentare, trezind reflexul de vomă ca răspuns la gustul sau mirosul anumitor produse. Însă în acest caz suferim nu doar dezgust fizic ci și moral. Acest lucru se întâmplă când întâlnim anumite persoane, de exemplu drogații.

Cum să facem față

Interacționează

Când oamenii din diferite grupuri lucrează împreună și au un scop comun, contradicțiile își scad din intesitate. Începem să îi înțelegem mai bine și să vedem asemănările dintre noi.

Găsește un exemplu pozitiv apoi activează empatia

Pentru a scăpa de stereotipuri, amintește-ți de cineva din „străini” care este popular și respectat de mulțime, o vedetă oarecare. Sau pune-te în locul unui reprezentat al altui grup și gândește-te cu ce probleme se poate confrunta. Această metodă îți va schimba percepțiile.

Nu-i pune pe toți în aceeași oală

Gândește-te la fiecare persoană ca la o personalitate, dar nu un grup.

Să scapi definitiv de idea de a diferenția oamenii în două grupuri este imposibil. Însă nu este totul atât de grav.

Nu-i pune pe toți reprezentații unui grup în aceeași oală, percepe fiecare persoană ca o identitate.

Nu uita: ceea ce ți se pare rațional, dese ori poate fi o încâlcitură de gânduri. Concentrează-te asupra scopurilor comune. Și pune-te în pielea lor pentru a înțelege ce simt.

Sursa