Thomas Edison, care ne-a propus să ascultăm cărți audio, nu și-a imaginat cât de mult se va răspândi acest format de citire imaginară. Popularitatea audiobook-urilor crește în fiecare an. Într-o Regatul Unit, veniturile din vânzările lor au crescut din 2013 în 2017 cu 148%. În SUA și Canada, crearea de audiobook-uri este, de asemenea, o afacere profitabilă. În 2016, numărul de copii vândute a crescut cu 21% față de anul 2015.

Cererea pentru un astfel de format este de înțeles. Audiobook-urile pot fi ascultate în timp ce vă aflați în trafic, în picioare sau efectuând treburile casnice. Sunt mai ieftine, nu ocupă mult spațiu pe raft sau în geantă. Ele sunt mult mai ușor de publicat. În plus, pentru persoanele cu deficiențe de vedere, audiobook-urile rămân o modalitate accesibilă pentru a descoperi lumea literară.

DE CE FORMATUL TIPĂRIT NU POATE FI DEVANSAT

Cu toate acestea, audiobook-urile nu pot înlocui complet cărţile tipărite. Cu ele este imposibil să ne imaginăm ilustrații și mese. Uneori textul este dificil de perceput din cauza vocii subiectiv neplăcute a cititorului. Să înveţi să utilizezi audiobook-ul durează mai mult timp decât lectura obișnuită.

Dar cel mai important lucru: ascultând cartea, suntem mai distrași și memorăm mai rău.

Studiile au arătat că mintea noastră se rătăcește mai des atunci când ascultăm o carte. Fără a vedea textul, memorăm mai puţin şi ne implicăm mai slab în istoria respectivă. Notă: participanții la experiment nu au efectuat alte acţiuni în paralel. Ei au ascultat în mod deliberat cartea și totuşi erau distrați. Ce putem spune despre cei care încearcă să combine ascultarea unei cărți și, de exemplu, jogging-ul?

Singurul format pe care audiobook-urile îl câștigă cu siguranță este filmul.

Un studiu comun al University College din Londra și Audible a arătat că ascultătorul este mai implicat emoțional în poveste, dacă o ascultă și nu se uită pe ecran. Acest lucru este indicat de creșterea frecvenței cardiace, a temperaturii corporale și a activității electrice a pielii.

CUM SĂ MEMOREZI MAI BINE CEEA CE CITEŞTI

Dacă doreşti să îţi petreci timpul confortabil sau să îl salvezi, combinând cartea cu alte acţiuni, ascultă audiobook-uri. Dar dacă trebuie să memorezi textul, citeşte-l singur. Cel mai bine – cu voce tare.

Pentru memorarea mai eficientă, folosiți tehnici bine-cunoscute: evidențiați fragmente importante, discutați cărțile cu prietenii, notați punctele-cheie, folosiți ceea ce citiți în viață. Apoi, timpul petrecut cu cartea în mână se plăteşte de două ori mai mult.

Sursa