De ce ești mai productiv atunci când îți scrii ideile pe hârtie

pexels-photo-1

Există o mulțime de persoane care critică planurile scrise pe hârtie, însă anume procesul de planificare unor acțiuni ne oferă niște avantaje psihologice. Memorăm mai bine informația și putem să controlăm timpul. Fără să conteze dacă am realizat tot ceea ce ne-am propus.

Memorezi mai ușor ceea ce ai scris

Întocmirea unei liste cu acțiuni este ca și cum ai face un conspect atunci când citești o carte sau asculți o prelegere. Făcând notițe, vei analiza informația, iar asta te va ajuta să memorezi mai repede ceea ce ai de făcut.

Scriind o listă de acțiuni, analizezi fiecare sarcină și le distribui după importanță. Creierul tău singur decide ce este mai important. Cu cât mai mult lucrezi asupra unei informații, cu atât mai bine o memorezi. Anume din acest motiv, chiar și dacă nu tragem cu ochiul în lista scrisă, ținem minte sarcinile pe care le avem de îndeplinit.

Planificarea transformă ideile abstracte în acțiuni concrete

Pentru majoritatea oamenilor,  dificultatea nu constă în a fi ocupat în timpul zilei, ci în a realiza proiecte care să îi aducă satisfacție. De obicei, un asemenea proiect este un scop abstract pe care ni-l propunem să îl realizăm.

Problema este că asemenea scopuri sunt dificil de atins fără un plan concret de acțiuni, care ne va ajuta, zi de zi, săptămână de săptămână, până când vom obține ceea ce ne dorim.

Lista de acțiuni ne va ajuta să înțelegem mai ușor care sunt pașii necesari pe care trebuie să îi parcurgem și cum să ne pregătim pentru realizarea proiectului respectiv.

Planul de acțiuni ne ajută să filtrăm ceea ce este în plus

O mulțime de factori ne pot împiedica să facem ceea ce ne-am planificat pentru o zi. Mulțimea de notificări pe email și pe Facebook, o mulțime de întâlniri și ședințe, nu excludem și evenimentele neprevăzute – toate acestea ne împiedică să realizăm tot ceea ce ne-am propus într-o singură zi. Însă dacă vom realiza o listă cu acțiuni concrete, atunci vom fi obligați să rezervăm timp și pentru ele.

Întocmind o listă cu cele mai importante acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi, vei reuși să pui capăt acelor evenimente neprevăzute care te împiedică să evoluezi în afacerea ta. Încearcă să faci un plan de acțiuni pentru mai multe săptămâni, atunci când în calendarul tău va fi mai mult timp liber. S-ar putea să observi însă că vei avea un program extrem de încărcat. Mai degrabă, ceea ce îți încarcă programul nu sunt decât niște lucruri fără prea multă importanță, din cauza cărora lucrurile importante pe care le ai de realizat trec pe planul doi. Se pare că a venit timpul să îți organizezi altfel ziua de muncă.

Concluzia

Chiar dacă planul tău de acțiuni nu este creat ideal, iar unele sarcini nu reușești nicidecum să le îndeplinești, ai reușit totuși să ieși din acest cerc monoton. Ai descoperit sarcini care îți furau timp în plus, ai stabilit pași concreți pe care trebuie să îi faci ca să obții ceea ce îți dorești. Iar asta este mult mai important decât să ștergi un oarecare punct din lista ta.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.