De ce intuiția este mai puternică decât inteligența

Steve Jobs a spus odată că intuiția este mult mai puternică decât inteligența. Dar antreprenorul, care cu voia sorții a creat unul dintre cele mai mari imperii de afaceri din istorie, pare să se bazeze pe bogata experiență de viață. Totuși există o opinie științifică care confirmă gândirea lui Jobs. Aceeași opinie demonstrează faptul că o atitudine condescendentă față de intuiție este nedreaptă.

În studiul Institutului Salk, participanților li s-a oferit să joace un joc de cărți cu două tipuri de cărți diferite. În acest caz, un set a fost format în așa fel încât câștigurile au fost mai dese decât cu celălalt set. Dar participanților la experiment nu li s-a spus nimic despre asta. Ca rezultat, au fost necesare 50 de cărți pentru a atrage jucătorii să ghicească că seturile sunt diferite și 80 pentru a înțelege care este diferența. Dar este mult mai interesant faptul că după 10 cărți palmele jucătorilor au început să transpire de fiecare dată când au jucat setul care „pierde”. Aproximativ după acest moment, ei, în subconștient, au început să dea preferință setului „câștigător”.

Un alt studiu a examinat comportamentul cumpărătorilor de mașini în funcție de motivația lor. S-a dovedit că cei care au luat decizia pe baza unei analize aprofundate au fost mulțumiți de cumpărare în aproximativ 25% din cazuri. Dar au fost aproximativ 60% mulțumiți de cei care au fost ghidați de intuiție și au făcut o achiziție impulsivă.

Deși aceste studii arată doar adevărul gândului formulat în titlu, este greu să nu recunoaștem că, în viața reală, când este vorba de luarea unor decizii importante, intuiția joacă adesea un rol la fel de important ca și inteligența.

Intuiția provine din reflexele de bază ale omului primitiv. Acesta este un fel de artefact de antichitate profundă, atunci când abilitatea creierului de a prevedea o amenințare ascunsă a permis supraviețuirea descendenților noștri. Astăzi, rareori folosim această caracteristică biologică, pur și simplu pentru că nu știm cum să o facem.

Indiferent dacă vă urmați intuiția sau nu, funcționează și vă poate ajuta să luați decizia corectă. Pentru aceasta, trebuie doar să știi cum să o folosești. Puteți începe cu aceste obiceiuri de bază ale oamenilor intuitivi.

Oamenii intuitivi se opresc pentru a-și auzi vocea interioară.

Pentru a-ți auzi intuiția, mai întâi trebuie să liniștiți cacofonia vieții cotidiene. Trebuie să încetinești – o pauză, care adesea necesită solitudine. Distracția de la problemele vieții, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, cum ar fi plimbarea de-a lungul străzii, este o modalitate excelentă de a mări volumul vocii voastre interioare.

Oamenii intuitivi au încredere în vocea lor interioară

Dar să auzi vocea interioară este jumătate din bătălie. Oamenii intuitivi se deosebesc de ceilalți prin capacitatea de a auzi nu numai atât de mult, ci de a asculta ceea ce le spune și intuiția lor și de a nu se îndoi de ea. Aceasta nu înseamnă deloc că ei ignoră complet gândirea analitică. Pur și simplu, există o diferență între folosirea minții ca contrapondere la intuiție și înlocuire completă a acesteia.

Oamenii intuitivi practică precizia empatică

A spune că oamenii intuitivi pot citi mintea este ca și cum ți s-ar spune despre existența unicornilor. Prin urmare, ne limităm la un termen mai științific – precizie empatică. Nu există magie aici – doar unii oameni înțeleg intuitiv sentimentele și gândurile altor persoane bazate pe limbajul corpului lor sau pe tonul vocii. Această formă extrem de puternică de empatie vă permite să construiți conexiuni mai profunde și mai fiabile cu ceilalți.

Intuitivii practică creativitatea

Intersecția dintre artă și știință are loc în punctul în care crearea unei opere este determinată de regulile tehnice. Ei bine, de exemplu, artistul care pictează o imagine știe cum să respecte proporțiile. Dar nici o regulă nu duce la crearea unor astfel de lucruri monumentale precum Capela Sixtină sau Gioconda. Crearea acestor lucrări a fost posibilă numai prin utilizarea unui ingredient important – intuiție. Și la fel cum intuiția este o componentă integrală a creativității, ocupația deliberată a artei sporește capacitatea de gândire intuitivă.

Oamenii intuitivi au încredere în intuiția lor

Știi sentimentul când, după ce ai luat o decizie, începi să te simți extrem de incomod, poate chiar să suferi? O astfel de reacție afectivă este un semnal din partea corpului tău că o decizie luată pe baza acțiunii analitice contravine instinctului tău. Pentru persoanele intuitive, această caracteristică este specifică într-o măsură mult mai mare. În baza a ceea ce s-a spus, se poate concluziona că intuiția nu este doar un asistent puternic al minții, care vă permite să luați cea mai bună decizie posibilă, dar și calitatea pe care o puteți dezvolta și îmbunătăți în voi înșivă.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.