De ce nu trebuie să îți fie rușine să ceri ajutorul unui psiholog

Psihoterapia nu înseamnă să recunoști că ești slab, ci este o decizie a unui om puternic care a ajuns într-o situație dificilă.

Foarte puțini dintre noi au curajul să ceară ajutorul specialiștilor în momentele dificile. Ne simțim inconfortabil de la gândul că va trebui să fim sinceri cu o persoană necunoscută. Ne este rușine să recunoaștem că nu mai facem față. Și mai și suntem de părere că psihoterapia este ultima soluție la care apelează doar cei slabi și bolnavi sufletește.

Sunt gânduri greșite. Psihoterapia nu doar te ajută să îți îmbunătățești starea sufletească, însă te ajută și să înțelegi care sunt cauzele grijilor tale, respectiv, să înveți să le faci față în viitor.

Să recunoști că te confrunți cu o problemă nu este un semn de slăbiciune

Majoritatea crede că dacă vorbești despre problemele cu care se confruntă – înseamnă să recunoști că ești neajutorat și slab. Nu este corect. Vei putea face față provocărilor pe care ți le dă viața, însă cine a spus că trebuie să faci acest lucru singur? Să recunoști că te confrunți cu o problemă – e un semn al oamenilor puternici. Înseamnă că ai destulă bărbăție pentru a declara că nu faci față și ești gata să accepți ajutor.

Tot ceea ce ți se întâmplă este important

Probabil, psihoterapeutul nu îți va rezolva problemele. Însă el te va ajuta să înțelegi că nu există probleme fără soluții și că grijile tale sunt importante. Vei simți că nu ești singur. Psihoterapia te va ajuta să te simți important și să ai încrede că vei face față tuturor greutăților.

Să plângi nu este o rușine

Uneori lacrimile sunt cel mai bun medicament. Ele te ajută să-ți exteriorizezi toate sentimentele și să înțelegi că totul a trecut. Iar alte ori te ajută să descoperi adevăratele cauze ale problemelor.

Nu există viață perfectă

Psihoterapia te ajută nu doar să înțelegi ce se petrece cu tine, dar și să începi să privești lumea cu alți ochi. De obiceiu, noi vedem lucrurile superficial. Nu știm ale cui schelete se ascund în dulapuri străine. Chiar și viața celor mai de succes persoane nu este atât de perfectă precum pare.

Contează fiecare detaliu

Probabil nu vei reuși să schimbi lumea, însă vei reuși să te schimbi pe tine și să devii mai bun. Psihoterapia te va ajuta să-ți descoperi părțile bune și pe cele slabe. Vei învăța să observi fiecare detaliu al vieții: un cuvânt bun spus unui prieten, frumusețea naturii ce te înconjoară, micile victorii din fiecare zi. Fă pași mici, iar ei te vor duce spre rezultate uriașe.

Psihoterapeutul nu te va critica și nu va da o notă acțiunilor tale. El te va asculta, te va ajuta să treci peste starea de neajutorare și să găsești o soluție. Nu refuza ajutorul lui, dacă simți că ai nevoie de susținere.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.