De ce nu vei crea ceva ”tare” în viața ta: 5 cauze principale

Spunându-i cuiva că este „tare”, avem în vedere că este o persoană de succes, care merită atenția și admirația noastră, care merită să-i fie urmărită activitatea și care este pur și simplu neobișnuit. Când este vorba despre lucruri, ne referim la ceva grandios. O persoană „tare” este antipodul unei persoane amorfe, care este asemeni unei amibe.

Și desigur, activitățile „tari” sunt acele activități neobișnuite, nebune, care într-un fel sau altul ne pot schimba radical viața. Nu orice este capabil să facă asemenea acțiuni, pentru că majoritatea oamenilor preferă stabilitatea și nu doresc să-și părăsească zona de confort.

Niciodată nu vom putea să creăm chestii „tari” dacă:

1. VOM FI DEPENDENȚI DE PĂRERILE CELOR DIN JUR

Și nici să ignorăm în totalitate părerea cuiva este imposibil. Mai multe decât atât, uneori avem nevoie de consultări. Luând poziția „există doar două păreri – a mea și una greșită”, riscăm să primim un răspuns care nu ne va satisface. Dar atâta timp cât trăim într-o societate, trebuie să acceptăm compromisurile.

Însă, în ceea ce ține de destinul nostru, de viața personală, trebuie în primul rând să ne ascultăm pe noi, inima noastră. Ce să facem, unde să învățăm, să ne schimbăm jobul sau să continuăm să numărăm orele care ne-au mai rămas, să rupem o relație care ne distruge – nimeni în afară de noi nu trebuie să decidă. Cel care nu este capabil să ia o decizie și este dependent în totalitate de părerile celor din jur, trebuie să se gândească la relația pe care o are cu sine: probabil se subestimează, nu are încredere în forțele proprii sau crede că nu este destul de deștept, de competent sau înțelept pentru a lua o decizie.

Sau poate fi vorba de dorința de a nu fi responsabil în cazul în care decizia a fost greșită.

Adevărul este că uneori nici măcar sfaturi nu trebuie să cerem de la cei din jurul nostru – câți oameni, atâtea păreri. Și nici măcar nu încercăm să ne ascultăm vocea interioară, dar încercăm să ne sculptăm după părerile altora și încercăm să nu jignim pe cineva. Iar când ajungem la bătrânețe, înțelegem că, de fapt, nu am trăit viața noastră, ci pe a altora.

2. FRICA DE A PIERDE SAU A GREȘI NE OPREȘTE

Teama de a greși ne împiedică să acționăm, ne face să gândim tulbure, iar din această cauză, cel căruia îi este frică – pierde de cele mai multe ori. „Nu greșește cel care nu face” – spune un proverb din bătrâni. Iar asta înseamnă că e omenește să greșești.

Îți este frică să faci vreo greșeală? JUST DO IT!

3. NU ÎȚI PLACE SĂ CITEȘTI

Unii preferă să-și scurteze timpul – exact, să-l scurteze – privind emisiuni de divertisment. „De ce să-mi stric ochii, să-mi tensionez creierul – citind cărți, dacă am trăit diferite experiențe, știu totul despre relații și nu mă mai uimești cu nimic?” – m-a întrebat o prietenă. Ea are un chip obosit, o privire goală și este dezamăgită pe viață. Are studii superioare, însă bani puțini, și nu pentru că nu a căutat un job bun, ci pentru că a căutat  un bărbat bogat.

Are cunoscuți, însă nu are prieteni pentru că a devenit invidioasă și rea. Să citească cărți, să se gândească la ele, să învețe lecții pentru a se schimba pe sine și viața sa în mai bine – nu e despre ea. Nici nu e de mirare că se plictisește de propria persoană. Despre asemenea persoane se spune că odată cu trecerea anilor îmbătrânesc, însă nu devin mai înțelepte.

Psihologii susțin că oamenii care nu citesc, cu trecerea timpului, devin mai limitați, mai primitivi. Cititul influențează anumite părți ale creierului uman, care dețin controlul asupra autocunoașterii, răspund pentru dialogul intern, capacitatea de a vorbi.

4. NU TINZI SĂ AFLI CEVA NOU, NOU EXPERIENȚE ȘI IMPRESII

Toți oamenii geniali au fost curioși. Și toate descoperirile lumii se datorează curiozității. Curiozitatea este o calitate înnăscută. Toți copii sunt curioși: sunt uimiți de tot ce văd, dau o groază de întrebări și așteaptă răspunsuri. Însă dacă această calitate nu o vei dezvolta, ea cu timpul va dispărea.

Pentru a nu pierde o calitate atât de valoroasă, fără de care viața noastră va fi pur și simplu plictisitoare – trebuie să învățăm ceva nou, să generăm idei noi, să studiem diferite sfere ale vieții, să nu încetăm să ne uimim și să facem noi descoperiri – căci lumea e atât de mare.

5. NU DĂM ÎNTREBĂRI

Încă de mici copii începem să dăm întrebări, însă odată cu trecerea timpului ele sunt tot mai puține și mai puține. Se pare însă că întrebările nu sunt doar o forță care ne motivează pe toți, dar sunt o forță care ne ajută în afaceri, dacă învățăm să le formulăm corect. Antreprenorii, designerii, inginerii, activiștii sociali – pe ei toți îi leagă arta de a da întrebări frumoase, datorită cărora, viața lor s-a schimbat.

O singură întrebare corectă te poate determina să creezi un produs nou, anume din acest motiv, în unele companii sunt admirați angajații care dau întrebări.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.