De ce oamenii care vorbesc două limbi sunt mai deștepți decât alții

pexels-photo (1)

Dacă te-ai gândit vreodată cât de sexy sună accentul străin, atunci imaginează-ți cât de frumos ar suna dacă omul visurilor tale ar putea să-ți spună cele două cuvinte în mai multe limbi.

Există ceva neobișnuit și atrăgător în oamenii capabili să-și expună gândurile în mai multe limbi, nu e așa?

Ce ar fi dacă îți voi spune că anume aceste persoane trăiesc într-o armonie perfectă cu gândurile și emoțiile lor?

Dar ce zici despre faptul că ei sunt cei mai buni interlocutori și pot comunica mai ușor cu oamenii necunoscuți?

Tot mai multe cercetări demonstrează că oamenii care învață mai multe limbi au capacitatea de a gândi mai larg. Ei sunt mai deștepți, mai creativi și reacționează adecvat la propriile sentimente și emoții.

Dacă vei petrece câțiva ani învățând engleza, franceza, germana au chineza, acest lucru va avea o influență mult mai pozitivă asupra creierului tău decât ți-ai fi imaginat. Această experiență îți va schimba și sufletul.

Atunci când discutăm cu străinii în limba lor, învățăm să privim lumea din punctul lor de vedere. Astfel învățăm să prețuim viziunile diferite despre viață.

Această capacitate nu doar că ne face cetățeni ai lumii, ea ne transformă în ce mai buni amanți! Însă despre asta îți voi povesti mai târziu.

Pentru început, să înțelegem de ce studierea unei limbi străine este cel mai buni „bodybuilding” pentru creier:

Oamenii care vorbesc mai multe limbi au un creier care reacționează mai rapid.

The New York Times scrie despre mai multe studii care au fost făcute pe persoane de mai multe vârste – și toate acestea demonstrează că studierea mai multor limbi ne face creierul mai puternic.

Studiul, publicat de Academia națională de științe din SUA , spune despre succesele cognitive ale bebelușilor de 7 luni a căror părinți vorbesc limbi diferite. Copii, care cresc în familii cu părinți din diferite țări, se dezvoltă mai repede și mai repede însușesc informațiile din jurul lor. Totodată, aceștia mai ușor fac față noilor schimbări.

Un alt studiu, realizat de psihologii din Universitatea din California, a cercetat capacitățile a 44 de persoane în vârstă care vorbesc două limbi. Cunoașterea a două limbi încetinește îmbătrânirea creierului și îl protejează de demență și Alzheimer, potrivit cercetătorilor.

Savanții explică acest fenomen în felul următor: creierul este un mușchi, iar studierea limbilor străine și utilizarea acestora este un exercițiu benefic.

Cu cât mai mult înveți, cu atât mai flexibil este creierul tău și cu atât mai mult timp își păstrează luciditatea.

Capacitatea de a gândi în două limbi îți permite să privești lumea din alt unghi.

Chiar dacă este vizibil acest lucru, încă se mai fac cercetări asupra acestui subiect. Dacă cunoști mai multe limbi, atunci creierul tău te face mai creativ. Psychology Today spune că astfel de oameni mai ușor rezolvă problemele de inteligență.

Medical Daily povestește despre studiul asupra a 120 de studenți care au demonstrat că bilingvii mai ușor însușesc morfologia, sintaxele și mai ușor scriu eseurile creative.

Iată ce spune autorul acestui studiu, doctorul Fraser Lauchlan:

„Am demonstrat că bilingvii au avantaje vizibile. Ei vorbesc și scriu mai bine în limba maternă. Rezolvă mai ușor problemele de aritmetică. Rezolvă mai efectiv problemele uzuale și gândesc mai creativ. Ei nu au doar un lexic mai bun, ci înțeleg mai bine sensul cuvintelor. Astfel că văd lumea mai bine decât cei din jurul său”.

Dacă copii cunosc mai multe limbi de mici, ei înțeleg mai bine ideile și concepțiile din jurul lor, posedă capacitatea de a gândi global. Să cunoști două limbi este ca și cum în creierul tău ar exista două ateliere de creație. Pe unul dintre ele majoritatea oamenilor nu îl folosesc.

Cunoașterea a două limbi ne ajută să înțelegem mai bine oamenii, să înțelegem ce se întâmplă în inima lor.

Bilingvii sunt cei mai buni comunicatori. Susan Ervin – Tripp de la Universitatea din California studiază cum cunoașterea mai multor limbi străine influențează asupra comportamentului uman.

Iată ce spune ea:

„Când ne aflăm în situațiile când este necesară comunicarea în altă limbă decât cea maternă, înțelegem că pentru o perioadă ni se schimbă valorile și sentimentele. Unii bilingvi spun că au chiar două personalități pe care ei pot să le „folosească” atunci când gândesc”.

Și are dreptate.

Nu știm dacă, învățând încă o limbă, putem trăi două vieți, însă această experiență ne permită să înțelegem oamenii care se deosebesc de noi. Să îi compătimim.

Cunoașterea unei limbi străine ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine. Asta ne face să avem mai multă încredere în noi, devenind amanții perfecți.

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.