Pentru a obține succes și pentru a-ți realiza cele mai ambițioase planuri, trebuie să stai departe de cei care nu pot să viseze și nu fac nimic pentru a-și găsi un rost în viață. Anturajul nostru ne influențează mai mult decât credem noi. Dacă din anturajul tău fac parte persoane sceptice și dintre cele cărora le place să critice, în scurt timp și tu vei deveni la fel.

Cum imităm mulțimea

Psihologul american Solomon Asch a făcut un experiment: a tras o linie neagră pe un perete alb și i-a rugat pe voluntari să determine vizual ce lungime are aceasta. A constat că părerea fiecărui participant la experiment a fost influențată de ceilalți implicați. Dacă cineva a spus că este o linie mică, ceilalți încercau să îi dea o lungime și mai mică sau invers. Oamenii vedeau această linie diferit, în funcție de părerile celor din jur.

Atunci când avem o idee sau un gând, care corespunde cu gândurile celor din jur, simțim susținerea și acceptul celor din jur. Însă atunci când ideile noastre sunt diferite, se activează acea parte a creierului care răspunde pentru stările de durere.

În acest caz avem două soluții:

  1. Putem să ne prefacem că suntem de acord cu idea majorității, însă să menținem propria idee.
  2. Putem să ne reevaluăm gândurile și să le adaptăm în așa mod încât să nu fie contradictorii cu cele ale oamenilor din jurul nostru.

Potrivit studiilor, de cele mai multe ori alegem a doua variantă mai des decât am fi crezut.

Cum să ne alegem corect anturajul

Dacă ai idei neobișnuite și inovative, atunci anturajul tău sceptic nu le va accepta și te vor face să te îndoiești.

Însă dacă oamenii din jurul tău au aceleași idei neobișnuite, caută soluții și posibilități, dar nu se dau bătut la prima piedică, înseamnă că potențialul tău va ajunge la culmi. Chiar dacă în trecut nu străluceai pentru creativitate, se pare că acum a venit timpul să te faci remarcat.

Și deoarece gândurile noastre sunt influențate puternic de anturajul nostru, trebuie să ne înconjurăm de oameni care te inspiră. Pentru că cei cu care comunicăm în fiecare zi nu doar ne influențează starea de spirit, dar și pe noi înșuși.

Sursa