De ce oamenilor le este frică să spună „mulțumesc!”

De ce se întâmplă asta – nu este clar, dar dintr-un anumit motiv mulți identifică bunătatea cu slăbiciunea. Spune-i unei persoane „Mulțumesc!” sau „Te rog!” și veți fi acuzat că ești efeminat. Deși, de fapt, nimeni nu acuză pe nimeni. Toate îndoielile noastre în acest sens sunt dictate de prejudecăți interne, care se bazează pe experiența și caracterul personal.

Desigur, există motive bine întemeiate pentru a-ți exprima recunoștința și nu există – prea multe. În plus, forma acestei mulțumiri nu poate fi doar verbală, ci și exprimată în alte moduri: material sau sub formă de asistență pentru răspuns. În general, probabil a-i observat că uneori să spui „Mulțumesc!” nu este atât de ușor, chiar și atunci când dorești sau când există motive pentru aceasta.

În acest articol, am decis să aflăm ce ne împiedică să spunem un cuvânt atât de simplu și de ce un gest elementar de politețe este uneori perceput ca ceva negativ.

1. Lipsa abilităților de interacțiune cu laudă

Adesea, dacă o persoană nu este obișnuită ca cineva să-și exprime recunoștința față de ea, această persoană nu o va arăta în schimb. Astfel de oameni pur și simplu nu au suficiente cunoștințe practice pentru comunicarea politicoasă și simpatică.

Aceasta nu este o chestiune de moralitate, astfel de oameni nu pot fi numiți nepoliticoși sau chiar mitocani. Aici, mai degrabă, mediul comunicativ joacă un rol care formează comportamentul uman fără a ține seama de poziția sa morală. Poate că astfel de oameni își exprimă recunoștința într-un mod diferit, dar în cuvinte nu știu cum.

Mulți oameni, de asemenea, nu spune „Mulțumesc!“ pur și simplu pentru că ei iau ajutorul altora ca ceva obligatoriu, în special în cazul în care o astfel de asistență le-a fost furnizată anterior. Acești oameni nu știu cum să-și exprime recunoștința, pentru că tot ceea ce este dobândit de ei, ei percep ca pe un drept personal.

Prin urmare, a spune „Mulțumesc!” pentru ei este ceva nenatural și străin de viața lor. Pentru unii, astfel de oameni par a fi răsfățați și nepoliticoși. Iar dacă acesta din urmă poate fi argumentat, primul explică cu mai multă exactitate acest model de comportament. Acest lucru este din nou asociat cu condițiile de maturizare. Acești oameni, cel mai adesea, nici măcar nu știu ce se cere de la ei în caz de bunătate. Exprimarea recunoștinței o percep ca fiind ceva negativ și necorespunzător, și din acest motiv ei pur și simplu rămân tăcuți.

2. „Mulțumesc” necesită o curtoazie reciprocă și poate fi supus unei interpretări greșite

Orice manifestare de politețe necesită o reacție reciprocă, dacă nu sinceră, atunci cel puțin ca un semn de etichetă. Este ca și cum ai răspunde la salut sau la întrebarea „Cum ești?”. Aproximativ același lucru este valabil și pentru recunoștință. Dar tot ceea ce urmează după ea nu pare întotdeauna potrivit.

Atunci când o persoană spune „Mulțumesc!” unei alte persoane, a doua persoană are o disonanță în legătură cu alegerea răspunsului. În acest caz, o politețe generează alta, care, la rândul său, nu este obligatorie.

Prin urmare, mulți preferă să evite recunoștința, astfel încât să transforme conversația într-una patetică. Cineva spune „Mulțumesc!” pentru a-mi exprima cu sinceritate recunoștința, în timp ce altul poate să creadă că acest cuvânt este un fel de preludiu pentru alte plăceri.

3. Senzație de jena și angajament

Acesta este motivul pe care psihologii îl numesc una dintre principalele cauze ce explică de ce îi este dificil unei persoane să-și exprime recunoștința. Cuvântul „mulțumesc” dă naștere unui sentiment de datorie suplimentară față de cel care a oferit un serviciu/ajutor, etc. În acest caz, un nou canal de comunicare se deschide între cei doi, ceea ce îi pe cei doi vulnerabili și cu sentimentul de incertitudine privind acțiunile viitoare.

Se pare că după recunoștință trebuie să se întâmple altceva. Prin urmare, unii oameni preferă să nu vorbească deloc, pentru a nu se concentra pe ei înșiși sau asupra problemei și pentru a preveni noi așteptări de la comunicarea continuă. De fapt, fără cuvântul „mulțumesc”, acest canal de comunicare se închide imediat după furnizarea serviciului.

Mai mult decât atât, recunoștința ca un gest pozitiv de politețe poate aduce o anumită informalitate în comunicare și poate scurta distanța dintre oameni. Cuvântul „mulțumesc” duce la o anumită apropiere cu o persoană care nu este întotdeauna potrivită și poate nu întotdeauna dorită. Adică, unii oameni preferă să evite curtoazia în comunicare, pentru a nu da naștere la regândirea relațiilor și la păstrarea lor la același nivel.

Cu toate că, în orice caz, dacă fapta altei persoane față de tine merită recunoștința atunci este necesar să spui „mulțumesc”.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.